Loading...

Corona en gezondheid Brazilië

  • Laatst gewijzigd op: 09-01-2023 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023

U kunt met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) Brazilië inreizen. Maar let op: dit kan niet overal worden uitgelezen. Neem dus uw vaccinatie- of testbewijs ook op papier mee.

Inreisvoorwaarden Brazilië

Alle reizigers vanaf 12 jaar moeten bij aanvang van de reis aan de luchtvaartmaatschappij een bewijs van volledige vaccinatie laten zien, of - als u niet (volledig) gevaccineerd bent - een negatieve PCR-test die bij vertrek niet ouder is dan 24 uur.

Brazilië accepteert geen bewijs van herstel van COVID in plaats van een volledig vaccinatiebewijs.

Lees de meest recente inreisvoorwaarden op de website van de Braziliaanse overheid (informatie in het Portugees). Of lees de update in het Engels.

Algemene maatregelen

Het is verplicht om op vliegvelden en op nationale vluchten een mondkapje te dragen.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Testlocaties in Brazilië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Brazilië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Ziekenhuizen

Buitenlanders hebben recht op spoedeisende medische behandeling in Braziliaanse openbare ziekenhuizen. Openbare ziekenhuizen in Brazilië, vooral in de grote steden, zijn vaak overvol en er is vaak een lange wachttijd voor een bed en een gebrek aan medicijnen. Particuliere ziekenhuizen zullen u niet accepteren, tenzij u kunt aantonen dat u over voldoende financiële middelen of een verzekering beschikt. Zorg ervoor dat u over een goede reisverzekering en voldoende middelen beschikt om de kosten van een medische behandeling in het buitenland en eventuele repatriëring te dekken.
Als u tijdens uw reis medische noodhulp nodig hebt, bel dan 192 en vraag om een ambulance. U moet onmiddellijk contact opnemen met uw verzekering/medische hulpverlener als u  voor behandeling wordt doorverwezen naar een medische instelling.

Medicijnen

De wettelijke status en regelgeving van sommige geneesmiddelen die in Nederland worden voorgeschreven of verkocht, kan in Brazilie anders zijn. De regels voor het meenemen van persoonlijke medicijnen variëren en kunnen veranderen, dus informeer bij het Braziliaanse consulaat voordat u op reis gaat. Als u medicijnen gebruikt, neem dan een recept of een brief van uw arts mee waarin staat dat u de medicijnen moet meenemen. Neem voldoende voorraad mee, want sommige medicijnen zijn ter plaatse niet verkrijgbaar. Vervalste medicijnen kunnen ook een probleem zijn, dus het is altijd beter om met uw eigen voorraad te reizen.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u meer informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Drinkwater

Er zijn problemen gemeld met het leidingwater in Brazilie. Om gezondheidsrisico's te voorkomen, kunt u het beste water uit flessen gebruiken.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • De kleurcode van het reisadvies voor Brazilië is geel. U kunt naar Brazilië reizen, maar de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona. Lees meer over of u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in Brazilië? Registreert u zich dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Brazilië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Brazilië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Brazilië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Brazilië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Brazilië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Brazilië?

Lees hier meer over Brazilië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Brazilië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top