Loading...

Praktische informatie Colombia

  • Laatst gewijzigd op: 13-04-2023 | Nog steeds geldig op: 04-06-2023

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. 

Kindermisbruik

Net als in Nederland is kindermisbruik in Colombia strafbaar. Kindersekstoerisme komt voor in steden als Medellín, Calí en aan de Caribische kust.

Drugs

Het gebruik, bezit en verhandelen van drugs is verboden. De straffen hiervoor zijn in Colombia veel zwaarder dan in Nederland. Dit geldt ook voor softdrugs. De omstandigheden in Colombiaanse gevangenissen zijn zwaar.

Scopolamine

Een drug die in Colombia regelmatig wordt gebruikt bij berovingen is scopolamine. Deze drug wordt onopgemerkt in eten of drinken gedaan of in het gezicht geblazen. Scopolamine zorgt ervoor dat het slachtoffer versuft raakt en zich achteraf niets meer kan herinneren. Slachtoffers, met name mannen die alleen op pad zijn, worden vaak eerst benaderd via datingapps. Verdoving met scopolamine komt voor in nachtclubs, bars en restaurants, in het openbaar vervoer (inclusief taxi’s) en op straat.

Ayahuasca ceremonies

In Colombia worden spirituele (ayahuasca)ceremonies aangeboden. Deze kunnen gevaarlijk zijn. Het gebruik van ayahuasca kan ernstige medische gevolgen hebben. Er zijn toeristen aan overleden. Tijdens de ceremonies wordt een drankje gedronken dat zorgt voor een sterke roes met hallucinaties en visioenen. Het drankje kan leiden tot geestelijke en lichamelijke klachten. De ceremonies vinden meestal plaats in afgelegen gebieden, waar geen (medische) hulp in de buurt is. De veiligheid van ceremonies kan niet gegarandeerd worden omdat er geen vergunningen voor bestaan. Vermijd deelname aan spirituele ayahuasca-ceremonies.

LHBTIQ+

De mensenrechten van lhbtiq+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun seksualiteit of gender anders benoemen) zijn in Colombia wettelijk goed beschermd. Maar Colombia is een conservatieve samenleving, waarin discriminatie van lhbtiq+ personen nog veel voorkomt, vooral buiten de grote steden. Houd hier rekening mee.

Rood: niet reizen

  • Het is te gevaarlijk om naar rood gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar rood gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
  • De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: Let op, veiligheidsrisico’s

  • U kunt reizen naar geel gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Colombia?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Colombia op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Colombia voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Colombia?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Colombia.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Colombia?

Lees hier meer over Colombia en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Colombia | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top