Loading...

Wetten en gebruiken China

  • Laatst gewijzigd op: 15-05-2024 | Nog steeds geldig op: 20-05-2024

Drugs

U mag in China geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In China zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. U kunt een zware gevangenisstraf of zelfs de doodstraf krijgen.

De Chinese politie controleert actief op het gebruik van drugs in bijvoorbeeld nachtclubs, bars, op straat, bij mensen thuis of aan de grens. De politie voert drugstesten uit via een bloedtest, een urinetest of een haartest. Bij een positieve testuitslag maakt het niet uit of u de drugs in China of in het buitenland (voor aankomst in China) heeft gebruikt.

Willekeurige arrestaties

Als buitenlander in China kunt u gearresteerd worden om onduidelijke of politieke redenen. Bijvoorbeeld omdat u wordt verdacht van spionage of het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Wordt u hiervan verdacht? Dan kan de Nederlandse ambassade u geen of slechts beperkt hulp bieden. Dit geldt vooral als u naast de Nederlandse ook de Chinese nationaliteit heeft of heeft gehad.

Strenge rechtspraak

Verdachten van een misdrijf en arrestanten worden in China anders behandeld dan in Nederland. Verdachten worden lang vastgehouden zonder dat ze officieel van een misdrijf zijn beschuldigd. De lokale autoriteiten kunnen iemand ook verbieden het land uit te reizen. Buitenlandse arrestanten komen vaak niet op borgtocht vrij.

Identificatieplicht

Iedereen van 16 jaar en ouder moet in China een geldig identificatiebewijs kunnen laten zien.
Draag altijd uw paspoort bij u.

Foto鈥檚 maken

Fotografeer of film in China geen demonstraties, overheidsgebouwen, militaire objecten, het leger of de politie. Dit is verboden. De lokale overheid kan u verdenken van spionage. U riskeert een gevangenisstraf.

Strenge controles regio Xinjiang

Reist u naar de regio Xinjiang? Houd er rekening mee dat de Chinese autoriteiten u streng kunnen controleren, bijvoorbeeld door foto鈥檚 van u te nemen, uw persoons- en contactgegevens te noteren en uw mobiele telefoon en andere apparatuur op informatie te controleren.

Prostitutie

Seks tegen betaling is strafbaar in China. U kunt worden gearresteerd en riskeert een boete of gevangenisstraf.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar China reizen? Er gelden geen bijzondere risico鈥檚 voor lhbtiq+ personen die naar China reizen. Houd er wel rekening mee dat een huwelijk of partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht in China niet wettelijk wordt erkend. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico鈥檚 te verkleinen.

Telefonie en internet

De autoriteiten in China controleren het internetverkeer in het land. Sommige internetdiensten zijn geblokkeerd. Bijvoorbeeld: Google, Facebook, Instagram, WhatsApp, YouTube, Twitter en veel Nederlandse en internationale nieuwsmedia.

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor China is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico鈥檚.

Let op! Reist u naar Hongkong, Macau of Taiwan? Lees dan het reisadvies voor Hongkong SAR, het reisadvies voor Macau SAR of het reisadvies voor Taiwan.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in China of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in China?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar China op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor China voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar China?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in China.

Wat moet ik weten over het coronavirus in China?

Lees hier meer over China en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies China | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top