Praktische informatie Argentinië
- Laatst gewijzigd op: 25-05-2023 | Nog steeds geldig op: 04-06-2023
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme
Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in Argentinië? Bereid u goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.
Drugs
Het gebruik, bezit en verhandelen van drugs is verboden. Er staan zware straffen op het bezit van en handel in verdovende middelen. Dit geldt ook voor softdrugs. De omstandigheden in Argentijnse gevangenissen zijn heel zwaar: slechte voorzieningen, diefstal, onveilige situaties en gebrek aan medische zorg.
Foto’s maken
Maak geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten of strategische plekken. Maakt u toch opnamen? Dan kunt u gearresteerd worden en/of het land uitgezet worden.
Lhbtiq+
Lhbtiq+-personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) zijn niet strafbaar, maar zij worden niet algemeen geaccepteerd in Argentinië. Sinds 2010 kunnen personen van gelijk geslacht met elkaar trouwen. In de provincies en vooral de kleine dorpen zijn mensen conservatiever dan in de grotere steden. Buenos Aires stelt zich graag ‘lhbtiq+-vriendelijk’ op. Toch vindt ook in deze stad discriminatie van lhbtiq+ personen nog incidenteel plaats. Soms met gewelddadige incidenten. Houd daar rekening mee.
Geld pinnen
Er is geen identificatieplicht in Argentinië. Maar bij pinbetalingen in winkels en restaurants moet u zich wel kunnen identificeren. Naast het invoeren van de pincode moet u uw handtekening en paspoortnummer op het bonnetje schrijven.
Betalen kan op veel plaatsen met uw Maestro bankpas. Ook kunt u meestal betalen met een creditcard. Vraag vooraf aan het hotel of restaurant hoe u kunt betalen. Er zijn nog plaatsen waar alleen met contant geld betaald kan worden. Geld opnemen bij een pinautomaat kan tot ongeveer 80 Euro per keer. Argentijnse bankkosten zijn ongeveer 10% van het gepinde bedrag.
Geel: let op, er zijn risico's
- U kunt naar Argentinië reizen, maar de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Argentinië of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Argentinië voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Argentinië.
Lees hier meer over Argentinië en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Argentinië | Ministerie van Buitenlandse Zaken