Loading...

Veiligheidsrisico's China

 • Laatst gewijzigd op: 12-08-2022 | Nog steeds geldig op: 08-12-2022

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar:

 • De provincie Jilin
 • De stad Shanghai

Let op! Het ministerie van Buitenlandse zaken raadt alle niet-noodzakelijke reizen naar de provincie Jilin en de stad Shanghai (oranje gebied) af. Daarnaast raadt het ministerie aan om te overwegen ook uw noodzakelijke reizen naar deze oranje gebieden voorlopig uit te stellen.

De reden hiervoor is dat door het aantal COVID-19 besmettingen (Omikron-variant) er zeer strenge lockdownmaatregelen gelden, die steeds veranderen.

Situatie Provincie Jilin

Situatie Shanghai

Het overgrote deel van de bewoners in Shanghai mag niet naar buiten. Als u in Shanghai bent dan is het bijna onmogelijk om de stad te verlaten. Beijing laat u bijvoorbeeld niet toe. In andere steden willen hotels u niet als gast ontvangen. Het openbare leven in de stad Shanghai is grotendeels ontwricht. Het openbaar vervoer is vrijwel volledig stilgelegd en het inslaan van basisbehoeften zoals voedsel is ingewikkeld en moeilijk.
De toegang tot spoedeisende medische zorg en/of geneesmiddelen聽 staat onder druk en聽 is sterk afhankelijk van lokale ontwikkelingen.
Voor personen die afhankelijk zijn van reguliere medische behandelingen zoals bijvoorbeeld een nierdialyse, chemotherapie en/of personen die regelmatig speciale medicijnen nodig hebben, is het advies niet naar de stad Shanghai af te reizen. Dit geldt vooral als u de Chinese taal niet verstaat en/of spreekt.

Ook in veel andere regio鈥檚 en steden zoals de hoofdstad Beijing (Peking) worden zonder tijdige aankondiging strenge lockdowns ingezet.

Geel: Let op, er zijn veiligheidsrisico's

De veiligheidsrisico鈥檚 in China zijn anders dan wat u in Nederland gewend bent. Bereid uw reis goed voor.

Criminaliteit

Dieven en zakkenrollers

Diefstal kan voorkomen zoals paspoorten, laptops en mobiele telefoons.

Neem de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen:

 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel.
 • Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Lokale gidsen

Soms bieden Chinese jongeren die goed Engels spreken hun diensten aan als 鈥榞ids鈥. Zij willen u dan helpen met het bezoeken van bijvoorbeeld toeristische plaatsen. Ook komt het voor dat mensen die u schijnbaar per toeval ontmoet, u willen leiden naar een (thee)winkel, massagesalon of bar. Dit soort uitstapjes eindigt soms met een hoge rekening die u dan direct moet betalen. Weigert u te betalen, dan kunt u bedreigd worden met geweld.

Zakelijke conflicten

Zakelijke conflicten komen regelmatig voor. Soms wordt er gedreigd met geweld. Wordt u hiervan slachtoffer? Doe dan altijd aangifte bij de politie.

Demonstraties

In de provincie Xinjiang kunnen plotseling demonstraties ontstaan. Ook kan er een plotselinge uitbraak zijn van geweld. De Chinese autoriteiten treden snel en hard op in deze situaties. Zorg ervoor dat u niet in een demonstratie terechtkomt.

Vervolging

Autoriteiten in China kunnen buitenlanders oppakken en vervolgen om onduidelijke of politieke redenen. De mogelijkheden voor Nederland om hulp te bieden zijn dan vaak beperkt, zeker als u ook de nationaliteit van dat land heeft of heeft gehad.

Reizen naar Tibet (Autonome Regio)

Wilt u naar de autonome regio Tibet reizen? Dat kan alleen met een speciale vergunning (鈥榩ermit鈥). Niet iedereen mag Tibet in. Deze permit kunt u aanvragen via een gespecialiseerde reisorganisatie in China. Soms stellen de Chinese autoriteiten de afgifte van permits uit, zonder duidelijke reden. Dit leidt tot langere wachttijden. Of ze geven helemaal geen permit af. Heeft u vragen over uw permit? Neem dan contact op met de reisorganisatie die de vergunning voor u aanvraagt.

Toegang tot Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio

Wilt u naar de Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio reizen (bijvoorbeeld Qinghai, Sichuan, Gansu of Yunnan)? Dan kunnen de lokale autoriteiten aan de grens uw identiteit en bagage controleren. U krijgt mogelijk geen toegang tot bepaalde steden of gebieden.

Reizen naar Xinjiang

Als u naar en in de regio Xinjiang reist, kunt u streng gecontroleerd worden. Tijdens controles kunt u gefotografeerd worden en kan om uw persoonsgegevens en telefoonnummer gevraagd worden. Houd er rekening mee dat uw mobiele telefoon en andere apparatuur waar informatie op kan staan, gecontroleerd kan worden. Journalisten moeten hier ook rekening mee houden. Volg altijd de instructies op van de lokale overheid.

Natuurgeweld

Het regenseizoen begint in sommige delen van China al in februari en duurt tot in oktober. In juni, juli en augustus zijn de temperaturen zeer hoog. In delen van China is er dan ook een erg hoge luchtvochtigheid.

Van mei tot november kunnen tyfoons voorkomen, vooral in de oostelijke en zuidelijke kuststreken. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Hevige regenval en tyfoons kunnen leiden tot overstromingen, aardverschuivingen, onbegaanbare wegen- en/of spoorwegen en het annuleren van vluchten.

Bereid uw reis goed voor en blijf op de hoogte van de weersomstandigheden, bijvoorbeeld via het Chinees meteorologisch instituut (China meteorological Administration) (informatie in het Engels).

In China komen aardbevingen voor. Vooral in het westen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in China en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Houd contact met uw reisverzekeraar en/of met de ambassade via +31 247 247 247,聽WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of聽 Twitter via @247BZ.

Bent u op reis in China en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode voor de provincie Jilin en de stad Shanghai is oranje. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de provincie Jilin en de stad Shanghai. Daarnaast raadt het ministerie aan om te overwegen uw noodzakelijke reizen naar Shanghai en provincie Jilin voorlopig uit te stellen. Als u in Shanghai bent dan is het bijna聽onmogelijk de stad te verlaten. Gaat u toch? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
 • Komt u in een crisissituatie terecht? Zoals centrale isolatie, politieke onrust of andere vervelende omstandigheden? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

 • De kleurcode van het reisadvies voor de rest van China is geel. Let op: De veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. 聽
 • U kunt niet zomaar naar China reizen. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland en er zijn inreisvoorwaarden. Neem vooraf contact op met de ambassade van China. 聽
 • Naar China reizen? Lees meer informatie of u het land kunt inreizen en over de lokale coronamaatregelen in China in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in China? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in China bent.
 • Vertrekt u uit China? Schrijf u dan ook weer uit via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in China?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar China op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor China voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar China?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in China.

Wat moet ik weten over het coronavirus in China?

Lees hier meer over China en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies China | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top