Loading...

Veiligheidsrisico's Brazilië

 • Laatst gewijzigd op: 09-02-2024 | Nog steeds geldig op: 25-02-2024

Onveilige gebieden

Let op: in ‘oranje’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Er zijn veiligheidsrisico’s in het grensgebied tussen Brazilië en Venezuela en tussen Brazilië en Guyana.  Op 3 december 2023 vond er in Venezuela een referendum plaats over het inlijven van de Essequibo-regio in het westen van Guyana bij Venezuela. De veiligheidssituatie bij de grens met deze landen kan plotseling verslechteren. Daarnaast zijn er drugshandelaren en gewapende groepen actief in het grensgebied en is er risico op ontvoering. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Venezuela en Guyana. Volg het lokale nieuws. Volg aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar geel gebied. De veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Criminaliteit

Verhoogd risico in grote steden

Er is een verhoogd risico op criminaliteit in grote steden zoals São Paulo, Rio de Janeiro, Recife en Fortaleza. Er komen berovingen, overvallen en (auto)diefstal voor. Hierbij wordt vaak geweld gebruikt of gedreigd met vuurwapens of steekwapens.

Ook komen korte ontvoeringen van automobilisten voor. Bestuurders worden dan gedwongen naar een pinautomaat te rijden en geld te pinnen.

Het aantal gevallen van fraude met pin/creditcardbetalingen (zoals skimming) neemt toe.

Bent u in São Paulo?  Wees hier extra alert. Vermijd in het bijzonder het oude centrum (de wijken República, Bela Vista, Sé, Bom Retiro). Hier is de kans op een overval met geweld groter.

Verhoogd risico tijdens het toeristisch hoogseizoen

In de stad Rio de Janeiro zijn veel berovingen en overvallen op en rond toeristische trekpleisters (zoals stranden). De autoriteiten in de stad Rio de Janeiro waarschuwen voor een verhoogd veiligheidsrisico in het toeristische hoogseizoen. Dan is er meer criminaliteit. Dit seizoen loopt van december tot en met Carnaval (maart).

Zware criminaliteit in Brazilië vooral door drugs

De zware criminaliteit in Brazilië heeft vaak te maken met drugshandel en richt zich niet direct op toeristen. Het zet Braziliaanse jongeren wel aan tot criminaliteit, het gebruiken van drugs en drugshandel. En dat leidt weer tot straatroof en kinderprostitutie.

In de achterbuurten (favela’s) van de steden Rio de Janeiro en São Paulo zijn regelmatig schietpartijen. Bendes vechten onderling ruzies uit of nemen wraak op de politie. Daarbij vallen vaak doden. Ook iemand die toevallig langsloopt kan hiervan slachtoffer worden.

De autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen tegen criminaliteit. De politie treedt zeer hard op tegen criminelen.

Advies

Wees in heel Brazilië alert op criminaliteit. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga zo min mogelijk alleen over straat, probeer met andere mensen op te trekken.
 • Vermijd geïsoleerde, verlaten straten, pleinen en stranden.
 • Bezoek geen sloppenwijken (favela’s), de armere buurten van de steden; ook niet in georganiseerde tours.
 • Informeer in uw hotel naar de veiligheidssituatie van de locatie die u wilt bezoeken.
 • Wees alert op straat, in het openbaar vervoer en in een taxi.
 • Volg niet zomaar een gps-route. Die geeft mogelijk wel de kortste route aan, maar die laat u daardoor ook via onveilige buurten rijden.
 • Wees alert op diefstal en berovingen op de stranden. Niet alleen op de stranden van de Copacabana of Ipanema, maar ook op stranden in andere delen van het land.
 • Wees alert na zonsondergang. Vaak vinden dan gewapende overvallen plaats.
 • Draag geen opvallende horloges, sieraden, handtassen of camera’s.
 • Wees alert bij het gebruik van mobiele telefoons op straat, op het strand en in het openbaar vervoer.
 • Draag geld en creditcards op uw lichaam. Zorg dat uw geldriem of portemonnee niet zichtbaar is.
 • Neem uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft niet mee op straat en bewaar deze documenten op een veilige plek. Maak eventueel kopieën of foto’s die u op uw telefoon bewaart.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving en ga niet in discussie. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld. Mogelijk met dodelijke afloop.
 • Vermijd stadsbussen in grote steden. Bussen die tussen de steden rijden zijn over het algemeen goed.

Demonstraties

In de steden kunnen demonstraties en stakingen voorkomen. Vooral in de steden Rio de Janeiro en São Paulo.  Soms kan er geweld ontstaan. Vermijd gebieden waar demonstraties en grote bijeenkomsten zijn. Volg het nieuws in de lokale media en volg de instructies op van de lokale autoriteiten.

Natuurgeweld

Overstromingen en aardverschuivingen

Het regenseizoen in Brazilië loopt van november tot maart in het zuiden en zuidoosten. In het noordoosten loopt het regenseizoen van april tot juli. Zware regenval kan ervoor zorgen dat gebieden slecht bereikbaar worden. Dit geldt vooral voor de landelijke gebieden. Tijdens of kort na het regenseizoen zijn wegen soms niet begaanbaar. Vaak veroorzaken hevige regenbuien ook overstromingen en aardverschuivingen. Dit gebeurt vooral in de armere stedelijke gebieden.

Wilt u tijdens het regenseizoen reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie op uw bestemming.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Damdoorbraken

In 2015 en in 2019 zijn in de deelstaat Minas Gerais dammen van mijnbouwprojecten doorgebroken. Daarbij zijn in het stroomgebied veel dodelijke slachtoffers gevallen. In Brazilië zijn honderden van dit soort dammen. Deze dammen kunnen onveilig zijn.

Bosbranden

Bosbranden komen veel voor in Brazilië. Vaak in droge en warme periodes, soms door blikseminslag. Deze branden worden vaak aangestoken door boeren om landbouwgrond klaar te maken voor de nieuwe oogst. De rook van deze branden kan problemen veroorzaken voor de ademhaling.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied tussen Brazilië en Venezuela en tussen Brazilië en Guyana. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
 • Gaat u toch naar het oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • U kunt reizen naar de rest van Brazilië, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Brazilië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Brazilië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Brazilië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Brazilië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Brazilië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Brazilië?

Lees hier meer over Brazilië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Brazilië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top