Loading...

Veiligheidsrisico's Ghana

  • Laatst gewijzigd op: 14-06-2023 | Nog steeds geldig op: 23-09-2023

Let op: In 鈥榦ranje鈥 gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noordwestelijke en noordelijke gebied dat grenst aan Burkina Faso.

Noord-Ghana en Noordwest-Ghana

Het risico op ontvoeringen is toegenomen in het grensgebied 30 kilometer tot de grens met Burkina Faso. Voor de noordelijke grensgebieden heeft de Ghanese overheid een waarschuwing voor een verhoogde terroristische dreiging afgekondigd. Het gebied is onveilig. Er is strijd tussen verschillende bevolkingsgroepen waarbij geweld kan ontstaan.

Terrorisme

Terroristische groepen die banden hebben met Al-Qaida in de Islamitische Mahgreb (AQIM), Islamitische Staat van Libi毛 en Islamitische Staat West-Afrika (ISWA) kunnen in het hele land een bedreiging vormen en vooral in de noordelijke grensgebieden. Deze groepen hebben aanvallen gepleegd op veiligheidstroepen en burgers in Burkina Faso, Mali, Benin en Togo. In Ghana zijn er geen aanslagen geweest, maar een aanslag is niet uit te sluiten. Wees in het hele land waakzaam op drukke openbare plekken zoals hotels, strandresorts, caf茅s en restaurants. Wees alert. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de lokale veiligheidssituatie.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

U kunt reizen naar het gele gebied. De veiligheidsrisico's zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Ontvoeringen

In Ghana komen af en toe ontvoeringen voor. Hiervan zijn ook buitenlanders het slachtoffer. De ontvoerders vragen losgeld. De ontvoering kan gebeuren bij het huis of in het verkeer. Wees alert in het verkeer en bij het thuis komen. Houd autodeuren altijd op slot. Als u een taxi gebruikt, wijs de chauffeur hier extra op.

Criminaliteit

Wees alert op het risico van berovingen, gewapende overvallen en seksueel geweld in Ghana. De kans daarop is het grootst na zonsondergang. Op de autowegen komen soms gewapende overvallen voor. Het is daarom beter niet te reizen na zonsondergang. Heeft u geen andere mogelijkheid dan in de avond te reizen? Stop dan niet onderweg.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

  • Wees alert als u op stille, verlaten stranden loopt of in afgelegen gebieden.
  • Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera's.
  • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.

Love scams en afpersing

Pas op voor 鈥榣ove scams鈥. Op contactsites en contactapps zijn veel oplichters actief. Maak nooit geld over aan iemand die u niet kent. Voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (lhbtiq+ personen) en mensen die het land niet goed kennen is er een risico op afpersing. Soms is de politie hierbij betrokken.

Drugs

Het bezit, gebruik en verhandelen van verdovende middelen is verboden. Er staan zware straffen op het bezit van en handel in verdovende middelen.

Protesten en demonstraties

In het hele land kunnen protesten en demonstraties ontstaan door onvrede over de stijgende kosten van het levensonderhoud. Demonstraties en protesten worden aangekondigd en zijn doorgaans vreedzaam, maar kunnen soms gewelddadig zijn. Vermijd grote groepen mensen. Zorg dat u niet in een protestactie of demonstratie terecht komt

Natuurgeweld

Het regenseizoen in Ghana duurt van maart tot en met oktober. In deze periode kunnen er zware regenbuien vallen. Die tropische regenbuien kunnen leiden tot wateroverlast en overstromingen. Volg de weerberichten in de media en informeer u over de actuele situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in Ghana? Ga naar:

Aardschokken

In Ghana kunnen aardschokken voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noordwestelijke en noordelijke gebied dat grenst aan Burkina Faso. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens moet zijn.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dat uw eigen verantwoordelijkheid. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

  • U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Ghana?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Ghana op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Ghana voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Ghana?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Ghana.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Ghana?

Lees hier meer over Ghana en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Ghana | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top