Loading...

Tips van de ambassade China

  • Laatst gewijzigd op: 10-01-2023 | Nog steeds geldig op: 29-03-2023

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.

Drugs

In China is het bezit, gebruik en verhandelen van drugs verboden. Er staan zware straffen op. Soms zelfs de doodstraf.

Door de Chinese politie wordt actief gecontroleerd op mogelijk drugsgebruik. Er is geen onderscheid tussen soft- en harddrugs in China. De politie controleert in nachtclubs, bars, op straat en soms bij mensen thuis. Personen worden ter plekke aan een drugstest onderworpen. Dit wordt gedaan met bloed-, urine- of haarmonsters. Bij een positieve test voor drugsgebruik wordt u aangehouden. Het is niet belangrijk of de drugs in China zijn gebruikt, of voordat u naar China bent gereisd. U kunt bestraft worden met opsluiting en soms moet er ook een boete betaald worden. Ook kunt u het land worden uitgezet en een inreisverbod krijgen. Is er sprake van bezit of handel, of iemand wordt hiervan verdacht, dan kunnen er lange gevangenisstraffen worden opgelegd.

Prostitutie

Het bezoeken van prostituees is strafbaar.聽U kunt worden opgesloten en vaak moet er een boete worden betaald.

Foto鈥檚 maken

Maak geen foto鈥檚 van demonstraties. Maak ook geen foto鈥檚 van de politie en het leger.

LHBTIQ+

Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+) worden in China in algemene zin geaccepteerd. Huwelijk of partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht wordt door China niet erkend.

Rechtspraak zeer streng, ook voor buitenlanders

Verdachten van een misdrijf en arrestanten worden in China anders behandeld dan in Nederland. Verdachten kunnen lang worden vastgehouden zonder dat ze officieel van een misdrijf worden beschuldigd. De lokale autoriteiten kunnen iemand ook verbieden het land uit te reizen. Buitenlanders komen meestal niet op borgtocht vrij.

Verplichte registratie bij de politie

Binnen 24 uur na aankomst in China moet u zich registreren bij een politiebureau (Public Security Bureau). Verblijft u in een hotel? Dan regelt het hotel dit voor u. Als u dit niet doet, kunt u in de problemen komen als u het land weer verlaat.

Contactgegevens persoon of hotel bij u dragen

De Chinese taal is vaak een probleem. Zeker als u in moeilijkheden komt. Zorg dat u altijd contactgegevens bij u heeft van een contactpersoon of van uw hotel. En dat die gegevens in het Chinees en in het Engels staan. Dan kunt u altijd de hulp inroepen van iemand die Chinees en Engels spreekt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

  • U kunt naar China reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.聽
  • Er zijn corona-inreisvoorwaarden en coronamaatregelen als u in China bent. Neem vooraf contact op met de ambassade van China.聽Meer informatie hierover vindt u in de rubriek Reischecklist en Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in China? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in China bent.
  • Vertrekt u uit het land? Schrijf u dan ook weer uit via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland vanuit China? Dan gelden er vanaf 10 januari 2023 in Nederland specifieke inreismaatregelen.聽Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in China?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar China op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor China voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar China?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in China.

Wat moet ik weten over het coronavirus in China?

Lees hier meer over China en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies China | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top