Loading...

Tips van de ambassade Costa Rica

  • Laatst gewijzigd op: 06-04-2022 | Nog steeds geldig op: 08-12-2022

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wil je vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland? Bereid je goed voor en voorkom betrokkenheid bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen. Vooral vrijwilligerswerk in weeshuizen is populair, maar dat heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen, ook voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2021 blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten hebben. Sommige weeshuizen worden in verband gebracht met uitbuiting en mensenhandel. Het is belangrijk dat Nederlanders zich bewust zijn van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. De Nederlandse overheid ontmoedigt vrijwilligerswerk in weeshuizen.

Drugs, geld en beschermde dieren- en plantsoorten

Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen, geld en beschermde dieren- en plantensoorten wordt in Costa Rica streng bestraft. Er kunnen gevangenisstraffen van 8 tot 20 jaar worden gegeven. De leefomstandigheden in de gevangenissen zijn zwaar.

Avontuurlijk toerisme

In Costa Rica is een groot aanbod van avontuurlijke activiteiten zoals bungeejumping, ziplijnen, whitewater rafting, paragliding, etc. Hier zijn risico鈥檚 aan verbonden. De bedrijven die deze diensten leveren moeten aan voorwaarden voldoen, maar er is nauwelijks controle op. Vraag het bedrijf om u de vereiste vergunningen en de verzekeringspolis te laten zien. Let ook op of uw eigen reisverzekering een dekking heeft voor deze sportactiviteiten.

Grenzen

Reist u over land Costa Rica in of uit, let er dan op dat u stempels in uw paspoort krijgt van het land dat u verlaat en het land waar u binnenkomt. Als u geen goede stempels heeft, kunt u een boete krijgen of komt u het land niet meer in.

Bij het verlaten van Costa Rica over land moet u USD 8,00 uitreisbelasting betalen. Dat kunt u vooraf betalen bij een aantal busbedrijven, de bank BCR of anders bij de grens zelf.

Reist u per vliegtuig dan betaalt u USD 29,00 aan uitreisbelasting. Dat zit in de meeste gevallen al inbegrepen in de aanschafprijs van uw ticket, dit kunt u nagaan bij uw luchtvaartmaatschappij. De belasting kunt u anders betalen bij de bank BCR op de luchthaven.

Wilt u meer weten over het toerisme in Costa Rica? Bezoek de website van het Instituut voor Toerisme (informatie in het Engels).

Geel: let op, er zijn risico's

  • De kleurcode van het reisadvies voor Costa Rica is geel. U kunt naar Costa Rica reizen. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona. Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
  • Verblijft u in Costa Rica? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo blijft u ge茂nformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Costa Rica?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Costa Rica op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Costa Rica voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Costa Rica?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Costa Rica.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Costa Rica?

Lees hier meer over Costa Rica en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Costa Rica | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top