Loading...

Veiligheidsrisico's Costa Rica

 • Laatst gewijzigd op: 11-10-2023 | Nog steeds geldig op: 24-02-2024

Geel: let op, er zijn risico's

De kleurcode van het reisadvies voor Costa Rica is geel. U kunt naar Costa Rica reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Criminaliteit

Het aantal moorden in Costa Rica is relatief hoog. Dit komt vooral door drugshandel en het grote aantal vuurwapens in het land. Het gaat meestal om geweld tussen drugsbendes onderling. Zorg dat u altijd uit de buurt van drugs(handel) blijft.

In Costa Rica worden berovingen en overvallen gepleegd. Bij overvallen wordt soms grof geweld gebruikt. Er vinden ook seksuele geweldsincidenten plaats. Dit kan overal in het land gebeuren. Bijvoorbeeld in de toeristengebieden aan de kust, in het binnenland en bij het internationale vliegveld.

Wees alert en neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Huurt u een auto, wees dan alert bij een lekke band. Criminelen steken de banden lek en doen zich daarna voor als behulpzame weggebruikers.
 • Laat geen spullen onbeheerd achter in uw auto. Ook niet bij de parkeerplekken van restaurants of supermarkten. Dieven hebben maar een paar seconden nodig om een auto te openen en uw bezittingen te stelen.
 • Wilt u een taxi nemen op straat? Houd dan alleen de offici毛le taxi鈥檚 aan. Die zijn rood met een gele driehoek. Gebruik op de internationale luchthaven de oranje taxi鈥檚.
 • Let goed op uw bagage bij busterminals en tijdens busritten.
 • Pas op voor dieven bij het Coca Cola-busstation en andere busstations in San Jos茅, zeker na zonsondergang.
 • Reis zoveel mogelijk overdag.
 • Als u als vrouw in een afgelegen gebied verblijft, informeer dan bij uw hotel op welke plekken en tijden het veilig is alleen op pad te gaan.
 • Bewaar geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt tasje onder uw kleding);
 • Bewaar uw paspoort op een veilige plek en draag een kopie bij u (ook van de pagina met het inreisstempel).
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Bent u slachtoffer van diefstal of ander misdrijf geworden? Doe altijd aangifte bij de politie. Voor een politiekantoor bij u in de buurt kunt u bellen met 800-800-3000. U kunt ook telefonisch advies vragen bij het Instituut voor Toerisme: +506 22 99 58 27

Demonstraties

Er vinden in Costa Rica demonstraties plaats. Meestal naar aanleiding van politieke of economische kwesties. Stakingen kunnen gevolgen hebben voor het transport, de brandstofvoorziening en andere overheidsdiensten.

Ook vreedzame demonstraties kunnen gewelddadig worden.

 • Vermijd gebieden waar protesten en demonstraties zijn.
 • Volg het nieuws in de lokale media voor updates en verkeersinformatie.

Drugs en beschermde dieren- en plantsoorten

Het gebruik, bezit en verhandelen van verdovende middelen (ook softdrugs) en beschermde dieren- en plantensoorten wordt in Costa Rica streng bestraft. Er kunnen gevangenisstraffen van 8 tot 20 jaar worden gegeven. De leefomstandigheden in de gevangenissen zijn zwaar.

Natuurgeweld

Orkanen en overstromingen

In Costa Rica kunnen van juni tot en met november tropische stormen en cyclonen (zoals orkanen) voorkomen. In deze periode regent het veel. Dit veroorzaakt landverschuivingen en modderlawines. Daardoor worden regelmatig wegen geblokkeerd. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie.

Aardbevingen

In Costa Rica komen aardbevingen voor. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Vulkanen

Ook zijn er enkele actieve vulkanen in het land. De actieve vulkanen liggen in Nationale Parken. Als een vulkaan een verhoogde activiteit heeft wordt de toegang tot het Nationale Park beperkt of gesloten. Vermijd dan de omgeving van de vulkaan en volg de berichten in het nieuws. Ga op dat moment niet in op aanbiedingen van personen om met u de vulkaan op te gaan.

Voor actuele informatie, zie de volgende website(s):

Gevaarlijke stroming (muistromen)

Aan de Caribische kust en de kust van de Stille Oceaan komen gevaarlijke stromingen voor ("rip currents"). De stroming in de zee is heel sterk. Ieder jaar verdrinken veel mensen. Op de stranden zijn er geen of nauwelijks strandwachten aanwezig. Vraag de lokale bevolking waar het gevaarlijk kan zijn. Meer weten over deze stromingen? Bekijk de video 鈥楾ips for swimmers鈥 van het Instituut voor Toerisme (ICT).

Geel: let op, er zijn risico's

 • U kunt naar Costa Rica reizen. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Costa Rica?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Costa Rica op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Costa Rica voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Costa Rica?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Costa Rica.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Costa Rica?

Lees hier meer over Costa Rica en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Costa Rica | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top