Loading...

Corona en gezondheid Ecuador

  • Laatst gewijzigd op: 24-02-2023 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023

Corona-inreisvoorwaarden

Er gelden geen corona-inreisvoorwaarden voor Ecuador.

Alle reizigers moeten voor vertrek een digitale gezondheidsverklaring invullen waarin de reiziger onder andere verklaart geen coronasymptomen te hebben. Dit formulier moet door de reiziger worden ingevuld op de website van de Ecuadoraanse overheid (informatie in het Spaans).

Voor de Galapagoseilanden moet de reiziger ook de verkeerscontrolekaart laten zien die uitgegeven is door de regeringsraad van de Galapagoseilanden.

Lees voor meer informatie op de website van het ministerie van Toerisme (informatie in het Spaans).

Algemene maatregelen

Informatie over algemene coronamaatregelen kunt u lezen op de website van de lokale overheid (informatie in het Spaans).

Gezondheidssituatie

Medische zorg

In de grote steden zijn er goede ziekenhuizen, maar daarbuiten is medische zorg beperkt beschikbaar. In periodes dat het aantal coronabesmettingen weer snel toeneemt, kan een tekort aan ziekenhuisbedden of intensivecareafdelingen ontstaan.

Let op: Ongeacht of u een (reis)verzekering heeft, eisen ziekenhuizen vaak dat u de rekening zelf betaalt, of met uw creditcard garant staat voor de kosten. De ambassade kan op verzoek van uw verzekeraar bemiddelen.

Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor wat extra dagen. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Ecuador.

Hoogteziekte

De hoofdstad Quito ligt op bijna 3000 meter hoogte. Bij aankomst voelen reizigers zich meestal wat licht in hun hoofd en kortademig bij fysieke inspanning. Ook kan het leiden tot hoofdpijn of slecht slapen, totdat u gewend bent aan de hoogte. Het advies is om veel water of thee te drinken, alcohol te mijden en niet te zwaar te eten (vooral niet de eerste avond).

Sommige gebieden in Ecuador liggen op nog veel grotere hoogte. Sommige reizigers worden ernstig ziek als gevolg van grote hoogtes. Wees alert op symptomen (o.a. hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid) en ga in zo’n geval snel naar een lager gebied.

Zie voor meer informatie o.a. de website van de GGD of KLM Health Services.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om hoogteziekte of malaria en andere infectieziekten in Ecuador te voorkomen.

Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Rood: niet reizen

  • De kleurcode van het reisadvies voor het grensgebied met Colombia is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
  • Gaat u toch naar rood gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen al u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • De kleurcode van het reisadvies voor de provincie Esmeraldas is oranje. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Vermijd niet noodzakelijke reizen naar deze gebieden. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Ecuador is geel. U kunt naar Ecuador reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en deze kan snel veranderen. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Verblijft u in Ecuador? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Ecuador?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Ecuador op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Ecuador voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Ecuador?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Ecuador.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Ecuador?

Lees hier meer over Ecuador en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Ecuador | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top