Loading...

Corona en gezondheid China

 • Laatst gewijzigd op: 12-08-2022 | Nog steeds geldig op: 08-12-2022

Inreisvoorwaarden

China is, onder voorwaarden, toegankelijk voor de volgende reizigers:

 • Reizigers die een Chinese geldige verblijfsvergunning聽hebben. Let op: dit geldt alleen voor Nederlanders met een geldige Chinese verblijfsvergunning als ze vanuit Nederland of ander goedgekeurd land naar China reizen voor het krijgen van een nieuw visum. Neem altijd voor vertrek naar China contact op met de Chinese ambassade in Den Haag.
 • Reizigers die een geldig visum voor China hebben.

Toelatingseisen聽

De toelatingseisen voor buitenlandse reizigers kunnen regelmatig wijzigen. De inreisvoorwaarden zijn nu als volgt:聽

 • Buitenlandse reizigers moeten de QR-code met het teken HDC aanvragen via in te loggen op de website Health Declaration Certificate (informatie in het Engels). Hierbij moet geupload worden:
  • Goedkeuring van de Chinese autoriteiten聽zoals het laten zien van een geldig visum, geldig Chinese verblijfsvergunning
  • Bewijs van volledige COVID-19-vaccinatie (minimaal 14 dagen na volledige vaccinatie)
  • Bewijs van 2 PCR-testen afgegeven door 2 door de Chinese ambassade erkende instellingen of certificaat(en) van dubbele PCR-testen met verschillende testreagentia, afgegeven door 1 door de Chinese ambassade erkende instelling. Beide testen moeten binnen 48 uur voor vertrek naar China uitgevoerd zijn. Voor een lijst van instellingen: zie informatie hieronder.
  • (Niet-gevaccineerde reizigers moeten een PCR-test en een IgM-antilichaamtest (bloedtest) laten zien, die niet ouder zijn dan 48 uur voor vertrek naar China).
  • U moet ook nog een test afleggen binnen 12 uur voor uw vertrek. Het soort test is afhankelijk van de tijd waarop u vliegt (voor of na 17.00 uur). Lees meer informatie op de onderstaande website van de Chinese ambassade.
  • Nederlands reisdocument of Nederlands verblijfsdocument
  • Vliegticket
  • Als de ge眉ploade documenten in orde zijn, ontvangt u een QR-code van de ambassade van China in Den Haag voor toegang tot vliegtuig. Let op! De QR-code is 48 uur geldig vanaf het moment dat de testen zijn uitgevoerd en niet vanaf het moment van de testresultaten.

Meer informatie over bovenstaande inreisvoorwaarden en de door de ambassade van China goedgekeurde testinstellingen kunt u vinden op de website van de Chinese ambassade in Den Haag (informatie in het Engels).聽

Meer informatie over de nieuwe testverplichtingen leest u op deze pagina聽van de Chinese ambassade in Den Haag (informatie in het Engels).聽

Quarantainemaatregelen bij aankomst in China

De weinige buitenlanders die China wel mogen inreizen, worden bij aankomst in China weer opnieuw getest op het COVID-19-virus en moeten eerst 14 dagen in een door de lokale overheid aangewezen hotelkamer (die u niet mag verlaten) in quarantaine, daarna 7 dagen onder medisch toezicht en aansluitend 7 dagen in thuis-isolatie. Omdat per stad of regio dit beleid anders wordt opgevat en het verschil uitmaakt of u na die eerste 14 dagen naar een eigen woning kunt, kan dit betekenen dat u tot maximaal 28 dagen in een hotel in quarantaine moet verblijven.

Minderjarige kinderen tot 14 jaar mogen bij een ouder op de kamer verblijven. Alle andere familieleden brengen de quarantaineperiode alleen door. De kosten zijn voor eigen rekening. Het is dus zinvol om, voordat u afreist, goed bij de lokale autoriteiten na te gaan welke quarantaine-regels er voor de stad of regio gelden waarnaar u reist.

