Loading...

Tips van de ambassade Ecuador

  • Laatst gewijzigd op: 10-05-2022 | Nog steeds geldig op: 18-05-2022

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen specifieke tips van onze ambassade voor Ecuador.

Inreisstempel

U moet bij binnenkomst in Ecuador een inreisstempel in uw paspoort krijgen. Let erop dat deze stempel bij een offici?le grenscontrole in uw paspoort wordt geplaatst.

Drugs

De straf voor bezitten of verhandelen van drugs is in Ecuador veel zwaarder dan in Nederland. De meeste Nederlanders die in een Ecuadoraanse gevangenis zitten, zijn veroordeeld wegens drugsbezit. In Ecuador wordt weinig verschil gemaakt tussen softdrugs en harddrugs: beide worden zwaar bestraft. De levensomstandigheden in de Ecuadoraanse gevangenissen zijn zwaar.

LHBTIQ

Ook al is het homohuwelijk sinds juni 2019 wettelijk geregeld, homoseksualiteit/LHBTIQ wordt nog niet algemeen geaccepteerd in Ecuador. Houd daar rekening mee.

Niet aannemen sigaretten of drankje

Neem nooit sigaretten of een drankje aan van onbekenden. Deze kunnen behandeld zijn met een verdovend poeder genaamd scopolamine. Dit kan een poging zijn om u te beroven. Soms wordt dit zelfs op promotiefolders gespoten.?

Sterke stroming

Het hele jaar door zijn er sterke stromingen aan de stranden van Ecuador. Deze sterke stromingen kunnen u de zee intrekken. Er is een grotere kan om te verdrinken. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Hoogteziekte

De hoofdstad Quito ligt op bijna 3000 meter hoogte. Bij aankomst voelen reizigers zich meestal wat licht in hun hoofd en kortademig bij fysieke inspanning. Ook kan het leiden tot hoofdpijn of slecht slapen, totdat u gewend bent aan de hoogte. Het advies is om veel water of thee te drinken, alcohol te mijden en niet te zwaar te eten (vooral niet de eerste avond).

Sommige gebieden in Ecuador liggen op nog veel grotere hoogte. Sommige reizigers worden ernstig ziek als gevolg van grote hoogtes. Wees alert op symptomen (onder andere hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid) en ga in zo?n geval snel naar een lager gebied.
Zie voor meer informatie onder andere de website van de GGD of KLM Health Services.

Meer weten over reizen in Ecuador? Ga naar de website van het Ecuadoraanse ministerie van Toerisme (informatie in het Spaans).

Rood: niet reizen

  • De kleurcode voor het grensgebied met Colombia is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om daar heen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
  • Gaat u toch naar het grensgebied?? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen al u in de problemen komt. U kunt wel over de de Pan-Amerikaanse snelweg naar Colombia reizen.

Geel: let op, er zijn risico?s

  • De kleurcode van de rest van Ecuador is geel. U kunt naar Ecuador reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Let op: er gelden inreismaatregelen als u vanuit Nederland naar Ecuador reist door corona. Lees meer over of u het land kunt inreizen en de (reis)maatregelen in de rubriek Coronavirus.
  • Verblijft u in Ecuador? Registreer u dan ?uitgebreid? bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ?Aanmelden + registratie bij ambassade?). Zo blijft u ge?nformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.????? ?
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Ecuador?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Ecuador op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Ecuador voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Ecuador?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Ecuador.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Ecuador?

Lees hier meer over Ecuador en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Ecuador | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top