Loading...

Veiligheidsrisico's Argentinië

 • Laatst gewijzigd op: 08-12-2023 | Nog steeds geldig op: 24-02-2024

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt naar Argentinië reizen. De veiligheidsrisico’s zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Criminaliteit

Wees alert op zakkenrollers en diefstal. Dieven zijn vooral actief in de hoofdstad Buenos Aires en in grotere steden zoals Cordoba, Mendoza en Rosario, vooral bij busstations en in en rondom hotels. Dieven proberen vaak hun slachtoffers  af te leiden. Een afleidingstruc die regelmatig gebruikt wordt, is om een soort vogelpoep op tassen, jassen of haren te spuiten. Terwijl zogenaamde omstanders helpen om de vogelpoep te verwijderen, wordt het slachtoffer beroofd. Wees ook alert op dieven die tassen stelen vanaf een brommer of motor.

Algemene voorzorgsmaatregelen

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees voorzichtig na zonsondergang en vermijd stille straten, wijken en parken.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop als dit mogelijk is, niet alleen over straat. Overdag vinden de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd de arme wijken in de grote steden, met name de krottenwijken ( villas miseria ). 
 • Gebruik op straat geen mobiele telefoon.
 • Wees alert als u een bank of geldautomaat bezoekt.
 • Houd uw tas op schoot in een café/restaurant maar ook in het openbaar vervoer en op openbare plekken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam, bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding. 
 • Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Wanneer u met een auto door het binnenland reist, wees op toeristische plaatsen alert voor inbraken en berovingen. Als u uw auto onbeheerd achterlaat, neem uw paspoort en andere waardevolle spullen mee.
 • Reist u van het vliegveld naar de stad? Neem dan de vliegveldtaxi’s of ‘remise taxi’s’. Deze kunt u boeken bij het loket op het vliegveld, direct na de douane.
 • Bestel in de stad telefonisch een taxi (radio-taxi).

Demonstraties

Tijdens de Argentijnse zomervakantie, die voor de kerst begint, zijn er vaak stakingen en demonstraties. Op stakingsdagen is het vaak onmogelijk om in het land te reizen. Als u reist, kunnen deze stakingen voor vertragingen zorgen. Volg het lokale nieuws om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Of vraag bij uw hotel om informatie.  Volg de instructies van de lokale autoriteiten.

Drugs

Het gebruik, bezit en verhandelen van drugs is verboden. Er staan zware straffen op het bezit van en handel in verdovende middelen. Dit geldt ook voor softdrugs. De omstandigheden in Argentijnse gevangenissen zijn heel zwaar, vanwege slechte voorzieningen, diefstal, onveilige situaties en gebrek aan medische zorg.

In de stad Rosario is veel geweld tussen drugsbendes onder elkaar. Dit geweld is niet gericht op toeristen.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van overheidsgebouwen en militaire objecten. Dit is verboden en strafbaar.

Lhbtiq+

Lhbtiq+-personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) zijn niet strafbaar, maar zij worden niet algemeen geaccepteerd in Argentinië. Sinds 2010 kunnen personen van gelijk geslacht met elkaar trouwen. In de provincies en vooral de kleine dorpen zijn mensen conservatiever dan in de grotere steden. Buenos Aires stelt zich graag ‘lhbtiq+-vriendelijk’ op. Toch vindt ook in deze stad discriminatie van lhbtiq+ personen nog incidenteel plaats. Soms met gewelddadige incidenten. Houd daar rekening mee.

Natuurgeweld

Als het in korte tijd veel regent kunnen er overstromingen voorkomen, vooral bij de grote rivieren. Tijdens hevige regenval in vooral de zomermaanden (december-maart), zijn de wegen in het noordwestelijk deel van Argentinië soms onbegaanbaar. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Geel: let op, er zijn risico's

 • U kunt naar Argentinië reizen, maar de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Argentinië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Argentinië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Argentinië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Argentinië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Argentinië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Argentinië?

Lees hier meer over Argentinië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Argentinië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top