Loading...

Wetten en gebruiken Egypte

 • Laatst gewijzigd op: 10-11-2023 | Nog steeds geldig op: 05-03-2024

Islamitische wetten en gebruiken

Egypte is een land met een sterke islamitische invloed op wetten en gebruiken. Wees u bewust van uw gedrag en zorg dat het niet beledigend kan overkomen. Vooral tijdens de heilige maand ramadan of als u een religieuze plaats bezoekt. Respecteer lokale tradities, wetten en gebruiken.

Liefdesfraude

Vrouwen kunnen in de toeristenplaatsen in Egypte het slachtoffer worden van 鈥榖ezness鈥 (liefdesfraude). Daarbij zijn mannen erop uit een relatie aan te gaan met een buitenlandse vrouw om haar geld te stelen. Ook kunnen zij vragen een visumaanvraag te ondersteunen. De daders van liefdesfraude zijn strafbaar.

Wees alert: liefdesfraude kan traumatisch zijn en ernstige financi毛le gevolgen hebben.

Kritiek op Egyptische overheid

Doe geen kritische uitspraken over Egypte, de president of veiligheidsdiensten en religie. Ook niet op sociale media. U kunt hiervoor een gevangenisstraf krijgen.

Foto鈥檚 maken

Maak geen foto鈥檚 of opnames van:

 • demonstraties
 • gebouwen en terreinen van de overheid
 • militaire objecten, bijvoorbeeld kazernes
 • mensen zonder hun toestemming, vooral van kinderen
 • plekken die strategisch belangrijk zijn, bijvoorbeeld elektriciteitscentrales en het Suezkanaal
 • plekken die het doelwit van een aanslag kunnen zijn, zoals christelijke kerken.

Maakt u toch opnamen? Dan kan de Egyptische overheid u arresteren en/of het land uitzetten.

Invoer van drones

Het invoeren van drones is verboden zonder geldige invoervergunning. Voor het gebruik of bezit van een drone zonder geldige vergunning kunt u een gevangenisstraf krijgen.

Wilt u een vergunning aanvragen voor het invoeren van drones?

Drugs

Neem geen drugs mee naar Egypte. U kunt een hoge straf krijgen voor het bezit, gebruik en verhandelen van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs en bepaalde medicijnen.

Regels voor veiligheid bij (sportieve) activiteiten

Regels en voorzieningen voor veiligheid kunnen anders zijn dan in Nederland. De voorschriften worden niet altijd nageleefd. Houd daar rekening mee.

Huurt u bijvoorbeeld een waterscooter, gaat u duiken of maakt u een vlucht met een luchtballon? Controleer eerst of het bedrijf of de organisatie erkend is en als veilig bekend staat. In het verleden zijn toeristen bij deze activiteiten omgekomen.

Lhbtiq+

Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (lhbtiq+ personen) worden in Egypte niet algemeen geaccepteerd. Deze groep krijgt steeds vaker te maken met arrestaties en veroordelingen. In het verleden zijn buitenlandse homoseksuele mannen het land uitgezet. Politiediensten proberen actief homoseksuele mannen in de val te lokken met valse accounts op dating apps (vooral via Grindr en Tinder). Wees voorzichtig en houd hier rekening mee.

Dienstplicht

Heeft u als man naast de Nederlandse ook de Egyptische nationaliteit en heeft u uw dienstplicht in Egypte niet vervuld? Het kan zijn dat u tijdens uw bezoek aan Egypte hiervoor een oproep krijgt van de autoriteiten. Dit kan betekenen dat u alsnog uw Egyptische dienstplicht moet vervullen of dat u deze moet afkopen. U mag het land niet verlaten totdat u dit met de Egyptische autoriteiten heeft geregeld.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar Noord-Sina茂, het grensgebied met Libi毛, het grensgebied met Sudan, de Hala鈥檌b-driehoek en het grensgebied Bir Tawil. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is:ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de woestijn ten westen van de Nijl, naar het noordelijke deel van Zuid-Sina茂 boven de St Katherine-Nuweiba road en naar het gebied tussen de grensovergangen Argeen en Qustul bij de Egyptisch-Sudanese grens. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
 • Gaat u toch naar de oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: er zijn risico's

 • U kunt reizen naar het gele gebied maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Egypte?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Egypte op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Egypte voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Egypte?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Egypte.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Egypte?

Lees hier meer over Egypte en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Egypte | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top