Loading...

Veiligheidsrisico's Ecuador

 • Laatst gewijzigd op: 16-11-2022 | Nog steeds geldig op: 03-12-2022

Onveilige gebieden

Let op: In 鈥榬ode en oranje鈥 gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar het gebied langs de grens met Colombia, behalve dan via de Pan-Amerikaanse snelweg (zie hieronder). Er is een 20 kilometer militaire zone ingesteld langs de grens met Colombia voor de provincies Esmeraldas, Carchi en Sucumbios. In deze zone komen aanslagen, ontvoeringen en geweld voor, gepleegd door guerrillabewegingen, drugsbendes en andere criminelen. Deze groepen zijn vooral aanwezig in de provincie Esmeraldas en op sommige plekken in de provincies Carchi en Sucumb铆os.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincie Esmeraldas

De veiligheidssituatie in de provincie Esmeraldas is slecht. Er zijn dagelijks geweldsincidenten. Blijf op de hoogte van de situatie en risico鈥檚 door onder andere de lokale media te volgen. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico鈥檚

Op 1 november 2022 is de noodtoestand afgekondigd in de provincies Guayas en Esmeraldas. Enkele dagen daarna is de noodtoestand ook voor de provincie Santo Domingo de los Tsachilas ingevoerd. Voor de drie provincies geldt nu een avondklok vanaf 23.00 uur tot 5 uur 鈥檚 ochtends. De afgelopen maanden is er sprake van toenemend geweld, vooral als gevolg van confrontaties tussen drugsbendes en politie, maar ook tussen bendes onderling. Daarbij vallen met enige regelmaat ook burgerslachtoffers. Vermijd onveilige wijken in de stad Guayaquil, zeker in de avonduren.

Wegblokkades en demonstraties

In Ecuador kunnen demonstraties, stakingen en wegblokkades voorkomen die tot geweld leiden. Deze kunnen opeens ontstaan en duren vaak kort. Vermijd demonstraties en wegblokkades. Probeer ook niet langs of door een blokkade te gaan. Volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Actuele informatie over wegblokkades kunt u volgen op de website van de Ecuadoraanse overheid (informatie in het Spaans).

Voor meer informatie kunt u ook de sociale media van het Ecuadoriaanse ministerie van Toerisme (MinTur) volgen (informatie in het Spaans).

Reizen op de Pan-Amerikaanse snelweg naar Colombia

Er zijn veiligheidsrisico鈥檚 voor reizen op de Pan-Amerikaanse snelweg door de provincie Carchi via de Rumichacabrug bij de grensovergangsplaats Tulcan naar Colombia. Blijf op deze hoofdweg en vermijd gebieden die buiten deze zone vallen.

Criminaliteit

Ecuador is relatief veilig. Toch vinden er regelmatig gewelddadige berovingen plaats. Dit vooral in de hoofdstad Quito, de stad Guayaquil en de provincie Esmeraldas.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Wees alert als u een bank of een geldautomaat bezoekt.
 • Wees voorzichtig en alert als u op pad gaat: vermijd onveilige buurten, loop niet door straten waar niemand anders te zien is, vermijd alleen over straat lopen en loop niet rond met zichtbare, dure spullen (bv. sieraden, camera, telefoon).
 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen. Wees ook overdag op uw hoede; de meeste overvallen vinden overdag plaats.
 • Neem alleen offici毛le taxi鈥檚. Deze zijn geel van kleur. Ook hebben ze registratienummers op de deur en een taximeter.
 • Draag waardevolle spullen zoals telefoon, paspoort, geld, creditcards, etc. onopvallend op uw lichaam. Waar mogelijk is het beter om alles wat u niet meteen nodig heeft achter te laten op een veilige plek, bijvoorbeeld in uw hotel.聽
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Risico op overvallen en beroving

Ook in kleinere steden vinden regelmatig gewelddadige berovingen plaats. Vermijd alle gebieden ten zuiden van de straat 鈥楶ortete de Tarqu铆鈥 in Guayaquil. Dit omdat het bendegeweld in deze wijken is toegenomen. Er vallen regelmatig dodelijke slachtoffers. In de (uitgaans)wijken 鈥楲a Mariscal鈥 en 鈥楲a Floresta鈥 in de hoofdstad Quito komen ook overdag gewapende overvallen voor. In de wijken 鈥楾eleferico鈥 en 鈥楶anecillo鈥 is het na zonsondergang onveilig.

