Loading...

Gezondheid China

  • Laatst gewijzigd op: 28-04-2023 | Nog steeds geldig op: 04-06-2023

Gezondheidszorg

In China zijn er geen huisartsenpraktijken. Voor medische hulp of medisch advies gaat u in China naar één van de publieke of commerciële ziekenhuizen. Voor eenvoudige medische hulp zijn in sommige steden ook wijkgezondheidscentra, zogenaamde "community health centres". Neem altijd uw paspoort mee als u naar een ziekenhuis of gezondheidscentrum gaat.

In de grote steden bieden veel ziekenhuizen goede zorg. Buiten de grote steden zijn de medische zorgvoorzieningen beperkt. Basishulp is mogelijk.

Medische behandelingen moeten meestal direct betaald worden. De rekeningen kunnen hoog zijn. Internationale klinieken in China zijn veel duurder dan in Nederland. Houd hier rekening mee en sluit een uitgebreide reisziektekosten- en repatriëringsverzekering af voor de duur van uw verblijf.

Reisvaccinaties

GGD-app

Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee vanuit Nederland, ook voor extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar China.

Lokale coronamaatregelen

Het dragen van mondkapjes is niet meer verplicht in openbare ruimten. Toch wordt het mondkapje nog gedragen. Als u in een ruimte komt waar het publiek voor het grootste deel een mondkapje draagt, is het gebruikelijk dat u dat ook doet.

Luchtvervuiling

In grote steden is de lucht vervuild. Het niveau van vervuiling verschilt per stad. Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening aan de luchtwegen? Raadpleeg uw arts voordat u naar China reist. Lees meer informatie over de luchtvervuiling en de niveaus van vervuiling in de steden op de volgende websites (informatie in het Engels):

Geel: let op, er zijn risico’s

  • U kunt naar China reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

  • Bent u in China of reist u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf in China gratis via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
  • U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Daarnaast krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op! Lees de adviezen en informatie over Hongkong SAR en Macau SAR in het reisadvies voor Hongkong SAR en het reisadvies voor Macau SAR.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in China?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar China op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor China voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar China?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in China.

Wat moet ik weten over het coronavirus in China?

Lees hier meer over China en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies China | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top