Loading...

Veiligheidsrisico's Colombia

 • Laatst gewijzigd op: 13-04-2023 | Nog steeds geldig op: 20-04-2024

Let op: In 鈥榬ode鈥 en 鈥榦ranje鈥 gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Onveilige gebieden

Hoewel de veiligheidssituatie in Colombia het afgelopen decennium verbeterd is en veel toeristische plaatsen goed bezocht kunnen worden, zijn er ook gebieden waar de veiligheidssituatie reizen niet toelaat. In verschillende (vooral plattelands) gebieden en kust- en grensstreken zijn gewapende groepen en drugsbendes actief. Deze houden zich bezig met verschillende criminele activiteiten, waaronder de productie en smokkel van drugs, wapen- en mensensmokkel, kidnapping en productie in illegale mijnen. In veel plattelandsgebieden is het voor de Colombiaanse overheid moeilijk om de controle te houden en kan de Nederlandse ambassade in geval van nood niet of nauwelijks ondersteuning bieden.

Er zijn in het hele land regelmatig demonstraties en protesten. Soms ontstaat bij deze protesten geweld en vandalisme. Ook kunnen vliegvelden worden gesloten en wegen worden geblokkeerd. Houd het lokale nieuws goed in de gaten en blijf, in geval van demonstraties in uw plaats of buurt, zoveel mogelijk binnen. Volg het advies op van de lokale autoriteiten.

Rood: niet reizen

Reis niet naar de volgende gebieden:

 • Het gebied binnen 50 kilometer van de hele grens met Venezuela, met uitzondering van de steden C煤cuta en Ind铆rida.
 • Het gebied binnen 50 kilometer van de hele grens met Panama.
 • Het gebied binnen 50 kilometer van de hele grens met Ecuador.
 • Het departement Arauca.
 • Het departement Choc贸, behalve de dorpen Bah铆a Solano, Nuqu铆, het nationaal park Ensenada de Utria dat aan de Pacifische kust ligt en de hoofdstad Quibd贸. Reis alleen met het vliegtuig naar deze gebieden. Bezoek Carmen de Atrato alleen wanneer dit noodzakelijk is.
 • Het noordoosten van het departement Antioquia.
 • Het westen en het zuiden van het departement Valle del Cauca, met uitzondering van de stad Cali, en het noorden en westen van het departement Cauca. Overdag kan over de hoofdweg gereisd worden tussen Cali en Popayan.
 • Het westen en zuiden van het departement Nari帽o.
 • Het noordelijke deel van het departement Caquet谩.
 • Het westen, zuiden en oosten van het departement Putumayo, met uitzondering van de passage Mocoa - Puerto Caicedo - Puerto As铆s, waar u overdag naartoe kunt reizen als dit noodzakelijk is.
  In deze departementen zijn gewelddadige drugskartels actief en vindt een groot deel van de Colombiaanse cocaproductie plaats.
 • Het departement Guaviare, met uitzondering van de stad San Jose del Guaviare.
 • Het zuiden van het departement Meta. Het natuurgebied Ca帽o Cristales en het deel van het Nationaal park Serran铆a de la Macarena kan alleen met het vliegtuig en met een georganiseerde reis bezocht worden.
 • Het noordoosten van het departement Norte de Santander, met uitzondering van de stad C煤cuta. Reis alleen met het vliegtuig naar deze stad.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

 • Het zuiden van de departementen C贸rdoba en Bolivar.
 • Het noorden van het departement Antioquia. Deze corridor wordt gebruikt voor het transport van mensen en drugs van de Venezolaanse grens naar de kust. Reizen door deze streek is alleen mogelijk overdag en zolang u op de snelwegen blijft. Neemt u een bus, zorg er dan voor dat u een geregistreerd busbedrijf gebruikt dat goed bekend staat.
 • Het oosten van het departement Nari帽o en het midden van het departement Putumayo. In deze departementen zijn gewelddadige groepen actief en vindt een groot deel van de Colombiaanse cocaproductie plaats. Dit advies geldt niet voor de stad Pasto, die bezocht kan worden als u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico鈥檚.
 • Het departement Guaviare, met uitzondering van de stad San Jose del Guaviare. Reis alleen met het vliegtuig naar deze stad. Er gelden veiligheidsrisico鈥檚.
 • De passage/route van Mocoa - Puerto Caicedo - Puerto As铆s, in het departement Putumayo.
 • Het oosten van het departement Cauca. Dit advies geldt niet voor de stad Popay谩n, die bezocht kan worden als u alert blijft. Er gelden veiligheidsrisico鈥檚.
 • Het noordelijk en centrale deel van het departement Caquet谩. Dit advies geldt niet voor de stad Florencia, die bezocht kan worden als u op blijft letten. Er gelden veiligheidsrisico鈥檚. Reis alleen rechtstreeks per vliegtuig naar Florencia. Kan dat niet? Reis dan niet naar Florencia.
 • Het zuidelijk deel van het departement Meta. Het natuurgebied Ca帽o Cristales en het deel van het nationaal park Serran铆a de la Macarena kan alleen met het vliegtuig en met een georganiseerde reis bezocht worden.
 • Het noorden van het departement Casanare.
 • Het noorden en het oosten van het departement Vichada.
 • Het oosten van het departement Guain铆a en de stad In铆rida.
 • Het zuiden van het departement Norte de Santander, met uitzondering van de stad C煤cuta. Reis alleen met het vliegtuig naar deze stad.
 • De stad Carmen de Atrato in Choc贸.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar deze gebieden en alleen onder begeleiding van ervaren Colombiaanse gidsen of zakenpartners die het gebied goed kennen en op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Informeer naar de veiligheidssituatie op uw bestemming en op de route er naartoe. Vraag dit bijvoorbeeld bij uw hotel en maak bij voorkeur gebruik van hun diensten.