Risico op ontvoering

Soms vinden korte ontvoeringen plaats. Criminelen maken daarbij vaak gebruik van niet-offici毛le taxi鈥檚. Het slachtoffer moet dan onder bedreiging van een wapen geld pinnen bij een geldautomaat of onder dwang spullen afgeven. Regel daarom vervoer via uw reisbureau of bestel via uw hotel een taxi en laat hen het nummer van de taxi noteren. U kunt ook een offici毛le taxi nemen (geel, met een nummerplaat van 4 cijfers). Deze zijn uitgerust met een GPS, camera en paniekknop. De politie kan dan het voertuig lokaliseren, filmen wat er gebeurt en indien nodig ingrijpen.

In de provincie Manabi, in de bij jongeren en backpackers populaire badplaats Monta帽ita, zijn meerdere gevallen van seksuele intimidatie en verkrachting gemeld. Wees alert.

Mijnen en diefstal in grensgebied met Peru

Reist u tussen Ecuador en Peru? Reis dan over de Panamericana-weg en ga langs de reguliere doorlaatposten. In de buurt van de grens ligt een gebied waar mogelijk nog mijnen liggen. Pas bij grensposten op voor diefstal en bedrog bij het wisselen van geld. Er zijn lange wachtrijen bij de grens vanwege het grote aantal Venezolaanse migranten die naar Peru willen reizen.

Risico鈥檚 in natuurgebieden

De natuurgebieden in Ecuador zijn eenzaam en uitgestrekt. In deze gebieden bestaat het risico om te verdwalen en op beroving. Ook komen overstromingen en aardverschuivingen voor, vooral in het regenseizoen. Daarom is het verstandiger om natuurgebieden in groepsverband te bezoeken en onder leiding van een gids.

Natuurgeweld

In Ecuador kunnen aardbevingen voorkomen. Ook zware aardbevingen. In het deel van het Andesgebergte dat in Ecuador ligt, zijn veel actieve vulkanen. De bekendste zijn o.a. de Cotopaxi, Tungurahua, Reventador, Sangay en Guagua Pichincha.

Let op: Ecuador heeft op 23 oktober 2022 een waarschuwing (yellow alert) afgegeven voor de omgeving van de Cotopaxi-vulkaan vanwege geregistreerde bevingen en hernieuwde vulkanische activiteit. De autoriteiten laten op dit moment geen bezoeken aan de vulkaan toe.
Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

De overheid geeft regelmatig een informatiebulletin聽(informatie in het Spaans) uit. Informeer ook bij uw reisorganisatie voor u naar een gebied met vulkanen reist.

Meer weten over de omstandigheden in het gebied? Ga naar de website van:

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Ecuador en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, Whatsapp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Bent u op reis in Ecuador en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of een natuurramp? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Rood: niet reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor het grensgebied met Colombia is rood. Hetzelfde geldt voor het gebied rondom de vulkaan Cotopaxi. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
 • Gaat u toch naar rood gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen al u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor de provincie Esmeraldas is oranje. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Vermijd niet noodzakelijke reizen naar deze gebieden. Ga alleen als het nodig is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

 • De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Ecuador is geel. U kunt naar Ecuador reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland en deze kan snel veranderen. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Verblijft u in Ecuador? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Ecuador?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Ecuador op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Ecuador voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Ecuador?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Ecuador.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Ecuador?

Lees hier meer over Ecuador en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Ecuador | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top