Veiligheid Egypte
- Laatst gewijzigd op: 16-12-2022 | Nog steeds geldig op: 26-03-2023
Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Noord-Sinaï
De veiligheidssituatie in de regio Noord-Sinaï is slecht. Dit is het gebied ten noorden van de steden Suez en Taba, inclusief de weg tussen deze steden. De Egyptische regering verbiedt reizen in dit gebied.
In Noord-Sinaï is veel geweld en is het risico op terroristische aanslagen hoog. Regelmatig voert het leger militaire acties uit tegen terroristen.
Grensgebied met Libië
Reis niet in het grensgebied met Libië. In dit gebied is een verhoogd risico op ontvoeringen. Ook is het gebied gevaarlijk door de onrustige situatie in Libië. Er komt veel smokkel voor, bijvoorbeeld van wapens.
Hala’ib-driehoek
Het zuidoostelijke deel van het grensgebied met Sudan is niet veilig. Egypte en Sudan hebben een conflict over de Hala’ib-driehoek. Deze ligt in het grensgebied aan de Rode Zee.
Het grensgebied Bir Tawil
In het zuidelijke deel van het grensgebied tussen Egypte en Sudan ligt het gebied Bir Tawil. Het gebied wordt door geen van beide aangrenzende landen opgeëist. Het grensgebied is niet veilig omdat er geen werkend overheidsgezag is.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- In de woestijn ten westen van de Nijl is het leger actief tegen criminele groepen.
- Het noordelijke deel van de Zuid-Sinaï boven de St Katherine-Nuweiba road. Maakt u een noodzakelijke reis in Zuid-Sinaï? Neem dan veiligheidsmaatregelen en reis alleen met personen die het gebied goed kennen.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar het gele gebied. Er zijn veiligheidsrisico’s die afwijken van die in Nederland. Bereid uw reis goed voor.
Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in de hoofdstad Caïro, de grotere steden zoals Alexandrië en de Nijldelta.
Zuid-Sinaï
De veiligheidssituatie in Zuid-Sinaï is stabiel. In de toeristische gebieden zoals de stad Sharm-el-Sheikh en het Sint-Catherinaklooster is veel beveiliging van politie en leger. U kunt reizen naar de hotelresorts in Sharm-el-Sheikh via de kustweg van de stad Suez en de kustweg van de stad Taba. Houd rekening met meerdere controleposten op deze wegen.
Reizen in toeristische gebieden
Wees alert als u toeristische gebieden bezoekt. De hotelresorts zijn over het algemeen goed beveiligd. De weg van de stad Hurghada naar de stad Luxor is overdag open. Om deze weg te gebruiken moeten reisorganisaties vooraf toestemming vragen aan de toeristenpolitie. In de avond is deze weg gesloten voor toeristen. De reden hiervoor is de onveilige situatie en het verhoogde risico op terroristische aanslagen.
Politieke situatie
De veiligheidssituatie in Egypte is de afgelopen jaren verbeterd. Het risico op terroristische aanslagen is afgenomen, maar is er nog wel. De overheid neemt stevige veiligheidsmaatregelen. Politie en militair personeel is vooral zichtbaar:
- op openbare plaatsen waar veel mensen komen
- bij overheidsgebouwen
- bij kerken
Terrorisme
In Egypte zijn een paar terroristische groepen actief. Behalve in Noord-Sinaï zijn in de laatste 2 jaar in de rest van Egypte geen aanslagen meer geweest.
Bij aanslagen in het verleden waren de Egyptische autoriteiten, het leger en de politie vaak het doelwit. Ook zijn aanslagen gepleegd op Koptisch-christelijke doelwitten.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Wees alert bij overheidsgebouwen.
- Blijf weg van de gebouwen van de veiligheidsdiensten.
- Wees alert bij het bezoeken van kerken en kloosters.
Demonstraties
In Egypte kan bij demonstraties geweld ontstaan. Daarbij worden soms ook (vuur)wapens gebruikt. Veiligheidstroepen (leger en politie) kunnen hard optreden. Soms gebruiken ze traangas. Dat gas kan ook doordringen in metrostations.
- Vermijd demonstraties en samenscholingen. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct.
- Volg altijd de aanwijzingen op van het leger en de politie.
Rood: niet reizen
- Reis niet naar Noord-Sinaï, het grensgebied met Libië, de Hala’ib-driehoek en het grensgebied Bir Tawil. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar de woestijn ten westen van de Nijl en naar het noordelijke deel van Zuid-Sinaï boven de St Katherine-Nuweiba road. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
- Gaat u toch naar de oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: er zijn risico's
- U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Egypte? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Egypte voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Egypte.
Lees hier meer over Egypte en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Egypte | Ministerie van Buitenlandse Zaken