Loading...

Veiligheidsrisico's Ghana

 • Laatst gewijzigd op: 01-03-2024 | Nog steeds geldig op: 05-03-2024

Let op: In 鈥榦ranje鈥 gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noordwestelijke en noordelijke gebied dat grenst aan Burkina Faso.

Noord-Ghana en Noordwest-Ghana

De Ghanese overheid heeft voor de noordelijke grensgebieden een waarschuwing afgegeven voor een verhoogde terroristische dreiging. De waarschuwing geldt voor de strook van ongeveer 30 kilometer tot de grens met Burkina Faso. Het gebied is onveilig. Er is strijd tussen verschillende bevolkingsgroepen waarbij geweld kan ontstaan. Ook is in het grensgebied het risico op ontvoeringen toegenomen.

Terrorisme

 • Terroristische groepen die banden hebben met Al-Qaida in de Islamitische Mahgreb (AQIM), Islamitische Staat van Libi毛 en Islamitische Staat West-Afrika (ISWA) kunnen in het hele land een bedreiging vormen en vooral in de noordelijke grensgebieden. Deze groepen hebben aanvallen gepleegd op veiligheidstroepen en burgers in Burkina Faso, Mali, Benin en Togo. In Ghana zijn er geen aanslagen geweest, maar een aanslag is niet uit te sluiten.
 • Wees in het hele land waakzaam op drukke openbare plekken zoals hotels, strandresorts, caf茅s en restaurants. Wees alert. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de lokale veiligheidssituatie.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

U kunt reizen naar het gele gebied. De veiligheidsrisico's zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Ontvoeringen

In Ghana komen af en toe ontvoeringen voor. Ook buitenlanders zijn het slachtoffer. De ontvoerders vragen losgeld. De ontvoering kan plaats vinden bij de woon- of verblijfplaats van het slachtoffer of in het verkeer. Wees alert in het verkeer en als u bij uw accommodatie aankomt. Houd autodeuren altijd op slot. Reist u met een taxi? Wijs de chauffeur hier extra op.

Criminaliteit

Wees alert op het risico van berovingen, gewapende overvallen en seksueel geweld in Ghana. De kans daarop is het grootst na zonsondergang. Op de autowegen komen soms gewapende overvallen voor. U kunt beter niet na zonsondergang reizen. Heeft u geen andere mogelijkheid dan in de avond te reizen? Stop dan niet onderweg.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

 • Wees alert als u op stille, verlaten stranden loopt of in afgelegen gebieden.
 • Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera's.
 • Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.

Lhbtiq+

Lhbtiq+ personen (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) worden in Ghana niet geaccepteerd. 聽Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn wettelijk verboden . Hiervoor kan de overheid een gevangenisstraf opleggen. Op 28 februari 2024 heeft het Ghanese parlement een wetsvoorstel goedgekeurd dat het strafbaar maakt om jezelf als lhbtiq+ persoon te identificeren. De wet is nog niet van kracht.聽

Houd als lhbtiq+ persoon in Ghana rekening met deze risico鈥檚..聽

Love scams en afpersing

Pas op voor 鈥榣ove scams鈥. Op contactsites en contactapps zijn veel oplichters actief. Maak nooit geld over aan iemand die u niet kent. Voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (lhbtiq+ personen) en mensen die het land niet goed kennen is er een risico op afpersing. Soms is de politie hierbij betrokken.

Drugs

Het bezit, gebruik en verhandelen van verdovende middelen is verboden. Er staan zware straffen op het bezit van en handel in verdovende middelen.

Geen foto鈥檚 van militaire objecten

Maak geen foto鈥檚 van personen in uniform, vliegvelden en militaire objecten. U kunt problemen krijgen met de autoriteiten als u dat toch doet.

Demonstraties en protesten

In de aanloop naar de verkiezingen van eind 2024 kunnen op verschillende plaatsen in het land demonstraties en protesten ontstaan. Demonstraties en protesten worden aangekondigd en zijn doorgaans vreedzaam, maar kunnen soms gewelddadig zijn. Vermijd grote groepen mensen. Zorg dat u niet in een protestactie of demonstratie terecht komt

Natuurgeweld

Het regenseizoen in Ghana duurt van maart tot en met oktober. In die periode kunnen er zware regenbuien vallen. Die tropische regenbuien kunnen wateroverlast en overstromingen veroorzaken. Reist u tijdens deze periode? Informeer naar de situatie en volg het lokale nieuws. Voor actuele situatie over de weersomstandigheden in Ghana, zie bijvoorbeeld de volgende websites (informatie in het Engels):

Aardschokken

In Ghana kunnen aardschokken voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer vooraf naar de situatie in het gebied waar u naartoe wilt reizen. Bijvoorbeeld op de website van het USGS Earthquake Hazards Program. Volg altijd de adviezen van de lokale autoriteiten op.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noordwestelijke en noordelijke gebied dat grenst aan Burkina Faso. Het is niet veilig om naar oranje gebied met vakantie te gaan. Ga alleen als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens moet zijn.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. In oranje gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

 • U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Ghana?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Ghana op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Ghana voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Ghana?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Ghana.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Ghana?

Lees hier meer over Ghana en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Ghana | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top