Loading...

Tips van de ambassade China

  • Laatst gewijzigd op: 12-08-2022 | Nog steeds geldig op: 03-12-2022

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor China.

Drugs

In China is het bezit, het gebruik en de handel in drugs verboden en wordt erg zwaar bestraft. Soms zelfs met de doodstraf.

Door de Chinese politie wordt actief gecontroleerd op mogelijk drugsgebruik. Er is geen onderscheid tussen soft- en harddrugs in China. De politie controleert in nachtclubs, bars, op straat en soms zelf bij mensen thuis. Personen worden ter plekke aan een drugstest onderworpen. Dit wordt gedaan met bloed-, urine- of haarmonsters. Bij een positieve test voor drugsgebruik wordt u aangehouden. Het is niet belangrijk of de drugs in China of voordat u China bent ingereisd,聽zijn gebruikt. U kunt bestraft worden met opsluiting, soms moet ook een boete betaald worden. Ook kunt u het land worden uitgezet en een inreisverbod krijgen. Is er sprake van bezit of handel, of iemand wordt hiervan verdacht, dan kunnen er lange gevangenisstraffen worden opgelegd.聽

Prostitutie

Het bezoeken van prostituees is strafbaar.聽U kunt worden opgesloten en vaak moet een boete worden betaald.

Foto鈥檚 maken

Maak geen foto鈥檚 van demonstraties. Maak ook geen foto鈥檚 van de politie en het leger.

Homoseksualiteit/LHBTIQ+聽

Homoseksualiteit/LHBTIQ+聽(lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) is in China niet verboden. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico鈥檚 voor LHBTIQ+ die naar China reizen. Huwelijk of partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht wordt door China niet erkend.

Paspoort en visum bij u dragen

In China controleren de autoriteiten vaak de identiteit van personen. In China moeten mensen van 16 jaar en ouder zich altijd en overal kunnen identificeren. Draag daarom altijd uw paspoort bij u met daarin uw visum. Let op: uw visum moet geldig zijn.

Rechtspraak zeer streng, ook voor buitenlanders

Verdachten van een misdrijf en arrestanten worden in China anders behandeld dan in Nederland. Verdachten kunnen lang worden vastgehouden zonder dat ze officieel van een misdrijf worden beschuldigd. De autoriteiten kunnen iemand ook verbieden het land uit te reizen. Buitenlanders komen meestal niet op borgtocht vrij.

Verplichte registratie bij de politie

Binnen 24 uur na aankomst in China moet u zich registreren bij een politiebureau (Public Security Bureau). Verblijft u in een hotel, dan regelt het hotel dit voor u. Als u dit niet doet, kunt u in de problemen komen bij uitreizen.

Facebook en Twitter geblokkeerd, Google soms

De autoriteiten in China controleren het internetverkeer in het land. Sociale media als Facebook, WhatsApp, Instagram, LinkedIn, YouTube en Twitter zijn geblokkeerd. Ook sommige websites (waaronder die van de NOS en de BBC) en e-maildiensten, bijvoorbeeld Google en Gmail, zijn geblokkeerd. Het inloggen met een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) kan een oplossing bieden. Sommige websites werken onder een VPN verbinding, andere websites weer niet. De autoriteiten in China controleren ook dit.

Niet alle pinpassen werken overal

U kunt niet met alle bankpassen pinnen bij iedere Chinese bank. Zorg dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. En als het mogelijk is verschillende creditcards.

Contactgegevens persoon of hotel bij u dragen

De Chinese taal is vaak een probleem. Zeker als u in de problemen raakt. Zorg dat u altijd contactgegevens bij u heeft van een contactpersoon of van uw hotel. En dat de gegevens er in het Chinees en in het Engels op staan. Dan kunt u altijd de hulp inroepen van iemand die Chinees en Engels spreekt. U kunt altijd teruggaan naar uw verblijfadres.

Let op bij Chinees-Nederlandse nationaliteit

China kent geen dubbele nationaliteit. Heeft u een Chinees en een Nederlands paspoort, dan zien de Chinese autoriteiten u alleen als een Chinees staatsburger. Dat kan problemen opleveren als u consulaire hulp nodig heeft van de ambassade. De Chinese autoriteiten kunnen dan de ambassade verbieden om u te helpen.

Let op als u afstand heeft gedaan van de Chinese nationaliteit

Heeft u afstand gedaan van de Chinese nationaliteit en reist u China in met een Nederlands paspoort? Let op: de Chinese autoriteiten kunnen u dan toch zien als een Chinees staatsburger. Neem daarom altijd de papieren mee waaruit blijkt dat u afstand heeft gedaan van de Chinese nationaliteit. Zoals bijvoorbeeld de bevestiging van de Chinese autoriteiten.

Let op bij Oeigoerse afkomst

Bent u van Oeigoerse afkomst, genaturaliseerd tot Nederlander en reist u naar China? Houd dan rekening met verscherpte controles bij binnenkomst in het land. De autoriteiten kunnen uw paspoort inhouden of u voor onbepaalde tijd vasthouden. Dit kan ook gelden voor gezinsleden van Oeigoerse afkomst die niet de Nederlandse nationaliteit bezitten. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis naar China.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • De kleurcode voor de provincie Jilin en de stad Shanghai is oranje. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de provincie Jilin en de stad Shanghai. Daarnaast raadt het ministerie aan om te overwegen uw noodzakelijke reizen naar Shanghai en provincie Jilin voorlopig uit te stellen. Als u in Shanghai bent dan is het bijna聽onmogelijk de stad te verlaten. Gaat u toch? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
  • Komt u in een crisissituatie terecht? Zoals centrale isolatie, politieke onrust of andere vervelende omstandigheden? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

  • De kleurcode van het reisadvies voor de rest van China is geel. Let op: De veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. 聽
  • U kunt niet zomaar naar China reizen. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland en er zijn inreisvoorwaarden. Neem vooraf contact op met de ambassade van China. 聽
  • Naar China reizen? Lees meer informatie of u het land kunt inreizen en over de lokale coronamaatregelen in China in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in China? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in China bent.
  • Vertrekt u uit China? Schrijf u dan ook weer uit via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in China?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar China op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor China voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar China?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in China.

Wat moet ik weten over het coronavirus in China?

Lees hier meer over China en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies China | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top