Loading...

Veiligheid Egypte

 • Laatst gewijzigd op: 10-11-2023 | Nog steeds geldig op: 05-03-2024

Let op: in 鈥榬ode鈥 en 鈥榦ranje鈥 gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Noord-Sina茂

De veiligheidssituatie in de regio Noord-Sina茂 is slecht. Dit is het gebied ten noorden van de steden Suez en Taba, inclusief de weg tussen deze steden. De Egyptische regering verbiedt reizen in dit gebied. In Noord-Sina茂 is veel geweld en is het risico op terroristische aanslagen hoog. Regelmatig voert het leger militaire acties uit tegen terroristen.

Grensgebied met Libi毛

Reis niet in het grensgebied met Libi毛. In dit gebied is een verhoogd risico op ontvoeringen. Ook is het gebied gevaarlijk door de onrustige situatie in Libi毛. Er komt veel smokkel voor, bijvoorbeeld van wapens.

Grensgebied met Sudan

Door de oorlog in Sudan is een grote vluchtelingenstroom ontstaan naar Egypte. Het is steeds moeilijker om via de normale grensovergangen bij Argeen en Qustul Egypte binnen te komen. Dit komt door de voorwaarden die gesteld worden om de grens over te steken en door de lange wachttijden. De illegale migratie (met betrokkenheid van smokkelaars) langs de andere delen van de grens is toegenomen. Er is meer toezicht door de Egyptische strijdkrachten, waardoor de kans op een vuurgevecht groter is geworden.

Hala鈥檌b-driehoek

Het zuidoostelijke deel van het grensgebied met Sudan is niet veilig. Egypte en Sudan hebben een conflict over de Hala鈥檌b-driehoek. Deze ligt in het grensgebied aan de Rode Zee.

Het grensgebied Bir Tawil

In het zuidelijke deel van het grensgebied tussen Egypte en Sudan ligt het gebied Bir Tawil. Het gebied wordt door geen van beide aangrenzende landen opge毛ist. Dit grensgebied is niet veilig omdat er geen werkend overheidsgezag is.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • In de woestijn ten westen van de Nijl is het leger actief tegen criminele groepen.
 • Het gebied tussen de grensovergangen Argeen en Qustul bij de Egyptisch-Sudanese grens. Dit komt door de grote vluchtelingenstroom uit Sudan.
 • Het noordelijke deel van de Zuid-Sina茂 boven de St Katherine-Nuweiba road. Maakt u een noodzakelijke reis in Zuid-Sina茂? Neem dan veiligheidsmaatregelen en reis alleen met personen die het gebied goed kennen.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

U kunt reizen naar het gele gebied. Er zijn veiligheidsrisico鈥檚 die anders zijn dan in Nederland. Bereid uw reis goed voor en let op.

Er zijn veiligheidsrisico鈥檚 voor reizen in de hoofdstad Ca茂ro, de grotere steden zoals Alexandri毛 en de Nijldelta.

Zuid-Sina茂

De veiligheidssituatie in Zuid-Sina茂 is stabiel. In de toeristische gebieden zoals de stad Sharm-el-Sheikh en het Sint-Catherinaklooster is veel beveiliging van politie en leger. U kunt reizen naar de hotelresorts in Sharm-el-Sheikh via de kustweg van de stad Suez en de kustweg van de stad Taba. Houd rekening met meerdere controleposten op deze wegen.

Reizen in toeristische gebieden

Wees alert als u toeristische gebieden bezoekt. De hotelresorts zijn over het algemeen goed beveiligd. De weg van de stad Hurghada naar de stad Luxor is overdag open. Om deze weg te gebruiken moeten reisorganisaties vooraf toestemming vragen aan de toeristenpolitie. In de avond is deze weg gesloten voor toeristen.

Weg naar Siwa

U kunt reizen over de hoofdweg 19 tussen Marsa Matruh en Siwa. Let op: blijf op de hoofdweg.

Suezkanaal

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico鈥檚 voor reizen door het Suezkanaal, bijvoorbeeld met een cruiseschip. Het Suezkanaal wordt goed beveiligd door de Egyptische autoriteiten.

Politieke situatie

De veiligheidssituatie in Egypte is de afgelopen jaren verbeterd. Het risico op terroristische aanslagen is afgenomen, maar is er nog wel. De overheid neemt stevige veiligheidsmaatregelen. Politie en militair personeel is vooral zichtbaar:

 • op openbare plaatsen waar veel mensen komen
 • bij overheidsgebouwen
 • bij kerken

Terrorisme

In Egypte zijn een paar terroristische groepen actief. Behalve in Noord-Sina茂 is er in de laatste 3 jaar in de rest van Egypte 1 aanslag geweest.

Bij aanslagen in het verleden waren de Egyptische autoriteiten, het leger en de politie vaak het doelwit. Ook zijn aanslagen gepleegd op Koptisch-christelijke doelwitten.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

 • Wees alert bij overheidsgebouwen.
 • Blijf weg van de gebouwen van de veiligheidsdiensten.
 • Wees alert bij het bezoeken van kerken en kloosters.

Demonstraties

De ontwikkelingen in Isra毛l en de Palestijnse Gebieden hebben geleid tot verhoogde spanningen. In het hele land kunnen gewelddadige demonstraties plaatsvinden, vooral op plekken waar veel mensen zijn zoals moskee毛n en grote pleinen. Ook kunnen demonstraties gehouden worden dichtbij ambassades en consulaten.

 • Vermijd demonstraties, samenscholingen en mensenmassa鈥檚.
 • Blijf altijd waakzaam.
 • Zorg voor uw eigen veiligheid.
 • Volg het lokale nieuws of vraag uw hotel om informatie.
 • Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten (leger en politie) op. Zij kunnen hard optreden en hierbij soms traangas gebruiken.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar Noord-Sina茂, het grensgebied met Libi毛, het grensgebied met Sudan, de Hala鈥檌b-driehoek en het grensgebied Bir Tawil. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is:ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de woestijn ten westen van de Nijl, naar het noordelijke deel van Zuid-Sina茂 boven de St Katherine-Nuweiba road en naar het gebied tussen de grensovergangen Argeen en Qustul bij de Egyptisch-Sudanese grens. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
 • Gaat u toch naar de oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: er zijn risico's

 • U kunt reizen naar het gele gebied maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Egypte?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Egypte op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Egypte voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Egypte?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Egypte.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Egypte?

Lees hier meer over Egypte en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Egypte | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top