Loading...

Veiligheidsrisico's Ecuador

 • Laatst gewijzigd op: 08-03-2024 | Nog steeds geldig op: 21-05-2024

Let op: In 鈥榬ode' en 'oranje鈥 gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.

Noodtoestand

In Ecuador is op 8 januari 2024 de noodtoestand uitgeroepen na de ontsnapping van een bendeleider uit de gevangenis in Guayaquil.聽Er zijn op verschillende plekken heftige incidenten geweest waarbij geweld is gebruikt. Er zijn doden gevallen. 聽Vermijd demonstaties en publieke bijeenkomsten. De kans op confrontaties tussen veiligheidstroepen en criminele bendes neemt toe. De noodtoestand betekent onder meer dat er in sommige delen van het land een avondklok geldt. De lokale autoriteiten hebben verschillende risicocategorie毛n vastgesteld. In de kantons met een hoog risico (o.a. Quito, Guayaquil en Manta) geldt de avondklok van middernacht tot 5.00 uur. In de kantons met een gemiddeld risico (o.a. Cuenca) geldt de avondklok van 2.00 tot 5.00 uur. Voor vertrek met nachtvluchten geldt een uitzondering op de avondklok. Actuele informatie over de avondklok per kanton kunt u lezen op de website van de Ecuadoraanse overheid (informatie in het Spaans). Politie en leger voeren in het hele land controles uit en kunnen openbare bijeenkomsten verbieden. Houd daar rekening mee.聽

Rood: niet reizen

Reis niet naar het grensgebied met Colombia. Er is een 20 kilometer brede militaire zone ingesteld langs de grens met Colombia voor de provincies Esmeraldas, Carchi en Sucumbios. In dit grensgebied komen aanslagen en ontvoeringen voor.

In het noordelijke deel van de provincie Esmeraldas en in bepaalde gebieden in de provincies Carchi en Sucumb铆os komt zwaar geweld voor van drugsbendes en andere criminele groepen.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Provincie Esmeraldas

In de provincie Esmeraldas, vooral in en ten noorden van de stad Esmeraldas vinden regelmatig ernstige geweldsincidenten plaats, zoals gewapende en gewelddadige berovingen en moorden. Dit zijn meestal afrekeningen binnen het criminele circuit, maar ook andere personen kunnen hier slachtoffer van worden.

Gaat u voor een noodzakelijke reis naar de provincie Esmeraldas?

 • Blijf op de hoogte van de situatie en de veiligheidsrisico鈥檚.
 • Volg de lokale media.
 • Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

In de overige delen van Ecuador zijn de veiligheidsrisico鈥檚 anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Er komt veel geweld voor in Ecuador, zoals bedreiging, afpersing en moord. Het geweld is over het algemeen niet gericht op buitenlanders, maar u kunt hier onbedoeld bij betrokken raken. Daarnaast is het aantal gewelddadige berovingen fors toegenomen, ook overdag en in de rijkere wijken van steden.

 • Vraag lokaal advies over de veiligheid van het gebied dat u bezoekt.
 • Reis zoveel mogelijk met een gids.
 • Volg het advies op van de lokale autoriteiten.

Reizen op de Pan-Amerikaanse snelweg naar Colombia

Er zijn veiligheidsrisico鈥檚 voor reizen op de Pan-Amerikaanse snelweg door de provincie Carchi via de Rumichacabrug bij de grensovergangsplaats Tulcan naar Colombia. Blijf op deze hoofdweg en vermijd gebieden die buiten deze zone vallen.

鈥嬧嬧嬧嬧婦e steden Guayaquil en Dur谩n

In verschillende delen van de stad Guayaquil en in de naastgelegen stad Dur谩n is de veiligheidssituatie verslechterd.

In deze steden vinden regelmatig afrekeningen plaats tussen drugsbendes. Ook komen er (gewapende) roofovervallen voor op straat, in restaurants, auto鈥檚 en taxi鈥檚.

Dit kan overal gebeuren, ook op de promenade langs de rivier, in winkelcentra en in de rijkere buurten van Guayaquil en Dur谩n. Vermijd de buitenwijken en de wijken ten zuiden van het centrum van Guayaquil.

Luchthaven Guayaquil

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico鈥檚 als u in transit bent op de luchthaven van Guayaquil of verblijft in een hotel op het vliegveld of in de directe omgeving.