Geel: Let op, veiligheidsrisico鈥檚

De hieronder genoemde gebieden kunnen bezocht worden maar het is belangrijk dat u goed blijft opletten. Er gelden veiligheidsrisico鈥檚 die afwijken van die in Nederland:

 • De Caribische kustgebieden: het noorden van C贸rdoba, Sucre, het noorden van Bol铆var (inclusief de eilandengroep Islas del Rosario), Magdalena (inclusief de omgeving van de Sierra Nevada de Santa Marta en de wandelroute naar la Ciudad Perdida), Cesar en la Guajira (maar reis niet naar de grens met Venezuela).
 • De departementen Cundinamarca, Boyac谩 (maar reis niet naar het grensgebied met Venezuela), Santander, Tolima en Huila.
 • De stad Cali en het noorden van het departement Valle del Cauca; deze gebieden kunnen worden bezocht als u alert blijft.
 • Het natuurgebied Ca帽o Cristales en een deel van het nationaal park Serran铆a de la Macarena in het departement Meta. Deze kunnen alleen met het vliegtuig en met een georganiseerde reis bezocht worden.
 • De stad C煤cuta in het departement Norte de Santander. Reis alleen met het vliegtuig naar deze stad.
 • In Choc贸: de dorpen Bah铆a Solano, Nuqu铆, het nationaal park Ensenada de Utr铆a dat aan de Pacifische kust ligt en de hoofdstad Quibd贸. Reis alleen met het vliegtuig naar deze gebieden. Er gelden veiligheidsrisico鈥檚.
 • De steden Popayan, Pasto, Florencia en San Jose del Guaviare, die allemaal in oranje gebieden liggen maar wel bereisbaar zijn.
 • Het zuidelijke deel van het departement Caqueta.
 • Het Amazonegebied in de departementen Amazonas, Vaup茅s, Vichada, Guain铆a (maar reis - behalve de stad In铆rida - niet naar het grensgebied met Venezuela).
 • Het noorden van het departement Meta en het zuiden van het departement Casanare.
 • De koffiestreek (eje cafetero) in de departementen Caldas, Risaralda en Quind铆o, het noorden van Valle del Cauca en het zuiden van Antioquia.
 • De eilanden San Andr茅s, Providencia en Santa Catalina.

Reis alleen naar de Caribische kustgebieden van de departementen La Guajira en C贸rdoba met een groep met een (lokale) reisorganisatie. Er is hier een groter risico op overvallen en afpersing door de georganiseerde misdaad.

De grote steden Bogot谩, Medell铆n, Cali, Cartagena, Barranquilla, Santa Marta en Bucaramanga kunt u ook bezoeken als u blijft opletten. Bezoek geen arme wijken in de grote steden.

Bogot谩

De hoofdstad Bogot谩 is goed te bezoeken: de rijkere wijken in het noorden zijn relatief veilig. Het deel dat zuidelijk ligt van het historische stadscentrum (La Candelar铆a) geldt als een armere wijk. Ga hier niet alleen naar toe.

Na zonsondergang geldt dit ook voor de wijken die tussen La Candelar铆a en Monserrate liggen (bijvoorbeeld Barrio Egipto en de buurten ten zuiden van La Candelar铆a), inclusief deze wijken zelf. Ga hier na zonsondergang niet te voet over straat.

Medell铆n

In de stad Medell铆n is het stadscentrum overdag goed te bezoeken, maar wees voorzichtig na zonsondergang. Dit geldt ook voor de zones rondom Plaza Botero, Parque de Bolivar, de Kathedraal van Medell铆n, de Bas铆lica de la Candelaria en Parque San Antonio. De gevaarlijkste delen van de stad die u moet vermijden zijn de buitenwijken.

