Loading...

Veiligheidsrisico's Ecuador

 • Laatst gewijzigd op: 14-04-2023 | Nog steeds geldig op: 04-06-2023

Onveilige gebieden

Let op: In 鈥榬ode' en 'oranje鈥 gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar het gebied langs de grens met Colombia, behalve dan via de Pan-Amerikaanse snelweg. Er is een 20 kilometer militaire zone ingesteld langs de grens met Colombia voor de provincies Esmeraldas, Carchi en Sucumb铆os. In deze zone komen aanslagen, ontvoeringen en geweld voor, gepleegd door drugsbendes en andere criminelen. Deze groepen zijn vooral aanwezig in de provincie Esmeraldas en op sommige plekken in de provincies Carchi en Sucumb铆os.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincie Esmeraldas.

In de provincie Esmeraldas vinden met grote regelmaat ernstige geweldsincidenten plaats, zoals gewapende en gewelddadige berovingen en moorden. Dit zijn meestal afrekeningen binnen het criminele circuit, maar ook andere personen kunnen hier slachtoffer van worden.

Blijf op de hoogte van de situatie en risico鈥檚 door onder andere de lokale media te volgen. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico鈥檚

U kunt naar het gele gebied in Ecuador reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en kan snel veranderen. Bereid uw reis daarom goed voor.

Noodtoestand

Op 2 april 2023 is de noodtoestand afgekondigd in de steden Guayaquil, Samborond贸n en Dur谩n en in de provincies Santa Elena en Los R铆os. Dat komt door de vele geweldsincidenten, die te maken hebben met drugshandel en de strijd tussen misdaadorganisaties. Er geldt een avondklok van 01.00 uur tot 05.00 uur 鈥榮 nachts. Door de noodtoestand heeft de politie meer bevoegdheden om de orde te handhaven of in te grijpen. Ook mag het leger hierbij assisteren.

Ook in deze regio鈥檚 komen gewelddadige berovingen vaak voor, van mensen die op straat lopen of per auto reizen. Dit geldt ook voor de rijkere buurten van de stad Guayaquil. Reis niet na zonsondergang. Geef zonder enig verzet uw waardevolle spullen af als u beroofd wordt, want anders is het risico groot dat de criminelen hun wapens gebruiken. Zorg dat u goed ge茂nformeerd bent voordat u de straat op gaat of op reis gaat. Volg het advies op van de lokale autoriteiten.

Wegblokkades en demonstraties

In Ecuador kunnen demonstraties, stakingen en wegblokkades voorkomen die tot geweld leiden. Deze kunnen opeens ontstaan en duren vaak kort. Vermijd demonstraties en wegblokkades. Probeer ook niet langs of door een blokkade te gaan. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Actuele informatie over wegblokkades kunt u volgen op de website van de Ecuadoraanse overheid (informatie in het Spaans).

Voor meer informatie kunt u ook de sociale media van het Ecuadoriaanse ministerie van Toerisme (MinTur) volgen (informatie in het Spaans).

Reizen op de Pan-Amerikaanse snelweg naar Colombia

Er zijn veiligheidsrisico鈥檚 voor reizen op de Pan-Amerikaanse snelweg door de provincie Carchi via de Rumichaca-brug bij de grensovergangsplaats Tulcan naar Colombia. Blijf op deze hoofdweg en vermijd gebieden die buiten deze zone vallen.

Criminaliteit

De afgelopen twee jaar is de veiligheidssituatie in Ecuador sterk verslechterd als gevolg van confrontaties tussen drugsbendes onderling en tussen de bendes en de politie. Daarbij vallen met enige regelmaat ook burgerslachtoffers. Daarnaast is het aantal gewelddadige berovingen fors toegenomen, ook overdag en ook in de rijkere wijken.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees alert als u een bank of een geldautomaat bezoekt;
 • Wees voorzichtig en alert als u op pad gaat: vermijd onveilige buurten, loop niet door straten waar niemand anders te zien is.
 • Vermijd alleen over straat lopen en loop niet rond met zichtbare, dure spullen (bv. sieraden, camera, telefoon).
 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen. Wees ook overdag op uw hoede; de meeste overvallen vinden overdag plaats.
 • Gebruik alleen offici毛le taxi鈥檚 die u kunt bestellen via uw reisorganisatie, hotel of restaurant.
 • Houd geen taxi鈥檚 op straat aan en vermijd het gebruik van apps zoals Uber e.d. Stap niet in bij een taxichauffeur die een rit aanbiedt zonder dat u daar om vraagt.
 • Draag waardevolle spullen zoals telefoon, paspoort, geld, creditcards etc. onopvallend op uw lichaam. Waar mogelijk is het beter om alles wat u niet meteen nodig heeft achter te laten op een veilige plek, bijvoorbeeld in uw hotel. Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Risico op overvallen en beroving

