Loading...

Verkeer Brazilië

  • Laatst gewijzigd op: 09-02-2024 | Nog steeds geldig op: 05-03-2024

Wegverkeer

Brazilië heeft een uitgebreid wegennet. Borden en wegwijzers zijn niet altijd duidelijk of logisch.

Veel doorgaande wegen zijn onverlicht. In delen van het land zijn wegen ook onverhard. Auto’s en vrachtauto’s rijden soms zonder licht. Let ook op in bergachtig gebied. Rijd daarom niet ’s nachts.

Vooral buiten de steden wordt hard en onverantwoordelijk gereden. Jaarlijks vallen er duizenden doden in het Braziliaanse wegverkeer, vooral tijdens de feestdagen door het gebruik van alcohol.

Als u met een auto rondreist in Brazilië, heeft u op afgelegen plekken buiten de grote steden, geen mobiel netwerk. Als u pech krijgt kan het een paar uur duren voordat er hulp komt. Zorg daarom altijd voor genoeg brandstof in uw auto. Neem ook altijd voldoende water en eten mee.

Zorg ook voor een goede reisverzekering.

Ga goed voorbereid op pad. Zorg ervoor dat u altijd een veilige route inplant. Als u bij het navigeren uitgaat van bijvoorbeeld Google Maps of Waze, wordt vaak de kortste of meest economische route gekozen. Het kan zijn dat u dan langs onveilige plekken gestuurd wordt.

Bekijk de actuele informatie van de overheid over de staat van het Braziliaanse wegennet in heel het land (informatie in het Portugees).

Publiek transport / taxi’s

Er is een goede verbinding met intercity bussen door het hele land.

Openbaar vervoer in de steden is (beperkt) aanwezig. Niet alle wijken zijn even goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Gebruik alleen officiele taxi’s die u kunt bestellen via een taxicentrale of via een hotel. Daarnaast kunt u in de grote steden ook gebruik maken van de bekende taxi apps (met name UBER en 99).

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied tussen Brazilië en Venezuela en tussen Brazilië en Guyana. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar het oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • U kunt reizen naar de rest van Brazilië, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Brazilië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Brazilië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Brazilië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Brazilië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Brazilië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Brazilië?

Lees hier meer over Brazilië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Brazilië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top