Tijdens de quarantaineperiode wordt u op verschillende momenten (vaak om de dag) opnieuw getest op het COVID-19 virus en kunnen verschillende testmethodes gebruikt worden. Deze testen vari毛ren van de bij ons bekende neus- en keel swab, tot aan een bloedafnametest of de bij ons minder bekende anale uitstrijktest of ontlastingstest. Zijn de testen negatief, dan mag u na 2 weken de quarantainefaciliteit verlaten. Ook na deze periode kan het buurtcomit茅 nog aanvullende controlemaatregelen invoeren.

Als bij aankomst in China een coronabesmetting of een voorgeschiedenis van een coronabesmetting wordt geconstateerd, dan wordt u verplicht in een speciale medische kliniek opgenomen. Dit is ongeacht uw leeftijd. De duur van opname kan vari毛ren van 3 tot meerdere weken of zelfs maanden, afhankelijk van de testuitslagen totdat je meerdere keren een negatief testresultaat hebt.

Dit geldt ook als er geen coronaklachten zijn. Kinderen, ongeacht hun leeftijd, mogen hierbij vergezeld worden door maximaal 1 ouder op voorwaarde dat deze ouder ook positief is getest. De kosten zijn voor betrokken reizigers. Informeer bij de lokale autoriteiten welke quarantaine-regels er voor de stad of regio gelden waarnaar u reist.

Houd er rekening mee dat als alleen het kind of alleen de ouder(s) positief getest wordt/worden, de kans bestaat dat het kind gescheiden wordt van de ouder(s) ongeacht de leeftijd.

Binnenlandse in- en uitreisbeperkingen

Reizen in het binnenland is niet makkelijk. Reizigers moeten zich regelmatig laten testen. Als tijdens een verblijf in een bepaalde streek een besmettingsgeval wordt ontdekt, kan dit verregaande gevolgen hebben voor de reiziger, waarbij het soms niet direct mogelijk is terug naar huis te reizen. Hierdoor reizen mensen steeds minder binnenlands. Bij een positief testresultaat wordt reiziger in een speciale kliniek opgenomen tot het virus volledig uit het lichaam is verdwenen (dit geldt ook voor kinderen).聽

De lokale overheid houdt strenge controles bij in- en uitreizen tussen steden en provincies. China is ingedeeld in hoog risico, medium risico en laag risico gebieden. Reist u van een hoog risico gebied naar een laag of medium risico gebied, dan wordt u bij aankomst in het gebied 14 dagen in quarantaine geplaatst. De lokale overheid bepaalt welke locatie dit is. De kosten zijn voor eigen rekening.

Coronamaatregelen

Regelmatig gaan steden in lockdown om een lokale COVID-19-uitbraak onder controle te krijgen. Er zijn nog geen aanwijzingen dat de Chinese autoriteiten van dit zogeheten "dynamische zero COVID-beleid" af zullen gaan wijken. Mogelijk kunnen dit soort lockdowns vaker en ook ergens anders in China plaatsvinden. De verwachting is dat de huidige reisbeperkingen de rest van 2022 van kracht blijven. De situatie is lastig voorspelbaar en afhankelijk van veel (externe) factoren.

China heeft lang het coronavirus onder controle kunnen houden, maar China lijkt nu moeite te hebben met de bestrijding van de huidige Omikron-variant.聽Hierdoor worden er, op landelijk maar ook vaak vooral op stedelijk niveau, steeds meer maatregelen genomen, zoals:

