Loading...

Criminaliteit Ecuador

  • Laatst gewijzigd op: 12-07-2024 | Nog steeds geldig op: 20-07-2024

Ontvoeringen

In Ecuador vinden soms ontvoeringen plaats. Criminelen gebruiken daarbij vaak niet-offici毛le taxi鈥檚. Het slachtoffer moet onder bedreiging van een wapen geld pinnen bij een geldautomaat of onder dwang spullen afgeven.

Let op:

  • Gebruik alleen offici毛le taxi鈥檚. U kunt deze bestellen via uw reisorganisatie, hotel of restaurant. Laat hen het nummer van de taxi noteren.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Gewelddadige berovingen

In Ecuador komen gewelddadige berovingen voor. Vooral in de steden Guayaquil, Huaquillas en Machala en in de provincies Manab铆, Santa Elena en Los R铆os. En op de route tussen de hoofdstad Quito en Guayaquil via de steden Quevedo en Santo Domingo. En ook op de route tussen Guayaquil en Huaquillas. Bij veel incidenten gaat het om drugshandel en strijd tussen criminele organisaties. Maar hierbij vallen soms ook burgerslachtoffers.

In Guayaquil overvallen gewapende mensen regelmatig auto鈥檚 of taxi鈥檚. Dit gebeurt wanneer de auto stilstaat voor een stoplicht, of nadat de auto is klemgereden. Vermijd de buitenwijken van Guayaquil.

In de badplaats Monta帽ita (in de provincie Santa Elena) kunt u slachtoffer worden van seksuele intimidatie en verkrachting.

Drogeren

Pas op dat u geen slachtoffer wordt van drogeren. Dit gebeurt meestal in een bar of taxi. In Ecuador wordt vaak scopolamine gebruikt. De stof heeft een bedwelmend en verdovend effect. Bent u gedrogeerd? Dan kunt u worden beroofd of slachtoffer worden van verkrachting.

Let op:

  • Neem geen eten, drinken of sigaretten aan van vreemden.
  • Neem geen flyers aan die u op straat of voor een stoplicht krijgt aangeboden. Ook daar kan de stof scopolamine op zitten.

Zakkenrollers en diefstal

Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken en bij een grensovergang. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. Wisselt u geld bij een wisselkantoor? Controleer de wisselkoers en let op dat u niet wordt opgelicht.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

In het kort

  • In verschillende delen van Ecuador is de gewelddadige criminaliteit sterk toegenomen. In het hele land is het onrustig. Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor het grensgebied tussen Ecuador en Colombia. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico鈥檚.
  • Kleurcode oranje geldt voor de kuststrook van de noordelijke provincie Esmeraldas inclusief de stad Esmeraldas en voor de stad Quevedo. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
  • Voor de rest van Ecuador geldt kleurcode geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico鈥檚.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Ecuador of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Ecuador?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Ecuador op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Ecuador voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Ecuador?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Ecuador.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Ecuador?

Lees hier meer over Ecuador en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Ecuador | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top