Loading...

Gezondheid Ecuador

  • Laatst gewijzigd op: 13-09-2023 | Nog steeds geldig op: 28-11-2023

Gezondheidszorg

In de grote steden zijn goede ziekenhuizen. Buiten de grote steden, op het platteland, is medische zorg beperkt beschikbaar.

Houd er rekening mee dat u de behandelingskosten in ziekenhuizen zelf moet betalen, ook al heeft u een (reis)ziektekostenverzekering. Of u staat garant met uw creditcard voor de kosten. De Nederlandse ambassade kan op verzoek van uw verzekeraar bemiddelen.

Hoogteziekte

De hoofdstad Quito ligt op bijna 3.000 meter hoogte. Bij aankomst voelen reizigers zich meestal wat licht in hun hoofd en kortademig bij fysieke inspanning. De hoogte kan ook leiden tot hoofdpijn of slecht slapen, totdat u gewend bent aan de hoogte. Drink veel water of thee, mijd alcohol en eet niet te zwaar (vooral niet de eerste avond).

Sommige gebieden in Ecuador liggen op nog veel grotere hoogte. Sommige reizigers worden ernstig ziek als gevolg van grote hoogtes. Wees alert op symptomen (o.a. hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid) en ga in zo鈥檔 geval snel naar een lager gebied.

Zie voor meer informatie o.a. de website van de GGD of KLM Health Services.

Reisvaccinaties

GGD-app

Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

  • Neem ruim voldoende mee, ook voor minstens een week extra (vanwege het risico dat bepaalde wegen tijdelijk onbegaanbaar zijn door blokkades of natuurgeweld).
  • Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Ecuador.
  • Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan. Neem altijd het doktersvoorschrift en de originele verpakking mee.

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar het grensgebied met Colombia. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe. Gaat u toch naar dit grensgebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincie Esmeraldas. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

  • U kunt naar geel gebied reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en deze kan snel veranderen. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Ecuador?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Ecuador op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Ecuador voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Ecuador?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Ecuador.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Ecuador?

Lees hier meer over Ecuador en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Ecuador | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top