Loading...

Tips van de ambassade Costa Rica

  • Laatst gewijzigd op: 25-01-2023 | Nog steeds geldig op: 26-03-2023

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in Costa Rica? Bereid u goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.

Drugs, geld en beschermde dieren- en plantsoorten

Het gebruik, bezit en verhandelen van verdovende middelen, geld en beschermde dieren- en plantensoorten wordt in Costa Rica streng bestraft. Er kunnen gevangenisstraffen van 8 tot 20 jaar worden gegeven. De leefomstandigheden in de gevangenissen zijn zwaar.

Avontuurlijk toerisme

In Costa Rica is een groot aanbod van avontuurlijke activiteiten zoals bungeejumping, ziplijnen, whitewater rafting, paragliding, etc. Hier zijn risico鈥檚 aan verbonden. De bedrijven die deze diensten leveren moeten aan voorwaarden voldoen, maar er is nauwelijks controle op. Vraag het bedrijf om u de vereiste vergunningen en de verzekeringspolis te laten zien. Let ook op of uw eigen reisverzekering een dekking heeft voor deze sportactiviteiten.

Grenzen

Bij het verlaten van Costa Rica over land moet u USD 8,00 uitreisbelasting betalen. Dat kunt u vooraf betalen bij een aantal busbedrijven, de bank BCR of anders bij de grens zelf.

Reist u per vliegtuig dan betaalt u USD 29,00 aan uitreisbelasting. Dat zit in de meeste gevallen al inbegrepen in de aanschafprijs van uw ticket. Dit kunt u nagaan bij uw luchtvaartmaatschappij. De belasting kunt u ook betalen bij de bank BCR op de luchthaven.

Geel: let op, er zijn risico's

  • De kleurcode van het reisadvies voor Costa Rica is geel. U kunt naar Costa Rica reizen. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Verblijft u in Costa Rica? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo blijft u ge茂nformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Costa Rica?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Costa Rica op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Costa Rica voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Costa Rica?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Costa Rica.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Costa Rica?

Lees hier meer over Costa Rica en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Costa Rica | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top