Er vinden regelmatig, ook overdag, gewelddadige berovingen plaats, meestal gericht op voetgangers. Vooral in Guayaquil komt het ook geregeld voor dat gewapende mannen een auto/taxi klemrijden of overvallen wanneer de auto/taxi stilstaat voor een stoplicht.

Neem geen flyers of ander promotiemateriaal aan die op straat of voor een stoplicht worden aangeboden. Daar kan de stof scopolamine op zitten die een bedwelmend en verdovend effect heeft. Neem geen drankjes aan van anderen, en houd uw glas altijd in de gaten. Personen die onder invloed staan van scopalamine lopen het risico gedwongen te worden geld te pinnen of pincodes af te geven. Ook komen verkrachtingen voor van slachtoffers van dit verdovende middel. Bij een overdosis kunnen de lichamelijke en mentale gevolgen blijvend zijn.

In de provincie Manabi, in de bij jongeren en backpackers populaire badplaats Monta帽ita, zijn meerdere gevallen van seksuele intimidatie en verkrachting gemeld. Wees alert.

Risico op ontvoering

Soms vinden korte ontvoeringen plaats. Criminelen maken daarbij vaak gebruik van niet-offici毛le taxi鈥檚. Het slachtoffer moet dan onder bedreiging van een wapen geld pinnen bij een geldautomaat of onder dwang spullen afgeven. Regel daarom vervoer via uw reisbureau of bestel via uw hotel of restaurant een betrouwbare taxi en laat hen het nummer van de taxi noteren.

Mijnen en diefstal in grensgebied met Peru

Reist u tussen Ecuador en Peru? Reis dan over de Panamericana-weg en ga langs de reguliere doorlaatposten. In de buurt van de grens ligt een gebied waar mogelijk nog mijnen liggen. Pas bij grensposten op voor diefstal en bedrog bij het wisselen van geld. Er zijn lange wachtrijen bij de grens vanwege het grote aantal Venezolaanse migranten die naar Peru willen reizen.

Risico鈥檚 in natuurgebieden

De natuurgebieden in Ecuador zijn eenzaam en uitgestrekt. In deze gebieden bestaat het risico om te verdwalen en op beroving. Ook komen overstromingen en aardverschuivingen voor, vooral in het regenseizoen. Daarom is het verstandiger om natuurgebieden in groepsverband te bezoeken en onder leiding van een gids.

Natuurgeweld

In Ecuador kunnen aardbevingen voorkomen. Ook zware aardbevingen.

In het deel van het Andesgebergte dat in Ecuador ligt, zijn veel actieve vulkanen. De bekendste zijn o.a. de Cotopaxi, Tungurahua, Reventador, Sangay en Guagua Pichincha.

Let op: Ecuador heeft op 23 oktober 2022 een waarschuwing afgegeven voor de omgeving van de Cotopaxi-vulkaan vanwege geregistreerde bevingen en hernieuwde vulkanische activiteit.

U kunt het gebied inmiddels weer bezoeken, maar alleen onder voorwaarden. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

De overheid geeft regelmatig een informatiebulletin (informatie in het Spaans) uit.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via het offici毛le Twitter-account @Riesgos_Ec.

Informeer ook bij uw reisorganisatie voor u naar een gebied met vulkanen reist.

Meer weten over de omstandigheden in het gebied? Ga naar de website van:

Rood: niet reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor het grensgebied met Colombia is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
 • Gaat u toch naar rood gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen al u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor de provincie Esmeraldas is oranje.聽Ga alleen als dit noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

 • De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Ecuador is geel. U kunt naar geel gebied reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en deze kan snel veranderen. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Bent u in Ecuador of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf dan gratis via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Kies voor de optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
 • U krijgt dan een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Daarnaast krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Ecuador?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Ecuador op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Ecuador voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Ecuador?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Ecuador.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Ecuador?

Lees hier meer over Ecuador en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Ecuador | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top