Loading...

Veiligheidsrisico's Chili

 • Laatst gewijzigd op: 12-10-2022 | Nog steeds geldig op: 08-12-2022

Onveilige gebieden

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

Mijnenvelden in regio鈥檚 I, II, XII en XV

In verschillende regio鈥檚 van Chili liggen mijnenvelden. Het gaat om de regio鈥檚 I, II en XV (in het grensgebied met Peru en Bolivia) en regio XII (de meest zuidelijke regio). De mijnenvelden zijn meestal duidelijk aangegeven. Maar sommige borden en hekwerken zijn verdwenen, aangetast door het weer of vernield door vandalen. Soms grenzen deze mijnenvelden direct aan de snelweg. Zelfs in beschermde natuurgebieden liggen mijnen. Informeer bij de autoriteiten ter plekke of er landmijnen liggen. Blijf op de duidelijk aangegeven paden en neem de waarschuwingsborden serieus.

Binnenlandse spanningen in regio IX en VIII (provincie Arauco)

In regio IX (Araucan铆a, de streek rond de stad Temuco) en de provincie Arauco (onderdeel van regio VIII) zijn er spanningen tussen de inheemse Mapuche bevolking en de Chileense bevolking. Er zijn aanslagen gepleegd op bezittingen van Chilenen en op kerken. Vanwege de noodtoestand zijn er militairen aanwezig in dit gebied. Vermijd demonstraties en bijeenkomsten in de regio Araucania (regio IX) en in de hoofdstad Santiago.

Criminaliteit

Diefstal komt overal in Chili voor. Het risico op diefstal is het grootst op de volgende plaatsen:

 • Plekken waar veel toeristen komen.
 • In de populaire wandelgebieden in hoofdstad Santiago, bijvoorbeeld in Cerro San Cristobal, Cerro Santa Lucia, Patio Bellavista en Cerro Manquehue.
 • In de kustplaatsen Valparaiso en Vi帽a del Mar.
 • In het noorden, bijvoorbeeld in de steden Antofagasta, Iquique, Calama en Arica.

Vogelpoeptruc door zakkenrollers

Zakkenrollers zijn actief in de metro, op busstations en plekken waar veel toeristen komen. Een afleidingstruc is om een soort vogelpoep op tassen, jassen, hoofddeksels of haren te spuiten. Terwijl zogenaamde 'omstanders' het slachtoffer helpen, wordt hij of zij beroofd.

Tassendieven in bussen

Ook in bussen naar toeristische plekken, vooral rondom de stad Calama en onderweg naar de stad San Pedro de Atacama, zijn tassendieven actief. Let op: zij kunnen zich voordoen als buspersoneel.

Gewelddadige overvallen

Vermijd, ook in gezelschap, afgelegen plekken waar weinig mensen komen. Bijvoorbeeld in de heuvels vande stad Valpara铆so en de hoofdstad Santiago. Hier komen gewelddadige overvallen voor.

Drugs in drank

Soms worden aan drankjes ongemerkt drugs of andere middelen toegevoegd (鈥榮piked drinks'). Dit gebeurt vooral in uitgaansgebieden in de hoofdstad Santiago, onder meer rond de straten 'Suecia' en 'Bellavista'. Let altijd goed op uw drank en laat het niet onbeheerd achter.

Algemene voorzorgsmaatregelen

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Natuurgeweld

Overstromingen

Volg het lokale nieuws voor de laatste ontwikkelingen of neem contact op met uw reisorganisatie en/of uw lokale vervoersmaatschappij (bus of vliegtuig). Actuele informatie over de weersomstandigheden vindt u op de website van Sernatur (informatie in het Spaans).

Aardbevingen

In Chili is het risico op aardbevingen hoog. Let extra op in kustgebieden, want daar kunnen na aardbevingen tsunami鈥檚 (vloedgolven) voorkomen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Ga daarover niet in discussie. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over aardbevingen in Chili? Ga naar de website van Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Vulkanen

Er zijn meer dan 500 actieve vulkanen in Chili.聽De Villarrica en Calbuco vulkanen in het zuiden van het land zijn in maart en april 2015 uitgebarsten. Voor meer informatie over vulkanen, ga naar de website van Sernageomin (Servicio Nacional de Geolog铆a y Miner铆a) (informatie in het Spaans).

Actuele waarschuwingen voor rampenbestrijding van de Chileense overheid vindt u op de website van聽ONEMI (Oficina Nacional de Emergencia) (informatie in het Spaans).

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Chili en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247,聽WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via@247BZ.

Geel: let op, er zijn risico's

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Chili?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Chili op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Chili voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Chili?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Chili.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Chili?

Lees hier meer over Chili en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Chili | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top