Loading...

Praktische informatie Ghana

  • Laatst gewijzigd op: 14-06-2023 | Nog steeds geldig op: 23-09-2023

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Ghanezen zijn over het algemeen vriendelijk en behulpzaam voor buitenlanders, maar wees wel voorzichtig met wie u op pad gaat. Ga niet zomaar op pad met mensen die u niet kent.

Geen foto鈥檚 van militaire objecten

Maak geen foto鈥檚 van personen in uniform, vliegvelden en militaire objecten. U kunt problemen krijgen met de autoriteiten als u dat toch doet.

Lhbtiq+

Openbare uitingen van liefde tussen lesbiennes, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (lhbtiq+ personen) worden over het algemeen niet geaccepteerd in Ghana. Houd hier rekening mee.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in Ghana? Bereid u goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.

Kleding

Het dragen van militaire camouflagekleding is in Ghana verboden. U loopt het risico vervolgd te worden.

Over het algemeen is de lokale bevolking verdraagzaam. Respecteer de lokale religie en pas uw kleding aan.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noordwestelijke en noordelijke gebied dat grenst aan Burkina Faso. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens moet zijn.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dat uw eigen verantwoordelijkheid. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

  • U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Ghana?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Ghana op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Ghana voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Ghana?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Ghana.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Ghana?

Lees hier meer over Ghana en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Ghana | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top