Loading...

Gezondheid Ecuador

  • Laatst gewijzigd op: 08-03-2024 | Nog steeds geldig op: 21-05-2024

Gezondheidszorg

De medische zorg in Ecuador is over het algemeen van goed niveau. Particuliere ziekenhuizen en klinieken zijn goed uitgerust, maar duur. Op dit moment zijn door de noodtoestand enkele gezondheidsposten in de buitenwijken van Guayaquil gesloten.

In afgelegen gebieden kan het langer duren voor er een ambulance is of voor u geholpen kunt worden. Houd daar rekening mee. Er zijn vaak wel openbare gezondheidsposten die eerste hulp of eenvoudige behandelingen kunnen verrichten.

  • Houd er rekening mee dat u de behandelingskosten in ziekenhuizen meestal zelf moet betalen. Vaak vragen ziekenhuizen om een garantstelling via een creditcard, ook al heeft u een (reis)ziektekostenverzekering. Neem direct contact op met uw verzekeraar.
  • Particuliere ziekenhuizen vragen meestal een voorschot of een bewijs van een adequate verzekering voordat ze een pati毛nt opnemen. De Nederlandse ambassade kan op verzoek van uw verzekeraar bemiddelen.

Hoogteziekte

De hoofdstad Quito ligt op bijna 3.000 meter hoogte. Bij aankomst voelen reizigers zich meestal wat licht in hun hoofd en kortademig bij fysieke inspanning. De hoogte kan ook leiden tot hoofdpijn of slecht slapen, totdat u gewend bent aan de hoogte. Drink veel water of thee, vermijd alcohol en eet niet te zwaar (vooral niet de eerste avond).

Sommige gebieden in Ecuador liggen hoger dan 3.000 meter. Sommige reizigers worden ernstig ziek als gevolg van grote hoogtes. Wees alert op symptomen (o.a. hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid) en ga in zo鈥檔 geval snel naar een lager gebied.

Zie voor meer informatie o.a. de website van de GGD of KLM Health Services.

Reisvaccinaties

GGD-app

Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

  • Neem ruim voldoende mee, minstens voor een week extra (vanwege het risico dat bepaalde wegen tijdelijk onbegaanbaar zijn door blokkades of natuurgeweld).聽Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan.
  • Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Ecuador.
  • Neem de medicijnen altijd in聽de originele verpakking mee.

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar het grensgebied met Colombia. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe. Gaat u toch naar dit grensgebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincie Esmeraldas. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

  • U kunt naar geel gebied reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en deze kan snel veranderen. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Ecuador?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Ecuador op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Ecuador voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Ecuador?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Ecuador.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Ecuador?

Lees hier meer over Ecuador en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Ecuador | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top