Loading...

Tips van de ambassade Chili

  • Laatst gewijzigd op: 21-04-2022 | Nog steeds geldig op: 18-05-2022

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Chili.

Chili heeft strikte regels voor de in- en uitreis van minderjarige kinderen

Nederlandse kinderen die in Chili geboren zijn, moeten op een Chileens paspoort het land uitreizen. Minderjarige kinderen die alleen of met ??n ouder of in een reisgezelschap het land verlaten, moeten hiervoor toestemming vragen aan de Chileense autoriteiten. Bij de notaris in Chili kan een toestemmingsverklaring worden opgesteld.

Laat uw paspoort stempelen bij binnenkomst

Komt u Chili binnen, let er dan op dat u een stempel in uw paspoort krijgt. Ook krijgt u een toeristenkaart. Bewaar deze kaart goed. Zonder de stempel en de kaart kunt u problemen krijgen bij vertrek uit het land.

Invoerregels voor landbouwproducten

Chili heeft strenge regels voor het invoeren van landbouwproducten. Bij aankomst moet u aangeven of u plantaardige of dierlijke producten bij u heeft. Als u dit niet op het douaneformulier?(informatie in het Spaans) aangeeft, dan krijgt u een boete. Kijk op de Spaanstalige website van het Servicio Agricola y Ganadero wat u wel of niet mag meenemen.

Rijbewijs

Nederlandse toeristen mogen in Chili autorijden met een in Nederland, door de ANWB,?afgegeven internationaal rijbewijs. Neem tijdens het autorijden uw Nederlands rijbewijs, internationaal rijbewijs, paspoort en inreisformulier mee. Huurt u een auto, let dan op de hoogte van het eigen risico van uw autoverzekering.

Nationale parken

Het is strikt verboden om een (kamp)vuur te maken in nationale parken, bossen, en buiten kampeergebieden. U krijgt dan de keuze Chili vrijwillig te verlaten of het land uitgezet te worden. Veroorzaakt u een bosbrand, dan kunt u hiervoor veroordeeld worden. U kunt dan een boete krijgen of het land worden uitgezet.

Drugs

In heel Chili is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor bezit van of handel in drugs in Chili veel zwaarder is dan in Nederland. Houd er rekening mee dat de omstandigheden in Chileense gevangenissen zowel lichamelijk als geestelijk erg zwaar zijn.

LHBTIQ

LHBTIQ?s (lesbiennes, homo?s, biseksuelen, transgenders, interseksen en queer) zijn niet strafbaar, maar zij worden niet algemeen geaccepteerd in Chili. Houd daar rekening mee.

Sportieve/avontuurlijke activiteiten

Bent u van plan om bergen te beklimmen of een trektocht te maken in natuurgebieden? Licht dan de plaatselijke autoriteiten hierover in. Maak gebruik van een gids die de omgeving goed kent. Meer informatie vindt u op de website van Federaci?n de Andinismo de Chile (informatie in het Spaans).

Geel: let op, er zijn risico's?

  • U kunt reizen naar gele gebieden. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Naar Chili? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
  • Verblijft u in Chili? Registreer u dan ?uitgebreid? bij de de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ?Aanmelden + registratie bij ambassade?). Zo blijft u ge?nformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent. ? ? ??
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Chili?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Chili op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Chili voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Chili?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Chili.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Chili?

Lees hier meer over Chili en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Chili | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top