Loading...

Veiligheidsrisico's China

  • Laatst gewijzigd op: 10-01-2023 | Nog steeds geldig op: 26-03-2023

Geel: Let op, er zijn risico's

U kunt naar China reizen. De veiligheidsrisico’s in China zijn anders dan die in Nederland. Bereid uw reis goed voor.

Door de grote toename van het aantal coronabesmettingen staan de ziekenhuizen in China onder druk. Heeft u medische zorg nodig? Houd er dan rekening mee dat die op dit moment in China bijna niet beschikbaar is.

De overheid van China versoepelt op dit moment de coronamaatregelen: binnenlandse reisbeperkingen, lokale lockdowns en quarantainemaatregelen worden langzaam opgeheven. Openbare faciliteiten zoals winkels en restaurants worden heropend en het reizen wordt in het algemeen  gemakkelijker. Het aantal coronabesmettingen loopt hierdoor snel op.

Als u van plan bent te vertrekken naar China, informeer u dan zeer goed over de lokale situatie op uw bestemming. Houd er rekening mee dat de lokale overheid zonder vooraankondiging een stad of een deel daarvan voor onbepaalde tijd weer kan afsluiten. Ook kan trein- en vliegverkeer opeens geannuleerd worden. Houd er rekening mee dat u dan niet verder kunt reizen.

Lees meer in de rubriek Corona en gezondheid. 

Berovingen en overvallen

Criminaliteit komt voor in China. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

  • Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding.
  • Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
  • Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.

Drogeren

Het komt voor dat buitenlanders in bars en taxi’s gedrogeerd worden en daarna worden beroofd. Blijf alert en onthoud het volgende:

  • Laat uw drankje of eten nooit zomaar ergens staan.
  • Neem uw drankje ook mee naar de wc.
  • Houd altijd uw hand over uw glas.
  • Neem geen drank of eten aan van een vreemde. Als u toch een drankje van die persoon wilt, loop dan samen naar de bar.
  • Als u iets drinkt dat anders smaakt of er anders uitziet, stop direct met drinken en gooi het weg.

Lokale gidsen

Soms bieden Chinese jongeren die goed Engels spreken hun diensten aan als ‘gids’. Zij willen u dan helpen met het bezoeken van bijvoorbeeld toeristische plaatsen. Ook komt het voor dat mensen die u per toeval ontmoet, u willen leiden naar een (thee)winkel, massagesalon of bar. Dit soort uitstapjes eindigt soms met een hoge rekening die u dan direct moet betalen. Weigert u te betalen, dan kunt u bedreigd worden met geweld.

Zakelijke conflicten

Zakelijke conflicten komen regelmatig voor. Soms wordt er gedreigd met geweld. Wordt u hiervan slachtoffer? Doe dan altijd aangifte bij de politie.

Demonstraties

Vermijd demonstraties of grote bijeenkomsten. De Chinese autoriteiten handhaven de openbare orde streng. Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.

Vervolging

Autoriteiten in China kunnen buitenlanders oppakken en vervolgen om onduidelijke of politieke redenen. De mogelijkheden voor Nederland om hulp te bieden zijn dan vaak beperkt, zeker als u ook de Chinese nationaliteit heeft of heeft gehad.

Reizen naar Tibet (Autonome Regio)

Wilt u naar de autonome regio Tibet reizen? Dat kan alleen met een speciale vergunning (‘permit’). Niet iedereen mag Tibet in. Deze permit kunt u aanvragen via een gespecialiseerde reisorganisatie in China. Soms stellen de Chinese autoriteiten de afgifte van permits uit, zonder duidelijke reden. Dit leidt tot langere wachttijden. Of ze geven helemaal geen permit af. Heeft u vragen over uw permit? Neem dan contact op met de reisorganisatie die de vergunning voor u aanvraagt.

Toegang tot Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio

Wilt u naar de Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio reizen (bijvoorbeeld Qinghai, Sichuan, Gansu of Yunnan)? Dan kunnen de lokale autoriteiten aan de grens uw identiteit en bagage controleren. U krijgt mogelijk geen toegang tot bepaalde steden of gebieden.

Reizen naar Xinjiang

Als u naar en in de regio Xinjiang reist, kunt u streng gecontroleerd worden. Tijdens controles kunt u gefotografeerd worden en kan er om uw persoonsgegevens en telefoonnummer gevraagd worden. Houd er rekening mee dat uw mobiele telefoon en andere apparatuur waar informatie op kan staan, gecontroleerd kunnen worden. Ook journalisten moeten hier rekening mee houden.

In de provincie Xinjiang kunnen plotseling demonstraties ontstaan, die gewelddadig kunnen worden. De Chinese autoriteiten treden snel en hard op in deze situaties. Zorg ervoor dat u niet in een demonstratie terechtkomt. Volg altijd de instructies op van de lokale overheid.

Natuurgeweld

Aardbevingen

China ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Vooral in het westen van het land is er een kans op zware aardbevingen. Volg de berichten in de lokale media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). Volg de instructies van de autoriteiten op.

Regenseizoen (moesson)

Vooral tussen februari en oktober valt er in sommige delen van China veel regen (moesson) die aardverschuivingen kan veroorzaken. Door de hevige regenval kunnen modderstromen ontstaan waardoor wegen en straten beschadigd en onbegaanbaar raken.

Vooral tussen juni en september zijn de temperaturen zeer hoog. In delen van China is er dan ook een erg hoge luchtvochtigheid.

Wilt u tijdens deze perioden reizen? Informeer u over de situatie en volg het lokale nieuws. Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in China, zie de website van het Chinees meteorologisch instituut (China Meteorological Administration) (informatie in het Engels).

Orkanen

Vooral tussen mei en november komen in de oostelijke en zuidelijke kuststreken tropische stormen voor (cyclonen, tyfoons of orkanen) die door zware regenval en stormvloeden overstromingen en schade kunnen aanrichten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Informeer u over de situatie en volg het lokale nieuws.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Geel: let op, er zijn risico’s

  • U kunt naar China reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. 
     
  • Er zijn corona-inreisvoorwaarden en coronamaatregelen als u in China bent. Neem vooraf contact op met de ambassade van China. Meer informatie hierover vindt u in de rubriek Reischecklist en Corona en gezondheid.
     
  • Verblijft u in China? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in China bent.
  • Vertrekt u uit het land? Schrijf u dan ook weer uit via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
     
  • Terug naar Nederland vanuit China? Dan gelden er vanaf 10 januari 2023 in Nederland specifieke inreismaatregelen. Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in China?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar China op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor China voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar China?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in China.

Wat moet ik weten over het coronavirus in China?

Lees hier meer over China en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies China | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top