Loading...

Veiligheidsrisico's Chili

 • Laatst gewijzigd op: 14-02-2014 | Nog steeds geldig op: 21-05-2024

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

Er zijn veiligheidsrisico's die afwijken van die in Nederland. Bereid u goed voor op deze risico鈥檚 en let extra op.

Bosbranden

In Chili zijn op dit moment verschillende bosbranden. In een aantal regio鈥檚 is er een avondklok ingesteld. De avondklok verschilt per dag en regio. Check via de (communicatiekanalen van de) lokale autoriteiten om welke tijden het gaat in het gebied waar u verblijft.

Actuele informatie over bosbranden per regio vindt u op de website van CONAF (informatie in het Spaans) en op de website van SENAPRED (informatie in het Spaans).

Mijnenvelden in regio鈥檚 I, II, XII en XV

In verschillende regio鈥檚 van Chili liggen mijnenvelden. Het gaat om de regio鈥檚 I, II en XV (in het grensgebied met Peru en Bolivia) en regio XII (de meest zuidelijke regio). De mijnenvelden zijn meestal duidelijk aangegeven. Maar sommige borden en hekwerken zijn verdwenen, aangetast door het weer of vernield door vandalen. Soms grenzen deze mijnenvelden direct aan de snelweg. Zelfs in beschermde natuurgebieden liggen mijnen. Informeer bij de autoriteiten ter plekke of er landmijnen liggen. Blijf op de duidelijk aangegeven paden en neem de waarschuwingsborden serieus.

Binnenlandse spanningen in regio IX en VIII (provincie Arauco)

In regio IX (Araucan铆a, de streek rond de stad Temuco) en de provincie Arauco (onderdeel van regio VIII) zijn er spanningen tussen de inheemse Mapuche bevolking en de Chileense bevolking. Er zijn aanslagen gepleegd op bezittingen van Chilenen en op kerken. Vanwege de noodtoestand zijn er militairen aanwezig in dit gebied. Vermijd demonstraties en bijeenkomsten in de regio Araucania (regio IX) en in de hoofdstad Santiago.

Demonstraties

In Chili zijn regelmatig demonstraties, vooral in de hoofdstad Santiago en in de grotere steden. Soms kan daarbij geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa鈥檚 en demonstraties. Volg het nieuws in de lokale media en volg de instructies op van de lokale autoriteiten.

Criminaliteit

Diefstal komt overal in Chili voor, steeds vaker met geweld. Het risico op diefstal is het grootst op de volgende plaatsen:

 • Plekken waar veel toeristen komen.
 • In de populaire wandelgebieden in hoofdstad Santiago, bijvoorbeeld in Cerro San Cristobal, Cerro Santa Lucia, Patio Bellavista, Cerro Manquehue en Parque Forestal en Lastarr铆a.
 • In de kustplaatsen Valparaiso en Vi帽a del Mar.
 • In het noorden, bijvoorbeeld in de steden Antofagasta, Iquique, Calama en Arica.

Vogelpoeptruc door zakkenrollers

Zakkenrollers zijn actief in de metro, op busstations en plekken waar veel toeristen komen. Een afleidingstruc is om een soort vogelpoep op tassen, jassen, hoofddeksels of haren te spuiten. Terwijl zogenaamde "omstanders" het slachtoffer helpen, wordt hij of zij beroofd.

Tassendieven in bussen

Ook in bussen naar toeristische plekken, vooral rondom de stad Calama en onderweg naar de stad San Pedro de Atacama, zijn tassendieven actief. Let op: zij kunnen zich voordoen als buspersoneel.

Auto parkeren

Laat geen (dure) eigendommen achter in geparkeerde auto鈥檚. Vooral niet in grote steden zoals in de hoofdstad Santiago. Dit geldt ook als u stopt bij een benzinestation langs de snelweg Norte - Sur of bij een parkeerplaats langs de kust. Parkeer uw auto zoveel mogelijk op bewaakte parkeerplaatsen.

鈥楬ulp鈥 bij lekke band

Pas op met omstanders die hulp aanbieden als uw (huur)auto een lekke band heeft. Bij het verwisselen van de band kunt u worden afgeleid, waarna uw bezittingen uit de auto worden gestolen. Dit komt voor in de grote steden zoals in de hoofdstad Santiago, in de stad Valpara铆so en op de snelweg naar de kust.

Gewelddadige overvallen

Vermijd, ook in gezelschap, afgelegen plekken waar weinig mensen komen. Bijvoorbeeld in de heuvels van de stad Valpara铆so en de hoofdstad Santiago. Hier komen gewelddadige overvallen voor.

Drugs in drank

Soms worden aan drankjes ongemerkt drugs of andere middelen toegevoegd (鈥榮piked drinks'). Dit gebeurt vooral in uitgaansgebieden in de hoofdstad Santiago, onder meer rond de straten 'Suecia' en 'Bellavista'. Let altijd goed op uw drank en laat het niet onbeheerd achter.

Algemene voorzorgsmaatregelen

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Kent u het gebied waar u bent niet? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Blijf ook overdag op uw hoede. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden, juwelen of camera鈥檚.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale politie.

Natuurgeweld

Bosbranden

In de zomer kunnen door de hoge temperaturen en droogte in centraal Chili bosbranden ontstaan. Volg het lokale nieuws voor de laatste ontwikkelingen.

Actuele informatie over bosbranden in Chili vindt u op de website van CONAF (informatie in het Spaans) en op de website van SENAPRED (informatie in het Spaans).

Aardbevingen

In Chili is het risico op aardbevingen hoog. Let extra op in kustgebieden, want daar kunnen na aardbevingen tsunami鈥檚 (vloedgolven) voorkomen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Ga daarover niet in discussie. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over aardbevingen in Chili? Ga naar de website van Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Vulkanen

De vulkaan Villarica vertoont momenteel verhoogde vulkanische activiteit. De mogelijkheid bestaat dat de vulkaan komende dagen of weken uitbarst. Voor de vulkaan Villarica heeft de lokale overheid een veiligheidszone ingesteld van 5 kilometer rondom de krater waar u niet mag komen. Lees meer informatie op de websites van SENAPRED en Servicio Nacional de Geolog铆a y Miner铆a (informatie in het Spaans).

Er zijn meer dan 500 actieve vulkanen in Chili. De Villarrica en Calbuco vulkanen in het zuiden van het land zijn in maart en april 2015 uitgebarsten. Voor meer informatie over vulkanen, ga naar de website van Sernageomin (Servicio Nacional de Geolog铆a y Miner铆a) (informatie in het Spaans).

Actuele informatie over rampenbestrijding door de Chileense overheid vindt u op de website van SENAPRED (el Servicio Nacional de Prevenci贸n y Respuesta ante Desastres) (informatie in het Spaans).

Geel: let op, er zijn risico's

 • U kunt reizen naar Chili, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Chili?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Chili op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Chili voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Chili?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Chili.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Chili?

Lees hier meer over Chili en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Chili | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top