Loading...

Verkeer China

  • Laatst gewijzigd op: 12-08-2022 | Nog steeds geldig op: 03-12-2022

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Reizen naar China is alleen toegestaan met een rechtstreekse vlucht. Overstappen in andere landen is niet toegestaan.

Let op: De omikron-virusvariant veroorzaakt ook hoge besmettingen aan boord van vliegtuigen. Luchtvaartmaatschappijen worden hiervoor aansprakelijk gesteld en hierdoor kunnen vluchtroutes naar China op zeer korte termijn voor langere tijd geschrapt worden. Door de hoge besmettingen in vliegtuigen is de kans zeer groot dat reizigers opgenomen worden door de Chinese autoriteiten voor medische observatie. De gemaakte kosten zijn voor eigen rekening.

Wegverkeer

In de grote steden is er, buiten die steden waar een (soort van) lockdown door de overheid is opgelegd, veel verkeer. Er zijn vaak files en ongelukken. Veel fietsers en scooterrijders houden zich niet aan de verkeersregels. Op de snelwegen buiten de stad wordt hard gereden en aan beide kanten ingehaald. Hierdoor komen daar veel ongelukken voor. Let in China altijd op in het verkeer en op straat.

Taxivervoer

Neem een offici毛le taxi. Vooral als u alleen bent en 鈥檚 nachts vervoer nodig heeft. Zo voorkomt u mogelijke ruzie over de prijs van de rit. Soms eindigt de taxirit聽met agressie of geweld. De offici毛le taxi鈥檚 hebben een taxibordje en meter. Vraag ook altijd om een bonnetje met het taxinummer. Dit bewijs heeft u nodig bij een klacht. Die kunt u indienen bij het politiebureau als u aangifte doet.

Internationale rijbewijzen niet erkend

In China worden internationale rijbewijzen niet erkend. Nederlanders mogen alleen met een Chinees rijbewijs aan het verkeer deelnemen in China.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • De kleurcode voor de provincie Jilin en de stad Shanghai is oranje. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de provincie Jilin en de stad Shanghai. Daarnaast raadt het ministerie aan om te overwegen uw noodzakelijke reizen naar Shanghai en provincie Jilin voorlopig uit te stellen. Als u in Shanghai bent dan is het bijna聽onmogelijk de stad te verlaten. Gaat u toch? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
  • Komt u in een crisissituatie terecht? Zoals centrale isolatie, politieke onrust of andere vervelende omstandigheden? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

  • De kleurcode van het reisadvies voor de rest van China is geel. Let op: De veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. 聽
  • U kunt niet zomaar naar China reizen. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland en er zijn inreisvoorwaarden. Neem vooraf contact op met de ambassade van China. 聽
  • Naar China reizen? Lees meer informatie of u het land kunt inreizen en over de lokale coronamaatregelen in China in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in China? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in China bent.
  • Vertrekt u uit China? Schrijf u dan ook weer uit via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in China?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar China op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor China voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar China?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in China.

Wat moet ik weten over het coronavirus in China?

Lees hier meer over China en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies China | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top