Loading...

Veiligheidsrisico's Griekenland

  • Laatst gewijzigd op: 07-10-2022 | Nog steeds geldig op: 29-03-2023

Groen

De veiligheidsrisico鈥檚 zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Let op uw eigendommen en laat de ze niet onbeheerd achter.

Criminaliteit

In de metro tussen de hoofdstad Athene en het vliegveld zijn zakkenrollersbendes actief. Ook op het Omoniaplein en in de smalle drukke straatjes van de wijk Monastiraki in de hoofdstad Athene. Zij hebben het vooral gemunt op uw geld en op uw paspoort. Let goed op uw spullen en laat uw aandacht niet afleiden.

Terrorisme

Extreemlinkse groepen zijn actief in Griekenland en plegen aanslagen op gebouwen en goederen. Ook komen aanslagen op personen voor. Deze groepen richten zich niet op toeristen maar op mensen uit de overheids- of financi毛le sector.聽

Natuurgeweld

Bosbranden

Elk jaar komen in Griekenland bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden en tijdens lange droge periodes. Houd hier rekening mee. Wilt u tijdens deze periode naar Griekenland reizen? Volg dan de berichten in de media, informeer u over de situatie en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Aardbevingen

Wees voorzichtig, volg het nieuws en de instructies van de lokale autoriteiten. Meer informatie vindt u op de website van het Europees aardbevingscentrum EMSC (informatie in het Engels).

Griekenland ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Op het Griekse vasteland en op de eilanden zijn zo nu en dan lichte aardbevingen.聽

Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Demonstraties

In Griekenland zijn er vaak demonstraties. Soms leiden deze tot geweld. Vermijd demonstraties. Ieder jaar op 17 november vindt in het centrum van de hoofdstad Athene een demonstratie plaats. Hierbij wordt de studentenopstand tegen de junta in 1973 herdacht. Raddraaiers gebruiken deze gelegenheid om te rellen. Mijd de demonstratieroute door het centrum van Athene op 17 november.

Rellen

In de wijk Exarchia in de hoofdstad Athene veroorzaken anarchistische jongeren regelmatig rellen. De politie treedt hardhandig op. Ga weg bij de eerste tekenen van een rel.

Stakingen

In Griekenland komen stakingen op vliegvelden, in het openbaar vervoer en van veerboten voor. Dit kan ervoor zorgen dat u niet op uw plaats van bestemming kunt komen of niet naar huis kunt. Op de kleinere eilanden is er bij dit soort stakingen vaak geen alternatief. Houd daar rekening mee. Kijk goed of uw reisverzekering de kosten voor een langer verblijf of voor alternatief vervoer dekt.

Groen

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Griekenland?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Griekenland op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Griekenland voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Griekenland?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Griekenland.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Griekenland?

Lees hier meer over Griekenland en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Griekenland | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top