Loading...

Natuurgeweld Colombia

  • Laatst gewijzigd op: 31-05-2024 | Nog steeds geldig op: 20-07-2024

Vulkanen

In Colombia liggen actieve vulkanen. Na een vulkaanuitbarsting zijn er vaak asregens. Vliegvelden kunnen dan tijdelijk worden gesloten en vluchten geannuleerd. Verder stellen de autoriteiten veiligheidszones in rond de vulkaan. Houd hier rekening mee.

  • Reist u in het gebied van de Nevado de Ruiz-vulkaan? Houd het lokale nieuws goed in de gaten.
  • Mogelijk moet u een andere reisroute nemen. Bereid u hierop voor.
  • Soms moet u een gebied verlaten. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
  • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
  • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
  • Bezoek voor meer informatie over vulkanen de websites van de Colombiaanse Geologische Diensten en de Nationale Eenheid voor Rampenrisicobeheersing (informatie in het Engels).

Overstromingen en aardverschuivingen

In Colombia vindt het regenseizoen plaats van maart tot juni en van september tot november. Er kunnen dan overstromingen en aardverschuivingen voorkomen, vooral op het platteland. Hierdoor kunnen (hoofd)wegen plotseling niet toegankelijk zijn. Houd hier rekening mee en volg de instructies van de lokale autoriteiten.

Orkanen

In Colombia komen tropische stormen (orkanen) voor aan de Caribische kust en bij de eilanden San Andr茅s, Providencia en Santa Catalina. Vooral tussen mei en november. Deze stormen kunnen veel schade aanrichten. Bezoek voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Colombia de websites van Severe Weather Information Centre en het National Hurricane Center (informatie in het Engels).

In het kort

  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor gebieden in het westen, oosten en midden van Colombia. Onder andere voor de grensgebieden met Panama, Venezuela en Ecuador. Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico鈥檚.
  • Kleurcode oranje geldt voor verschillende gebieden die grenzen aan de regio鈥檚 met kleurcode rood. Bijvoorbeeld delen van Antioquia, Guain铆a en Amazonas. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is.聽
  • Voor de rest van Colombia geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico鈥檚.聽
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Colombia of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Colombia?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Colombia op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Colombia voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Colombia?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Colombia.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Colombia?

Lees hier meer over Colombia en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Colombia | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top