Loading...

Praktische informatie Costa Rica

  • Laatst gewijzigd op: 07-07-2023 | Nog steeds geldig op: 23-09-2023

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in Costa Rica? Bereid u goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.

Drugs en beschermde dieren- en plantsoorten

Het gebruik, bezit en verhandelen van verdovende middelen (ook softdrugs) en beschermde dieren- en plantensoorten wordt in Costa Rica streng bestraft. Er kunnen gevangenisstraffen van 8 tot 20 jaar worden gegeven. De leefomstandigheden in de gevangenissen zijn zwaar.

Avontuurlijk toerisme

In Costa Rica is een groot aanbod van avontuurlijke activiteiten zoals bungeejumpen, ziplijnen, whitewater raften, paragliden, etc. Hier zijn risico鈥檚 aan verbonden. De bedrijven die deze diensten leveren, moeten aan voorwaarden voldoen, maar er is nauwelijks controle op. Vraag het bedrijf om u de vereiste vergunningen en de verzekeringspolis te laten zien. Let ook op of uw eigen reisverzekering een dekking heeft voor deze sportactiviteiten.

Bezoekt u een junglegebied? Ga met een erkende en ervaren lokale gids.

Grenzen en uitreisbelasting

Reist u over land Costa Rica in of uit, let er dan op dat u stempels in uw paspoort krijgt van het land dat u verlaat en het land waar u binnenkomt. Als u geen goede stempels heeft, kunt u een boete krijgen of komt u het land niet meer in.

Bij het verlaten van Costa Rica over land moet u USD 8,00 uitreisbelasting betalen. Dat kunt u vooraf betalen bij een aantal busbedrijven, de bank BCR of bij de grens zelf.

Reist u per vliegtuig dan betaalt u USD 29,00 aan uitreisbelasting. Dat zit in de meeste gevallen al inbegrepen in de ticketprijs. Dit kunt u nagaan bij uw luchtvaartmaatschappij. De belasting kunt u ook betalen bij de bank BCR op de luchthaven.

Foto鈥檚 maken

Vraag toestemming voordat u mensen fotografeert, vooral als het gaat om het fotograferen van vrouwen en kinderen.

Lhbtiq+

Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen, queers en personen die hun seksualiteit of gender anders benoemen (lhbtiq+ personen) zijn over het algemeen welkom in Costa Rica.

Geel: let op, er zijn risico's

  • U kunt naar Costa Rica reizen. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Costa Rica?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Costa Rica op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Costa Rica voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Costa Rica?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Costa Rica.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Costa Rica?

Lees hier meer over Costa Rica en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Costa Rica | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top