 • Er is beperkt internationaal vliegverkeer.
 • Er is nog geen internationaal trein- en busvervoer.
 • Het dragen van mondkapjes is verplicht in alle openbare ruimten.
 • Reizen tussen steden kan alleen maar met recente negatieve PRC-testuitslagen.
 • Als men in een middenrisicogebied of hoogrisicogebied verblijft is het zeer moeilijk toestemming te krijgen om naar andere steden te reizen.
 • De lichaamstemperatuur wordt bij betreden van openbare gelegenheden opgenomen.
 • Men moet een gezondheidsapp op de mobiele telefoon ge茂nstalleerd hebben, die via een QR code bevestigt dat men de afgelopen tijd niet in getroffen gebieden is geweest. Deze QR-code moet men aantonen om toegang te krijgen tot openbare gelegenheden. De QR-code werkt met kleurcodes groen, oranje en rood. Alleen bij groen krijgt men toegang.
 • De overheid gebruikt ook data van betalingsverkeer, mobiel telefoonbereik etc, om in het geval van 鈥榗lose contact鈥 mensen quarantainemaatregelen op te leggen. Het rijden in dezelfde straat als waar een positief getest iemand uren daarvoor is geweest, kan bijvoorbeeld al voldoende reden zijn voor verplichte quarantaine.

Medische zorg

Elke grote stad heeft speciale ziekenhuizen aangewezen voor het vaststellen en behandelen van het coronavirus. Deze ziekenhuizen zijn vermeld op de websites van de provinciale en stedelijke Foreign Affairs Offices.

In de grote steden bieden veel ziekenhuizen goede zorg. Buiten de grote steden zijn de ziekenhuizen vaak eenvoudig en is de medische zorg minder goed.

Medische behandelingen moeten meestal direct worden betaald. Contant of met een creditcard. De rekeningen kunnen hoog zijn. Internationale klinieken in China zijn veel duurder dan in Nederland. Houd hier rekening mee bij het afsluiten van een reis- of aanvullende medische verzekering.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Neem medicijnen mee vanuit Nederland. Ook de gewone reismedicijnen.聽 De bijschriften van Chinese medicijnen zijn alleen in het Chinees. Ze zijn niet altijd van dezelfde kwaliteit als in Europa.

Medische zorg in de stad Shanghai

Door de toename van het Omikronvirus in de stad Shanghai staat de medische zorg in Shanghai onder druk. In Shanghai is de toegang tot spoedeisende medische zorg en/of dringende geneesmiddelen slechts beperkt toegankelijk en sterk afhankelijk van lokale omstandigheden.

Voor personen die afhankelijk zijn van reguliere medische behandelingen zoals bijvoorbeeld een nierdialyse, chemotherapie en/of personen die regelmatig speciale medicijnen nodig hebben, is het advies niet naar de stad Shanghai af te reizen. Dit geldt vooral als u de Chinese taal niet verstaat en/of spreekt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Co枚rdinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemie毛n, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in China te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Luchtvervuiling

In veel grote steden is de lucht ernstig vervuild. Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar China reist. Kijk voor meer informatie over de luchtvervuiling en andere waarden in verschillende grote steden op de volgende websites (informatie in het Engels):

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg ook altijd聽de adviezen van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) goed op.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode voor de provincie Jilin en de stad Shanghai is oranje. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de provincie Jilin en de stad Shanghai. Daarnaast raadt het ministerie aan om te overwegen uw noodzakelijke reizen naar Shanghai en provincie Jilin voorlopig uit te stellen. Als u in Shanghai bent dan is het bijna聽onmogelijk de stad te verlaten. Gaat u toch? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
 • Komt u in een crisissituatie terecht? Zoals centrale isolatie, politieke onrust of andere vervelende omstandigheden? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

 • De kleurcode van het reisadvies voor de rest van China is geel. Let op: De veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. 聽
 • U kunt niet zomaar naar China reizen. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland en er zijn inreisvoorwaarden. Neem vooraf contact op met de ambassade van China. 聽
 • Naar China reizen? Lees meer informatie of u het land kunt inreizen en over de lokale coronamaatregelen in China in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in China? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in China bent.
 • Vertrekt u uit China? Schrijf u dan ook weer uit via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in China?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar China op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor China voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar China?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in China.

Wat moet ik weten over het coronavirus in China?

Lees hier meer over China en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies China | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top