Loading...

Veiligheid Filipijnen

  • Laatst gewijzigd op: 13-12-2022 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Eiland Mindanao

Reis niet naar het westelijke deel van het eiland Mindanao. Het betreft:

  • Zamboanga Peninsula (regio IX): provincies Zamboanga Del Norte, Zamboanga Del Sur, Zamboanga Sibugay
  • Northern Mindanao (regio X): provincies Misamis Occidental, Lanao del Norte
  • Soccsksargen (Regio XII): provincies Cotabato (ook de stad Cotabato City), Sarangani, North Cotabato, South Cotabato (ook stad General Santos City), Sultan Kudarat
  • Autonomous Region in Muslim Mindanao (ARMM): provincies Lanao del Sur (ook de stad Marawi), Maguindanao, Sulu, Tawi Tawi

In het westelijk deel van het eiland Mindanao zijn islamitische terroristische groepen en rebellen actief.  Zij plegen regelmatig aanslagen. Bij deze aanslagen of bij acties van het Filipijnse leger en politie vallen vaak burgerslachtoffers. Alle burgers die een geregistreerd wapen bezitten, mogen deze gebruiken als dat nodig is.

In deze regio komen soms (zelfmoord-)aanslagen voor die gericht zijn tegen het leger en de politie. Ook zijn er vuurgevechten.
Het risico op ontvoering (van buitenlanders) voor losgeld is vooral hoog in de provincie Zamboanga del Norte.

Eilandengroep Basilan, Sulu en Tawi Tawi

Reis niet naar de eilandengroep Basilan, Sulu en Tawi Tawi. Rebellen en terroristische groepen zoals Abu Sayyaf plegen daar vaak bomaanslagen. Er is een hoog risico op ontvoering en executie van buitenlanders.  

Territoriale wateren

Vaar en zwem niet in de territoriale wateren van de Suluzee tussen Zamboanga Peninsula, de eilandengroep Basilan, Sulu, Tawi Tawi, het eiland Palawan en het kustgebied van Sabah van Maleisië.

Op de Suluzee komt piraterij voor en vinden ontvoeringen plaats. De overheid houdt acties tegen terroristen op de eilanden in de Suluzee.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar het gele gebied. Er zijn veiligheidsrisico’s die afwijken van die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Conflictgebieden

In de afgelegen gebieden kunnen gevechten plaatsvinden tussen het leger en communistische opstandelingen. Reist u naar een afgelegen gebied? Check de veiligheidssituatie bij de lokale autoriteiten voordat u vertrekt.

Demonstraties

In de Filipijnen komen demonstraties en protesten voor. Zorg ervoor dat u niet in een demonstratie terechtkomt. Buitenlanders die deelnemen aan demonstraties, protesten of politieke bijeenkomsten kunnen het land uitgezet worden en/of hun verblijfsvergunning verliezen.

Bij de hoofdingang van de Nederlandse ambassade in Manilla kunnen soms demonstraties voorkomen. Heeft u daar een afspraak? Bel dan met de ambassade voor uw afspraak en ga niet langs de hoofdingang naar binnen.

Rood: niet reizen

  • Reis niet in het gebied van de actieve vulkanen Bulusan, Kanlaon, Mayon en Taal, het westelijk deel van het eiland Mindanao en het gebied in de Suluzee tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisië. Het is te gevaarlijk om naar deze gebieden te reizen of daar te verblijven. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
  • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s

  • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Er zijn corona-inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u op de Filipijnen? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit de Filipijnen? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Filipijnen?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Filipijnen op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Filipijnen voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Filipijnen?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Filipijnen.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Filipijnen?

Lees hier meer over Filipijnen en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Filipijnen | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top