Loading...

Corona en gezondheid Ecuador

  • Laatst gewijzigd op: 24-06-2022 | Nog steeds geldig op: 27-06-2022

Let op: u kunt niet met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Ecuador inreizen. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Inreisvoorwaarden Ecuador

De inreisvoorwaarden kunt u nalezen op de website van het Ministerie van Toerisme (nieuwsbericht in het Engels), en op de website Ecuador Travel (informatie in het Engels)

Alle reizigers moeten voor vertrek een digitale gezondheidsverklaring invullen waarin de reiziger onder andere verklaart geen coronasymptomen te hebben. Dit formulier moet door de reiziger naar waarheid worden ingevuld op de website van de Ecuatoriaanse overheid (informatie in het Spaans).

Voor de Galapagoseilanden moet de reiziger ook de verkeerscontrolekaart laten zien die uitgegeven is door de regeringsraad van de Galapagoseilanden.

Lees voor meer informatie de website van de Ecuatoriaanse overheid (informatie het Engels).

Algemene maatregelen

In Ecuador gelden voorzorgsmaatregelen om verspreiding van corona tegen te gaan. De regels kunnen snel veranderen. Houd het nieuws in de gaten en laat u informeren door uw reisagent en/of hotel.
Iedereen vanaf 12 jaar moet verplicht een bewijs van volledige vaccinatie laten zien om toegang te krijgen tot openbare ruimtes (onder andere winkelcentra, supermarkten en restaurants).

Meer informatie leest u op de website van de lokale overheid聽(informatie in het Spaans).

Testlocaties in Ecuador

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Ecuador de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).聽

Gezondheidssituatie

Medische zorg

In de grote steden zijn er goede ziekenhuizen, maar daarbuiten is medische zorg beperkt beschikbaar. In periodes dat het aantal coronabesmettingen weer snel toeneemt, kan een tekort aan ziekenhuisbedden of intensive care afdelingen ontstaan.

Let op: Ondanks het hebben van een (reis)verzekering eisen ziekenhuizen vaak dat u de rekening zelf betaalt, of met uw creditcard garant staat voor de kosten. De ambassade kan op verzoek van uw verzekeraar bemiddelen.

Op de website van het Landelijk Co枚rdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vindt u informatie over actuele epidemie毛n, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om hoogteziekte of malaria en andere infectieziekten in Ecuador te voorkomen.

Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg聽de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Rood: niet reizen

  • De kleurcode voor het grensgebied met Colombia is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om daar heen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
  • Gaat u toch naar het grensgebied?聽 Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen al u in de problemen komt. U kunt wel over de de Pan-Amerikaanse snelweg naar Colombia reizen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • De kleurcode voor een groot deel van Ecuador is op dit moment oranje. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Vermijd niet noodzakelijke reizen naar deze gebieden. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

  • De kleurcode van de rest van Ecuador is geel. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en deze kan snel veranderen.
  • Let op: er gelden inreismaatregelen door corona als u vanuit Nederland naar Ecuador reist. Lees meer over of u het land kunt inreizen en de (reis)maatregelen in de rubriek 鈥楥orona en gezondheid鈥.
  • Verblijft u in Ecuador? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo聽weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.聽聽聽聽聽 聽
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Ecuador?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Ecuador op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Ecuador voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Ecuador?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Ecuador.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Ecuador?

Lees hier meer over Ecuador en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Ecuador | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top