Loading...

Tips van de ambassade Ecuador

  • Laatst gewijzigd op: 24-02-2023 | Nog steeds geldig op: 29-03-2023

Inreisstempel

U moet bij binnenkomst in Ecuador een inreisstempel in uw paspoort krijgen. Let erop dat deze stempel bij een offici毛le grenscontrole in uw paspoort wordt geplaatst.

Drugs

De straf voor het bezit van, of handel in drugs is in Ecuador veel zwaarder dan in Nederland. De meeste Nederlanders die in een Ecuadoraanse gevangenis zitten, zijn veroordeeld wegens drugsbezit. In Ecuador wordt weinig verschil gemaakt tussen softdrugs en harddrugs: het bezit van beide wordt zwaar bestraft. De levensomstandigheden in de Ecuadoraanse gevangenissen zijn zwaar.

LHBTIQ+

Ook al is het homohuwelijk sinds juni 2019 wettelijk geregeld, wordt homoseksualiteit/LHBTIQ+ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) nog niet algemeen geaccepteerd in Ecuador. Houd daar rekening mee.

Niet aannemen sigaretten of drankje

Neem nooit sigaretten of een drankje aan van onbekenden. Deze kunnen behandeld zijn met een verdovend poeder genaamd scopolamine. Dit kan een poging zijn om u te beroven. Soms wordt dit zelfs op promotiefolders gespoten.聽

Sterke stroming

Het hele jaar door zijn er sterke stromingen aan de stranden van Ecuador. Deze sterke stromingen kunnen u de zee intrekken. Er is een grotere kan om te verdrinken. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Meer weten over reizen in Ecuador? Ga naar de website van het Ecuadoraanse ministerie van Toerisme (informatie in het Spaans).

Rood: niet reizen

  • De kleurcode van het reisadvies voor het grensgebied met Colombia is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
  • Gaat u toch naar rood gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen al u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • De kleurcode van het reisadvies voor de provincie Esmeraldas is oranje. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Vermijd niet noodzakelijke reizen naar deze gebieden. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

  • De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Ecuador is geel. U kunt naar Ecuador reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en deze kan snel veranderen. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Verblijft u in Ecuador? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Ecuador?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Ecuador op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Ecuador voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Ecuador?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Ecuador.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Ecuador?

Lees hier meer over Ecuador en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Ecuador | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top