Cali

Ook Cali is een stad die veel door toeristen wordt bezocht. Het stadcentrum is overdag goed te bezoeken maar na zonsondergang niet. De wijken 鈥楢guablanca鈥, 鈥楽ilo茅鈥, 鈥楲os Chorros鈥 en 鈥楾erron Colorado鈥 zijn gevaarlijk en moeten vermeden worden.

Cartagena

Vermijd in de stad Cartagena, na zonsondergang, de wijken buiten het toeristische centrum (Centro Hist贸rico, Getsemani) van de stad, Bocagrande en Manga.

Gewapend conflict en terrorisme

Er zijn verschillende gewapende groepen actief in Colombia. De Colombiaanse regering heeft in 2016 na vijftig jaar gewelddadig conflict een vredesakkoord met de rebellenbeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) gesloten. Dit heeft in sommige gebieden voor een machtsvacu眉m gezorgd waar verschillende gewapende groepen elkaar nu bevechten. Deze groepen voeren regelmatig gewelddadige aanvallen uit op publieke locaties. Hoewel toeristen vaak niet het doel zijn, kan het gebeuren dat toeristen ter plaatse zijn tijdens een aanval. Blijf daarom waakzaam en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Dissidenten van de FARC

Een deel van de voormalige FARC-guerilla heeft de gewapende strijd met het leger nooit gestaakt, of sinds het ondertekenen van het akkoord weer opgepakt. Daarnaast is de FARC verdeeld, waardoor de gewapende strijd niet alleen tussen het leger en de rebellen wordt gevoerd, maar ook tussen de verschillende groeperingen die onderling om territorium vechten. De acties van de FARC-dissidenten zijn vooral gericht op overheidsdoelen. Burgers en toeristen kunnen slachtoffer worden van geweld. De FARC-dissidenten zijn vooral actief in de departementen Guaviare, Caquet谩, Putumayo, Cauca, Nari帽o en in het noorden van Arauca.

De guerrillabeweging ELN (Ej茅rcito de Liberaci贸n Nacional)

De ELN voert al lange tijd een gewapende strijd tegen het Colombiaanse leger en de politie en pleegt daarbij aanslagen. Deze beweging houdt zich ook bezig met drugssmokkel, intimidatie, gewapende overvallen, ontvoeringen en afpersing. De invloed van de ELN is de afgelopen jaren groter geworden. De ELN is vooral aanwezig in de departementen Norte de Santander, Arauca, Choc贸, Nari帽o, het zuiden van Bol铆var, Antioquia, C贸rdoba, Cauca en Valle de Cauca.

Paramilitaire groepen

In de jaren tachtig ontstonden diverse rechtse paramilitaire groepen als priv茅legers van drugsbendes en veeboeren. Ze moesten eerst linkse guerrillero鈥檚 bestrijden, maar raakten in de loop der jaren betrokken bij drugshandel, afpersingen en ontvoeringen. In 2006 werden de paramilitairen gedemobiliseerd, maar desondanks zijn verschillende gewapende groepen nog steeds actief in Colombia.

Drugsbendes

Bandas Criminales (BACRIM) en andere drugsbendes (o.a. Clan del Golfo) houden zich bezig met drugshandel, ontvoeringen, afpersing en smokkel. Deze groepen zijn vooral actief in de departementen Choc贸, Antioquia (noordelijk deel), C贸rdoba (zuidelijk deel), Cauca en Nari帽o (westelijk deel).

Veel landmijnen in Colombia

In Colombia liggen veel landmijnen. Vooral in de gebieden waarvoor het advies 鈥榥iet reizen鈥 en 鈥榓lleen noodzakelijke reizen鈥 geldt. Blijf in deze gebieden op de wegen. Het aantal slachtoffers van landmijnen in Colombia is 茅茅n van de hoogste ter wereld.

Criminaliteit

Hoewel de veiligheidssituatie in de afgelopen jaren sterk is verbeterd, komt in Colombia nog relatief veel zware criminaliteit voor. Er is veel misdaad die te maken heeft met drugs. Ook vinden er regelmatig gewapende overvallen plaats. Dit gebeurt zowel in de stad als erbuiten. In veel toeristische gebieden is politie aanwezig en is het relatief veilig. In de gele gebieden kunt u overdag buiten de stad veilig over hoofdwegen reizen met auto of bus. In afgelegen gebieden (met name in de 鈥榦ranje鈥 en 鈥榬ode鈥 gebieden) bestaat het risico dat wegen plotseling door bendes of guerrillagroeperingen worden geblokkeerd. Bij deze blokkades kunnen reizigers worden ontvoerd of beroofd. Als u buiten de stad over de weg reist, doe dit dan alleen overdag.

