Loading...

Tips van de ambassade India

 • Laatst gewijzigd op: 01-04-2022 | Nog steeds geldig op: 03-12-2022

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor India.

Rechtsgang

Houd u aan de wet als u in India bent en volg altijd de aanwijzingen op van de autoriteiten. De rechtsgang in India wijkt af van die in Nederland. Juridische procedures kunnen jaren duren. Daar kunt u mee te maken krijgen als u met de politie, het openbaar ministerie of andere Indiase autoriteiten in aanraking komt. Bijvoorbeeld als u verdacht wordt van een misdrijf of illegaal in het land verblijft. Dan kunt u gearresteerd worden en erg lang in voorarrest worden gehouden.

Foto鈥檚 maken

Maak geen foto鈥檚 van luchthavens, politieposten, legerposten, energiecentrales en in metro鈥檚. Dit is verboden in India. Zelfs als u deze objecten onbedoeld fotografeert, kan dat leiden tot een arrestatie.

Seksualiteit en intimiteit

In India wordt anders naar seksualiteit en intimiteit in het openbaar gekeken dan in Nederland. Ook als het voor u onschuldig lijkt. Dit geldt voor intimiteiten in hetero en in LGBTIQ-relaties. Openbare uitingen van seksualiteit en intimiteit kunnen tot heftige reacties leiden. Houd hier rekening mee.

Geweld tegen vrouwen

Vrouwen die door India reizen, moeten extra voorzichtig zijn ook als ze in een groep reizen. Ongewilde aandacht en seksueel en verbaal geweld tegen vrouwen treft ook buitenlandse vrouwen. Reist u als vrouw door India? Ga dan bedekt gekleed en vermijd afgelegen plaatsen. Loop na zonsondergang niet alleen over straat en reis niet met het openbaar vervoer of een taxi.

Telefonie, fotografie en video

Het is verboden om satelliettelefoons en iridiumtelefoons het land binnen te brengen. Voor het gebruik van bepaalde apparatuur kan het nodig zijn vooraf toestemming te vragen. Bijvoorbeeld:

 • Filmapparaten
 • Opnameapparaten
 • Radiotransmitters
 • Krachtige camera鈥檚
 • Verrekijkers

Vraag bij de ambassade van India in Den Haag om meer informatie.

Drugs

In India is het in bezit hebben van of handel in drugs strafbaar. Er is een minimumstraf van 6 maanden voor het bezit van kleine hoeveelheden drugs. Afhankelijk van de hoeveelheid drugs dat aangetroffen wordt kan de straf een maximum duren van 10 jaar. De gerechtelijke procedure verloopt traag en een voorarrest van meerdere jaren is normaal in India.

E-sigaretten

Er is een algemeen verbod op elektronische sigaretten (in- en uit te voeren, te verkopen, bij u te dragen). De offici毛le wet kunt u nalezen op de pagina van de Gazette van India (informatie in het Engels).

Eten en drinken

Pas in India goed op met wat u eet en drinkt, vooral met eten en drinken dat op straat te koop is. Darm- en maaginfecties worden gemakkelijk opgelopen en kunnen uw gezondheid ernstig aantasten.

Illegale dierenhandel

Het is verboden om beschermde wilde dieren te kopen, te verkopen, te doden of te vangen of onderdelen te verhandelen zonder vergunning. U riskeert een strafrechtelijke vervolging met gevangenisstraf en hoge boetes.

Bergtochten

Er zijn meldingen van buitenlanders die vermist raken op hooggelegen en afgelegen gebieden. Reis in groepen en maak gebruik van lokale gidsen. Voor bepaalde bergtochten zijn speciale vergunningen nodig. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Indian Mountaineering Foundation(informatie in het Engels).

Er zijn geen commerci毛le reddingsdiensten actief boven 3.000 meter. In sommige grensgebieden heeft alleen de Indiase luchtmacht toestemming om reddingsoperaties uit te voeren. Dit kan vertragend werken. Zorg ervoor dat uw verzekeringspolisdekking biedt voor bergtochten.

Rood: niet reizen

 • De kleurcode van de gebieden POK (Pakistan Occupied Kashmir), Aksai Chin (occupied by China) rond de bestandslijnen (zie stippellijnen op de landkaart) tussen India en Pakistan en tussen India en China en de Kasjmir Vallei (met uitzondering van de stad Jammu, de stad Srinagar en het gebied Ladakh) en het gebied van de Siachen-gletsjer is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van de deelstaten Nagaland, Manipur, Bihar, Jharkhand, Assam, Tripuray, delen van Odisha, delen van West-Bengal, delen van Andhra Pradesh, delen van Maharashtra, de staat Chhattisgarh, regio Ladakh, de steden Jammu en Srinagar en de grensgebieden Bangladesh en Myanmar en China zijn oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, veiligheidsrisico鈥檚

 • U kunt reizen naar de gele gebieden. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Naar India? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Verblijft u in India? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo blijft u ge茂nformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in India?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar India op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor India voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar India?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in India.

Wat moet ik weten over het coronavirus in India?

Lees hier meer over India en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies India | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top