Loading...

Gezondheid Ecuador

 • Laatst gewijzigd op: 14-04-2023 | Nog steeds geldig op: 04-06-2023

Gezondheidssituatie

Medische zorg

In de grote steden zijn goede ziekenhuizen, maar daarbuiten is medische zorg beperkt beschikbaar. In periodes dat het aantal coronabesmettingen snel toeneemt, kan een tekort aan ziekenhuisbedden of intensivecare-zorg ontstaan.

Let op: Ongeacht of u een (reis)verzekering heeft, eisen ziekenhuizen vaak dat u de rekening zelf betaalt, of met uw creditcard garant staat voor de kosten. De ambassade kan op verzoek van uw verzekeraar bemiddelen.

Hoogteziekte

De hoofdstad Quito ligt op bijna 3000 meter hoogte. Bij aankomst voelen reizigers zich meestal wat licht in hun hoofd en kortademig bij fysieke inspanning. Ook kan het leiden tot hoofdpijn of slecht slapen, totdat u gewend bent aan de hoogte. Drink veel water of thee, mijd alcohol en eet niet te zwaar (vooral niet de eerste avond).

Sommige gebieden in Ecuador liggen op nog veel grotere hoogte. Sommige reizigers worden ernstig ziek als gevolg van grote hoogtes. Wees alert op symptomen (o.a. hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid) en ga in zo鈥檔 geval snel naar een lager gebied.

Zie voor meer informatie o.a. de website van de GGD of KLM Health Services.

Reisvaccinaties

GGD-app

Op reis kunt u ziek worden of last krijgen van gezondheidsklachten als diarree, bijtwonden of een zonnesteek. Download de app GGD reist mee. Daarin leest u onder andere wat u kunt doen in deze situaties.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

 • Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen.
 • Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Ecuador.
 • Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waarin al uw medische gegevens staan. Neem altijd het doktersvoorschrift en de originele verpakking mee.

Rood: niet reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor het grensgebied met Colombia is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
 • Gaat u toch naar rood gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen al u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor de provincie Esmeraldas is oranje.聽Ga alleen als dit noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

 • De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Ecuador is geel. U kunt naar geel gebied reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en deze kan snel veranderen. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Bent u in Ecuador of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf dan gratis via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Kies voor de optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
 • U krijgt dan een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Daarnaast krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Ecuador?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Ecuador op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Ecuador voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Ecuador?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Ecuador.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Ecuador?

Lees hier meer over Ecuador en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Ecuador | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top