Wetten en gebruiken Filipijnen
- Laatst gewijzigd op: 13-12-2022 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023
Drugs
Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs wordt op de Filipijnen streng bestraft. Ook als het kleine hoeveelheden zijn. U riskeert hoge geldboetes tot levenslange gevangenisstraf. Voor de invoer van 1 XTC-pil krijgt u bijvoorbeeld al een levenslange gevangenisstraf.
De politie en andere autoriteiten zijn publiekelijk aangemoedigd om vermoedelijke drugshandelaren die zich verzetten tegen hun arrestatie te doden. Wees waakzaam hiervoor en zorg ervoor dat u (ook ongewild) geen drugs in uw bezit hebt.
Let op! Houd uw bagage goed in de gaten en pak uw bagage altijd zelf in. Neem geen pakket mee van onbekenden.
Straffen en gevangenis
Kleine vergrijpen zoals diefstal, oplichting, vervalsing en het beledigen van mensen worden op de Filipijnen direct bestraft door opsluiting in een cel. Deze straf kunt u ook krijgen als u zonder geldig visum op de Filipijnen verblijft.
Wees als buitenlander alert op pogingen tot oplichting. Beschuldigingen zijn makkelijk gemaakt (illegaal wapenbezit, omgang met minderjarigen) en deze weerleggen is vaak moeilijk.
De omstandigheden in de Filipijnse gevangenissen zijn slecht en lichamelijk en geestelijk erg zwaar. Het kan lang duren voordat zaken voor de rechter komen. Ook voor kleine vergrijpen kunt u lange tijd worden opgesloten in voorarrest voordat u het land uitgezet wordt. Dit kunnen zelfs meerdere maanden tot jaren zijn.
Seksualiteit
Seks in ruil voor geld is strafbaar op de Filipijnen. Er gelden zware straffen voor zedenmisdrijven zoals prostitutie, verkrachting en kindermisbruik (kinderporno/kindercyberseks). Voor kindermisbruik volgt vaak een levenslange gevangenisstraf.
Kinderhandel
De omgang met minderjarigen heeft al veel toeristen in de problemen gebracht. Toeristen worden soms afgeperst door jonge dames die beweren minderjarig te zijn en dreigen naar de politie te stappen. Een minderjarige is in de Filipijnen jonger dan 18 jaar. De autoriteiten zijn hier erg waakzaam op. De verantwoordelijkheid voor seksueel contact ligt altijd bij de volwassene. Ook als een minderjarige een valse leeftijd heeft opgegeven.
U kunt ook beschuldigd worden van kindermisbruik of kinderhandel als u in gezelschap bent van:
- kinderen van 12 jaar en jonger
- kinderen die minimaal 10 jaar jonger zijn dan u, maar geen familie van u zijn
LHBTIQ+
- Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+’s) worden op de Filipijnen geaccepteerd.
- De bevolking is tolerant en vooruitstrevend als het gaat om LHBTIQ-rechten.
- Een aantal steden heeft lokale wetgeving aangenomen om de LHBTIQ-rechten te versterken.
- De huidige wetgeving erkent geen partnerschap/huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht.
- Hoewel het in het openbaar tonen van lichte affectie over het algemeen geen probleem is, kunnen openlijke uitingen van genegenheid in het algemeen gezien worden als een ‘ernstig schandaal’ en leiden tot een gevangenisstraf van maximaal 6 maanden.
Identificatie
U bent op de Filipijnen verplicht u te identificeren met een geldig paspoort. U bent strafbaar als u geen geldig paspoort kunt laten zien.
Rood: niet reizen
- Reis niet in het gebied van de actieve vulkanen Bulusan, Kanlaon, Mayon en Taal, het westelijk deel van het eiland Mindanao en het gebied in de Suluzee tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisië. Het is te gevaarlijk om naar deze gebieden te reizen of daar te verblijven. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
- Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Er zijn corona-inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u op de Filipijnen? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit de Filipijnen? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Filipijnen voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Filipijnen.
Lees hier meer over Filipijnen en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Filipijnen | Ministerie van Buitenlandse Zaken