Loading...

Tips van de ambassade Chili

  • Laatst gewijzigd op: 10-01-2023 | Nog steeds geldig op: 26-03-2023

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.

Chili heeft strikte regels voor de in- en uitreis van minderjarige kinderen

Nederlandse kinderen die in Chili geboren zijn, moeten op een Chileens paspoort het land uitreizen. Minderjarige kinderen die alleen of met 茅茅n ouder of in een reisgezelschap het land verlaten, moeten hiervoor toestemming vragen aan de Chileense autoriteiten. Bij de notaris in Chili kan een toestemmingsverklaring worden opgesteld.

Dubbele nationaliteit

Heeft u zowel de Nederlandse als de Chileense nationaliteit, dan moet u bij aankomst in en vertrek uit Chili hetzelfde paspoort gebruiken. Als u voor langere tijd naar Chili reist, is het aan te raden met uw Chileense paspoort Chili in en uit te reizen.

Laat uw paspoort stempelen bij binnenkomst

Komt u Chili binnen, let er dan op dat u een stempel in uw paspoort krijgt. Ook krijgt u een toeristenkaart. Bewaar deze kaart goed. Zonder de stempel en de kaart kunt u problemen krijgen bij vertrek uit het land.

Invoerregels voor landbouwproducten

Chili heeft strenge regels voor het invoeren van landbouwproducten. Bij aankomst moet u aangeven of u plantaardige of dierlijke producten bij u heeft. Als u dit niet op het douaneformulier聽(informatie in het Spaans) aangeeft, dan krijgt u een boete. Kijk op de website van het Servicio Agricola y Ganadero (informatie in het Spaans) wat u wel of niet mag meenemen.

Nationale parken

Het is strikt verboden om een (kamp)vuur te maken in nationale parken, bossen en buiten kampeergebieden. U krijgt dan de keuze Chili vrijwillig te verlaten of het land uitgezet te worden. Veroorzaakt u een bosbrand, dan kunt u hiervoor veroordeeld worden. U kunt dan een boete krijgen of het land worden uitgezet.

Sportieve/avontuurlijke activiteiten

Bent u van plan om bergen te beklimmen of een trektocht te maken in natuurgebieden? Licht dan de plaatselijke autoriteiten hierover in. Maak gebruik van een gids die de omgeving goed kent.

Drugs

In heel Chili is het in bezit hebben van drugs strafbaar. Wees u ervan bewust dat de straf voor bezit van of handel in drugs in Chili veel zwaarder is dan in Nederland. Houd er rekening mee dat de omstandigheden in Chileense gevangenissen zowel lichamelijk als geestelijk erg zwaar zijn.

LHBTIQ+

LHBTIQ+ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) zijn niet strafbaar, maar zij worden niet algemeen geaccepteerd in Chili. Houd daar rekening mee.

Geel: let op, er zijn risico's

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Chili?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Chili op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Chili voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Chili?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Chili.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Chili?

Lees hier meer over Chili en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Chili | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top