Provincies Manab铆, Santa Elena en Los R铆os

In deze regio鈥檚 komen veel geweldsincidenten voor die te maken hebben met drugshandel en de strijd tussen misdaadorganisaties. Ook zijn er veel gewelddadige berovingen van voetgangers en automobilisten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de steden Quevedo, Quinsaloma en Pueblo Viejo in de provincie Los R铆os.

In de badplaats Monta帽ita (provincie Santa Elena), populair onder jongeren en backpackers, zijn meerdere gevallen van seksuele intimidatie en verkrachting gemeld. Ook is hier veel kleinschalige drugshandel waardoor er risico is op geweld. Wees alert.

Huaquillas en Arenillas (provincie El Oro)

In de steden Huaquillas en Arenillas (provincie El Oro) komt veel gewelddadige criminaliteit voor.

Grensgebied met Peru

Reist u tussen Ecuador en Peru? Reis dan over de Pan-Amerikaanse snelweg en via de reguliere doorlaatposten. In de buurt van de grens kunnen landmijnen liggen. Pas bij grensposten op voor diefstal en oplichting bij het wisselen van geld.

Er kunnen lange wachtrijen zijn bij de grens vanwege het grote aantal Venezolaanse migranten dat vrijwel dagelijks de grens oversteekt.

Criminaliteit

Drugsgerelateerd geweld

De afgelopen twee jaar is de veiligheidssituatie in Ecuador sterk verslechterd als gevolg van confrontaties tussen drugsbendes onderling en tussen de bendes en de politie. Daarbij vallen met enige regelmaat ook burgerslachtoffers. Blijf in verband met het toenemend aantal incidenten uit de buurt van gevangenissen.

Risico op overvallen en beroving

Het aantal gewelddadige berovingen fors toegenomen, ook overdag en ook in de rijkere wijken van de steden. Berovingen zijn meestal gericht op voetgangers, maar bijvoorbeeld ook mensen die zich in een auto of taxi verplaatsen of mensen die zich in een restaurant of winkel bevinden, kunnen hier slachtoffer van worden. Vooral in Guayaquil komt het ook geregeld voor dat gewapende mannen een auto/taxi klem rijden of overvallen wanneer de auto/taxi stilstaat voor een stoplicht.

Risico op ontvoering

Soms vinden korte ontvoeringen plaats. Criminelen maken daarbij vaak gebruik van niet-offici毛le taxi鈥檚. Het slachtoffer moet dan onder bedreiging van een wapen geld pinnen bij een geldautomaat of onder dwang spullen afgeven.

Voorzorgsmaatregelen

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Zorg dat u goed ge茂nformeerd bent voordat u de straat op gaat.
 • Wees alert als u een bank of een geldautomaat bezoekt.
 • Wees voorzichtig en alert als u op pad gaat: vermijd onveilige buurten, loop niet door straten waar niemand anders te zien is.
 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede; de meeste overvallen vinden overdag plaats.
 • Vermijd alleen over straat lopen en loop niet rond met zichtbare, dure spullen (bv. sieraden, camera, telefoon).
 • Draag waardevolle spullen zoals telefoon, paspoort, geld, creditcards etc. onopvallend op uw lichaam. Waar mogelijk is het beter om alles wat u niet meteen nodig heeft achter te laten op een veilige plek, bijvoorbeeld in uw hotel.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog, ook niet als u lange busritten maakt.
 • Gebruik alleen offici毛le taxi鈥檚 die u kunt bestellen via uw reisorganisatie, hotel of restaurant en laat hen het nummer van de taxi noteren.
 • Houd geen taxi鈥檚 op straat aan en vermijd het gebruik van apps zoals Uber. Stap niet in bij een taxichauffeur die een rit aanbiedt zonder dat u daar om vraagt.
 • Houd ramen en deuren van uw auto altijd gesloten als u met de auto reist.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Drogeren

 • Wees alert op drogering in bijvoorbeeld bars of taxi鈥檚. U loopt het risico op beroving of om slachtoffer te worden van verkrachting.
 • Vaak wordt bij drogering scopolamine gebruikt. Deze stof heeft een bedwelmend en verdovend effect. Een overdosis scopolamine kan blijvende lichamelijke en mentale gevolgen hebben.
 • Neem geen eten, drinken of sigaretten aan van vreemden. Houd uw eten of drinken altijd in de gaten. Eet of drinkt u iets dat vreemd smaakt of er vreemd uitziet? Stop direct met eten of drinken en gooi het weg.
 • Neem ook geen flyers of ander promotiemateriaal aan die op straat of voor een stoplicht worden aangeboden. Ook daar kan de stof scopolamine op zitten.