Criminaliteit in de steden

De grote steden Bogot谩, Medell铆n, Cali, Cartagena, Barranquilla, Santa Marta en Bucaramanga zijn goed te bezoeken, al is het belangrijk dat u blijft opletten. Zoals in veel grote steden in Zuid Amerika komt ook hier criminaliteit (zoals zakkenrollerij en beroving) regelmatig voor. Deze kan soms gewelddadig zijn. Bezoek geen arme wijken in de grote steden.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

 • Neem nooit drank, eten of sigaretten aan van vreemden. Er kan drugs in uw drank, eten of sigaretten worden gedaan. Daarna kunt u beroofd en ook seksueel misbruikt worden. Kijk vooral goed uit in uitgaansgelegenheden.
 • Ga niet na zonsondergang te voet of met de fiets/brommer over straat. Wees ook overdag op uw hoede en loop bij voorkeur niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Houd geen taxi鈥檚 op straat aan, maar bestel deze telefonisch of via apps.
 • Vermijd arme buurten.
 • Draag geld, creditcards, camera鈥檚 en andere waardevolle documenten uit het zicht op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Maak gebruik van pinautomaten in winkelcentra en/of binnen banken met zichtbaar aanwezige bewakers. Vermijd pinautomaten langs de openbare weg.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Vluchtelingencrisis

Door de politieke onrust in het buurland Venezuela zijn er bijna twee miljoen Venezolaanse migranten en vluchtelingen in Colombia. De vluchtelingen worden vooral lokaal opgevangen, maar huisvesting, scholing en gezondheidszorg is voor deze groep een groot probleem. Hierdoor leeft een deel van de vluchtelingen op straat.

Demonstraties

Blijf uit de buurt van samenscholingen en demonstraties.

Natuurgeweld

Actieve vulkanen
Colombia heeft 25 actieve vulkanen. De Colombiaanse geologische dienst (Servicio Geologico Colombiano (SGC) en de nationale eenheid voor rampenrisicobeheersing (UNGRD) werken samen bij het in de gaten houden van deze vulkanen (informatie in het Engels).

Vulkaanuitbarstingen veroorzaken vaak asregens. Die kunnen voor ernstige verstoringen van het vliegverkeer zorgen. Ook kunnen vliegvelden regelmatig voor kortere of langere tijd gesloten worden. Verder stellen de autoriteiten vaak lokale veiligheidszones in na vulkaanuitbarstingen. Houd hier rekening mee. Informeer bij de lokale autoriteiten naar de actuele veiligheidsrisico鈥檚 voordat u naar een gebied met vulkanen reist.

Nevado de Ruiz-vulkaan
Sinds 24 maart 2023 berichten de Colombiaanse autoriteiten dat de Nevado de Ruiz-vulkaan in de komende dagen of weken waarschijnlijk zal uitbarsten, omdat ze bij deze vulkaan een verhoogde vulkanische activiteit meten. Bij een uitbarsting zullen de departementen Caldas, Cundinamarca (Bogota), Risaralda, Tolima en Quindio geraakt worden. Omdat het moeilijk te voorspellen is wat er gaat gebeuren, staan de lokale autoriteiten klaar om te evacueren. Reist u in dit gebied? Houd het lokale nieuws goed in de gaten en volg het advies van de lokale autoriteiten op. Bereid u voor op het volgen van andere reisroutes of om het gebied te verlaten als de lokale autoriteiten daarom vragen.

Orkanen

Er kunnen orkanen en tropische stormen voorkomen langs de Caribische kust en de archipel van San Andr茅s, Providencia en Santa Catalina. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van de World Meteorological Organization of het US National Hurricane Centre.

Overstromingen

Ook kunnen overstromingen voorkomen. Deze komen vooral voor in het laaggelegen deltagebied rond de monding van de Magdalena rivier. Maar ook in het Cienaga moerasgebied in het noordelijke deel van de departementen Bolivar, Atlantico en Magdalena.

Aardverschuivingen

Door zware regenval zijn er op meerdere plekken in Colombia aardverschuivingen ontstaan, waardoor diverse wegen plotseling onbegaanbaar zijn.

Zo is de Panamerican Highway tussen Popay谩n en Pasto door een aardverschuiving niet toegankelijk. Gebruik geen omwegen, want die gaan door rood gebied. Dit betekent dat de grensovergang naar Ecuador bij Rumichaca niet te bereiken is.

Aardbevingen

In Colombia komen regelmatig aardbevingen voor. Vooral in de omgeving van de drie bergketens en langs de kust van de Stille Oceaan. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Colombia en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 82 38 77 96 of Twitter via @247BZ.

Bent u op reis in Colombia en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Rood: niet reizen

 • Het is te gevaarlijk om naar rood gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar rood gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.
 • De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: Let op, veiligheidsrisico鈥檚

 • U kunt reizen naar geel gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Colombia?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Colombia op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Colombia voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Colombia?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Colombia.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Colombia?

Lees hier meer over Colombia en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Colombia | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top