Loading...

Regionale risico's India

 • Laatst gewijzigd op: 08-05-2024 | Nog steeds geldig op: 18-05-2024

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Kleurcode rood geldt voor:

 • het deel van Kasjmir dat door Pakistan wordt bestuurd
  In dit gebied tussen India en Pakistan beschieten militairen van het Indiase en Pakistaanse leger elkaar regelmatig.
 • de regio Aksai Chin die door China wordt bestuurd
  In dit gebied tussen India en China beschieten militairen van het Indiase en Chinese leger elkaar regelmatig.
 • de regio Jammu en Kasjmir, inclusief de steden Jammu en Srinagar
  In deze regio is er dreiging gericht op de Indiase regering. Er is zware beveiliging. Veiligheidstroepen in de Kasjmirvallei voeren hier gewelddadige operaties uit. Hierbij vallen regelmatig doden en zwaargewonden. Autoriteiten stellen regelmatig een avondklok en andere beperkingen in, of heffen deze juist op.
 • de regio Ladakh, inclusief de Siachen-gletsjer (behalve de stad Leh en het gebied ten zuiden daarvan)
  Schakel een lokale gids in als u buiten de stad Leh reist. Reis niet over of verder dan de Khardung La-weg in het noorden van de stad Leh.
 • de deelstaat Manipur
  In deze deelstaat is veel onrust. Dit heeft te maken met de gevechten tussen bevolkingsgroepen die in 2023 plaatsvonden, waarbij honderden doden en gewonden vielen.
 • het grensgebied tussen India en Pakistan (behalve de grensovergang Attari/Wagah)
  Op de grens tussen India en Pakistan ontbreekt soms markering, zoals bij de Tharwoestijn en andere delen van de deelstaten Rajasthan en Gujarat. Dichtbij deze grens komen is levensgevaarlijk. Er zijn militanten en terroristen actief. Blijf minimaal 20 kilometer van de grens vandaan. Steekt u de grens per ongeluk over? Dan wordt u gearresteerd en gevangengezet. De kans is groot dat u jaren moet wachten voordat een rechtbank uw zaak behandelt.
  De grensovergang Attari/Wagah kunt u vanuit Amritsar veilig via de weg bereiken.

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Kleurcode oranje geldt voor:

 • het grensgebied tussen India en Myanmar
  In dit grensgebied zijn regelmatig gevechten tussen het leger, rebellengroepen en smokkelbendes. Reis hier alleen naartoe als u een vergunning heeft van het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken.
 • het grensgebied tussen India en Bangladesh
  In dit grensgebied in de deelstaten Tripura, Assam en Meghalaya zijn regelmatig gevechten tussen het leger, rebellengroepen en smokkelbendes. Reis hier alleen naartoe als u een vergunning heeft van het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken.聽
 • het grensgebied tussen India en China
  Reis alleen naar dit grensgebied in de deelstaten Himachal Pradesh, Uttarakhand, Arunachal Pradesh en Sikkim als een vergunning heeft van het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken.
 • de deelstaten Mizoram en Nagaland
  In deze deelstaten in het noordoosten van India zijn veel vluchtelingen uit Myanmar. De kans op spanningen en conflicten is groot.聽
 • de deelstaat Chhattisgarh
  In deze deelstaat in het centrum van India strijden rebellengroepen tegen het leger en de politie. Vooral ten zuiden van de stad Kanker en in de grensgebieden in de deelstaten Jharkhand en Odisha. In Chhattisgarh zijn regelmatig aanslagen op openbare plekken. Zoals markten, gemeentehuizen, politiebureaus, westerse bedrijven en hotels, toeristische plekken en religieuze of politieke bijeenkomsten. De aanslagen zijn vooral gericht op buitenlanders.
 • gebieden buiten de steden in een aantal deelstaten
  Rebellengroepen zijn actief buiten steden in de volgende deelstaten:
  • het noorden en noordoosten van Bihar
  • het oosten van Jharkhand
  • het uiterste westen en zuidwesten van Odisha
  • het uiterste westen van West-Bengalen
  • het uiterste noorden van Andhra Pradesh
  • het uiterste oosten van Maharashtra

De rebellen uit de jungles en het platteland plegen aanslagen op politie, veiligheidstroepen en ambtenaren. Burgers en buitenlanders zijn geen doelwit, maar kunnen wel slachtoffer zijn. Hier bestaat ook het risico op ontvoering en afpersing. De gebieden waar de rebellengroepen actief zijn veranderen soms.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van India is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico鈥檚 u te maken kunt krijgen.

In het kort

 • Tussen 19 april 2024 en 1 juni 2024 vinden in India verkiezingen plaats. De kans op gewelddadige demonstaties en stakingen in deze periode is groot. Lees meer onder Actueel.
 • De kleurcode van het reisadvies van India is rood voor de regio鈥檚 Ladakh, Jammu, Aksai Chin en Kasjmir, voor de deelstaat Manipur en voor de grensgebieden tussen India en Pakistan. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico鈥檚.
 • Kleurcode oranje geldt voor het grensgebied tussen India en Myanmar, Bangladesh en China, en voor de deelstaten Mizoram, Nagaland en Chhattisgarh. De kleurcode oranje geldt ook voor sommige gebieden in de deelstaten Jharkhand, Odisha, West-Bengalen, Andhra Pradesh en Maharashtra. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
 • Voor de rest van India geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico鈥檚.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in India of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in India?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar India op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor India voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar India?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in India.

Wat moet ik weten over het coronavirus in India?

Lees hier meer over India en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies India | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top