Wegblokkades en demonstraties

In Ecuador komen demonstraties, stakingen en wegblokkades voor, die soms tot geweld leiden. Deze kunnen opeens ontstaan en duren vaak kort.

 • Probeer niet langs of door een blokkade te gaan.
 • Vermijd demonstraties en samenscholingen.
 • Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Actuele informatie over wegblokkades kunt u volgen op de website van de Ecuadoraanse overheid (informatie in het Spaans).

Voor meer informatie kunt u ook de sociale media van het Ecuadoriaanse ministerie van Toerisme (MinTur) volgen (informatie in het Spaans).

Drugs

Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs is Ecuador verboden en wordt streng bestraft. Dit geldt ook voor softdrugs en als het kleine hoeveelheden zijn. Wees u ervan bewust dat de straf in Ecuador veel zwaarder is dan in Nederland. U riskeert een lange gevangenisstraf. De levensomstandigheden in de Ecuadoraanse gevangenissen zijn zwaar.

Voorkom dat u ook ongewild drugs in uw bezit hebt.

 • Houd uw bagage altijd goed in de gaten
 • Pak uw bagage zelf in
 • Neem geen pakket mee van onbekenden

Lhbtiq+

Hoewel het homohuwelijk in Ecuador sinds juni 2019 wettelijk geregeld is, wordt homoseksualiteit/lhbtiq+ (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) nog niet algemeen geaccepteerd in Ecuador. Houd hier rekening mee.

Risico鈥檚 in natuurgebieden

De natuurgebieden in Ecuador zijn afgelegen en uitgestrekt. In deze gebieden bestaat het risico om te verdwalen en op beroving. Ga altijd met een gids op pad.

Aardbevingen

Ecuador ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen en aardverschuivingen.

 • Volg de berichten in de lokale media
 • Informeer vooraf naar de situatie in het gebied waar u naartoe wilt reizen. Bijvoorbeeld op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
 • Volg altijd de adviezen van de lokale autoriteiten op.

Aardverschuivingen en overstromingen

Hevige regenval kan aardverschuivingen, modderstromen en overstromingen veroorzaken. Dit vormt een risico voor wandelaars. Ook kunnen wegen hierdoor onbegaanbaar raken. Houd hier rekening mee, vooral in het regenseizoen.

Actieve vulkanen

Er zijn actieve vulkanen in Ecuador, die plotseling kunnen uitbarsten. De bekendste zijn o.a. de Cotopaxi, Tungurahua, Reventador, Sangay en Guagua Pichincha.

Voor de Cotopaxi-vulkaan heeft het Ecuadoriaans Geofysisch Instituut op 22 oktober 2022 een waarschuwing afgegeven vanwege geregistreerde bevingen en hernieuwde vulkanische activiteit. U kunt het gebied inmiddels weer bezoeken, maar alleen onder voorwaarden. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

 • De overheid geeft regelmatig een informatiebulletin (informatie in het Spaans) uit.
 • Informeer bij uw reisorganisatie voor u naar een gebied met vulkanen reist.
 • Ga naar de website van het Ecuadoraans Geofysisch Instituut (informatie in het Spaans) als u meer wilt weten over de omstandigheden in het gebied waar u naar toe reist.

Sterke stromingen

Het hele jaar door komen er aan de kust gevaarlijke stromingen voor (muistromingen of 鈥榬ip currents鈥). Een sterke stroming kan u de zee intrekken. Ook zijn er periodes van hoogwater en hoge golven. Vraag de lokale restaurants en hotels of ervaren surfers op het strand waar het gevaarlijk kan zijn. Op toeristische stranden hangen vaak vlaggen met de stoplichtkleuren (groen-geel-rood). Actuele informatie kunt u vinden op de website van het Oceanografisch Instituut van de Marine (INOCAR) (informatie in het Spaans).

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar het grensgebied met Colombia. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe. Gaat u toch naar dit grensgebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincie Esmeraldas. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

 • U kunt naar geel gebied reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en deze kan snel veranderen. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Ecuador?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Ecuador op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Ecuador voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Ecuador?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Ecuador.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Ecuador?

Lees hier meer over Ecuador en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Ecuador | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top