Loading...

Corona en gezondheid Filipijnen

 • Laatst gewijzigd op: 13-12-2022 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023

Corona-inreisvoorwaarden

Er gelden corona-inreisvoorwaarden op de Filipijnen. Deze zijn:

 • Bent u volledig gevaccineerd tegen COVID-19? Dan moet u dit kunnen laten zien met de聽 CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) of het gele vaccinatieboekje. Print uw QR-code ook uit op papier en neem uw corona-vaccinatiebewijzen ook uitgeprint mee. De Europese digitale COVID-certificaten worden geaccepteerd op de Filipijnen.
 • Bent u niet of niet-volledig gevaccineerd? Dan moet u zich voor vertrek laten testen (een PCR-test niet ouder dan 48 uur voor vertrek, of een RT-RAT test niet ouder dan 24 uur voor vertrek).
 • U kunt zich ook bij aankomst op de Filipijnen laten testen. Bij een positief testresultaat gaat u naar een door de overheid aangewezen quarantainefaciliteit. Op dag 5 na aankomst volgt een PCR-test. Als deze negatief is, dan mag u uw reis voortzetten onder voorwaarde dat u zich de volgende 14 dagen controleert via zelftesten.
 • U moet zich uiterlijk 72 uur voor vertrek geregistreerd hebben op het E-Travel portaal (Electronic Travel Declaration System)聽(informatie in het Engels). Deze registratie is gratis. Na registratie krijgt u een QR-code. Deze code laat u zien aan de luchtvaartmaatschappij bij het inchecken en bij aankomst op de Filipijnen.
 • Kinderen jonger dan 15 jaar die niet gevaccineerd zijn maar onder begeleiding van hun volledig gevaccineerde ouders reizen, hoeven gaan coronatestbewijzen of vaccinatiebewijzen te laten zien bij aankomst op de Filipijnen.

Lees de actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van de overheid van de Filipijnen (informatie in het Engels).

Algemene coronamaatregelen

 • Lees actuele informatie over de lokale coronamaatregelen op de website van het Filipijnse Ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).
 • Afhankelijk van het aantal (nieuwe) COVID-gevallen stelt de overheid van de Filipijnen een 鈥榓lert level鈥 in. Per alert level gelden verschillende maatregelen.
 • Een overzicht van de coronamaatregelen en het 鈥榓lert level鈥 per gebied kunt u vinden op de website Philippines Travel (informatie in het Engels).
 • Naast de 鈥榓lert levels鈥 kunnen lokale overheden zelfstandig beperkende maatregelen instellen. Zo kunnen zij een zeer gerichte lockdown afkondigen van een gebouw of een straat of wijk ("granular lockdown") als de COVID-situatie daar aanleiding voor geeft. Dit soort maatregelen kunnen zonder vooraankondiging worden opgelegd. Houd hier rekening mee.
 • Volg de adviezen op van de lokale autoriteiten. De politie en het leger mogen u controleren op het navolgen van de coronamaatregelen. Als het nodig is kunnen zij personen arresteren. Bijvoorbeeld voor het niet dragen van een mondkapje.

Testlocaties op de Filipijnen

Wilt u zich laten testen op het coronavirus tijdens uw reis? Bekijk de lijst met testlocaties op de Filipijnen (informatie in het Engels).

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Gezondheidssituatie

Gezondheidszorg Filipijnen

 • In de grote steden is er voldoende kwalitatief goede gezondheidszorg. Buiten de grote steden is de gezondheidszorg beperkt.
 • Houd er rekening mee dat u kosten voor medische controles en andere medische kosten soms vooruit moet betalen.
 • Check voor uw vertrek uw reis- en ziektekostenverzekering. Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname en repatri毛ring. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten bijvoorbeeld is een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Dengue (knokkelkoorts)

Vooral tijdens het regenseizoen, van mei tot november, komen uitbraken voor van de ziekte dengue (knokkelkoorts), die door muggen wordt overgedragen. Neem goede voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten als u de Filipijnen bezoekt.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan.

Bent u op de Filipijnen en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:

 1. Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
 2. Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
 3. Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis op de Filipijnen.
 4. Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders dan het medicijn dat beschikbaar is op de Filipijnen? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn van de Filipijnen geschikt is voor u.

De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden geen medicijnen aan. U moet dit zelf regelen. Kunt u uw medicijnen vanuit Nederland laten opsturen, dan kunt u gebruik maken van gewone koeriersdiensten.

Informatie over epidemie毛n, vaccinaties en infectieziekten

Bekijk voor uw vertrek de website van het Landelijk Co枚rdinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over actuele epidemie毛n, aanbevolen reisvaccinaties en maatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen.

Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.

Eten en drinken

Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.

Rood: niet reizen

 • Reis niet in het gebied van de actieve vulkanen Bulusan, Kanlaon, Mayon en Taal, het westelijk deel van het eiland Mindanao en het gebied in de Suluzee tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisi毛. Het is te gevaarlijk om naar deze gebieden te reizen of daar te verblijven. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico鈥檚

 • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Er zijn corona-inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u op de Filipijnen? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit de Filipijnen? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.聽

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Filipijnen?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Filipijnen op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Filipijnen voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Filipijnen?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Filipijnen.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Filipijnen?

Lees hier meer over Filipijnen en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Filipijnen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top