Loading...

Paspoort, visum, rijbewijs China

  • Laatst gewijzigd op: 15-05-2024 | Nog steeds geldig op: 20-07-2024

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar China te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in het land bent.

Visum

Reist u naar China met een Nederlands paspoort? Of u een visum nodig heeft, hangt af van wanneer u naar China reist, de reden van uw reis en hoelang u in China blijft:

  • Reist u voor 31 december 2025 naar China voor een toeristische reis, zakelijk bezoek, familie- of vriendenbezoek of doorreis (transit)? En blijft u 15 dagen of korter in China? Dan heeft u geen visum nodig. Als voorwaarde geldt wel dat u een retour- of doorreisticket heeft.
  • Reist u na 31 december 2025 naar China of reist u naar China met een ander reisdoel? Of blijft u langer dan 15 dagen in China? Dan heeft u een visum nodig. Lees meer informatie over visa voor China en visumvrij reizen op de website van het Chinese Visa Application Service Center (informatie in het Engels). Het is niet toegestaan om uw reisdoel tijdens uw reis te veranderen. Geef altijd uw primaire reisdoel aan.

Heeft u vragen over het visumvrij reizen naar China of twijfelt u of u onder de regeling voor visumvrij reizen valt? Neem contact op met het visumaanvraagcentrum in Den Haag op telefoonnummer +317 02 62 91 50 of stuur een e-mail naar haguecenter@visaforchina.org.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar China. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Heeft u de Nederlandse en de Chinese nationaliteit?

Als u zowel de Nederlandse als de Chinese nationaliteit heeft, dan erkennen de Chinese autoriteiten uw Nederlandse nationaliteit niet. Heeft u hulp nodig van de Nederlandse ambassade? Dan kunnen de Chinese autoriteiten de Nederlandse ambassade verbieden om u te helpen.

Heeft u afstand gedaan van de Chinese nationaliteit?

Heeft u afstand gedaan van de Chinese nationaliteit? En reist u China in met een Nederlands paspoort? Dan kunnen de Chinese autoriteiten u nog steeds zien als een Chinees staatsburger. Neem altijd de documenten mee waaruit blijkt dat u afstand heeft gedaan van de Chinese nationaliteit, zoals de bevestiging van de Chinese autoriteiten.

Bent u van Oeigoerse afkomst en genaturaliseerd tot Nederlander?

Houd rekening met verscherpte controles bij aankomst in China. De autoriteiten kunnen uw paspoort inhouden of u voor onbepaalde tijd vasthouden.

Reizen naar Tibet (Autonome Regio)

Wilt u naar Tibet reizen? Dan heeft u een inreisvergunning nodig. Deze vraagt u aan via de reisorganisatie waarmee u Tibet bezoekt. Houd er rekening mee dat de Chinese autoriteiten de vergunning soms niet afgeven. U kunt alleen naar delen van Tibet reizen die zijn opengesteld voor buitenlandse bezoekers. Dit geldt ook voor Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio waar u geen inreisvergunning voor nodig heeft.

Registratieplicht

Na aankomst in China moet u zich binnen 24 uur registreren. Verblijft u in een hotel? Dan regelt het hotel de registratie voor u. Verblijft u niet in een hotel? Dan moet u zichzelf registreren bij een lokaal politiekantoor, het Public Security Bureau of online via de website van de gemeente waar u verblijft. Bent u in 1 van de grote steden? Gebruik dan de volgende websites van de Chinese gemeentes:

Rijbewijs

In China is uw Nederlandse rijbewijs niet geldig. U moet een lokaal rijbewijs aanvragen. Lees meer over rijden in China op de website van de ANWB.

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor China is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico鈥檚.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in China of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Reist u naar Hongkong, Macau of Taiwan? Lees het reisadvies Hongkong SAR, het reisadvies Macau SAR of het reisadvies Taiwan.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in China?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar China op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor China voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar China?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in China.

Wat moet ik weten over het coronavirus in China?

Lees hier meer over China en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies China | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top