Loading...

Veiligheidsrisico's India

 • Laatst gewijzigd op: 01-04-2022 | Nog steeds geldig op: 08-12-2022

Onveilige gebieden

Let op: In 鈥榬ode鈥 en 鈥榦ranje鈥 gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
Lees verder

Rood: niet reizen

Grensgebied met Pakistan

Reis niet naar het grensgebied met Pakistan. De grens tussen India en Pakistan is op sommige plekken niet gemarkeerd zoals in de Tharwoestijn en andere delen van de deelstaat Rajasthan en de deelstaat Gujarat. Het benaderen en zeker het illegaal oversteken van deze grens, kan tot levensgevaarlijke situaties leiden omdat in de grensgebieden militanten/terroristen actief zijn. Het illegaal oversteken van de grens kan ertoe leiden doodgeschoten of ontvoerd te worden. 聽

U kunt wel gebruikmaken van de offici毛le grensovergang Wagah, bij de plaats Amritsar in de deelstaat Punjab. De offici毛le grensovergang wordt beheerd door de regering van India (de zogenaamde BSF-grensbewakingstroepen van het leger van India). Illegaal de grens overgaan bij deze offici毛le grensovergang kan leiden tot verhoor en of tot gevangenisstraf.

Reis niet naar de gebieden POK (Pakistan Occupied Kashmir) en Aksai Chin (occupied by China) rond de bestandslijnen (zie stippellijnen op de landkaart) tussen India en Pakistan en tussen India en China. Dit zijn zones waar het leger actief is en waar regelmatig schietincidenten voorkomen.

Jammu en Kasjmir

Reis niet naar de deelstaat Jammu en Kasjmir (met uitzondering van de stad Jammu, de stad Srinagar en het gebied Ladakh). In de deelstaat Jammu en Kasjmir is de veiligheidssituatie slecht en onvoorspelbaar. Het gaat vooral om de Kasjmir-vallei en de directe omgeving, zoals de steden Pahalgam, Gulmarg, Sonamarg聽en tussen de steden Jammu en Srinigar via de nationale hoofdweg. Dit komt bijvoorbeeld doordat er gewapende groepen actief zijn die aanslagen plegen op overheidsgebouwen en veiligheidsinstanties. Soms vallen er burgerslachtoffers bij deze aanslagen of bij acties van het leger en de politie. Er kan regelmatig een avondklok worden ingesteld en deze kan ook plotseling worden opgeheven. Door politieke controle kunnen internetverbindingen slecht zijn.聽

Siachen-gletsjer

India heeft controle over de Siachen-gletsjer sinds 1984. Sindsdien bestaat er een voortdurend geschil over de grens tussen India en Pakistan. Sinds eind 2019 heeft de overheid van India het gebied van de Siachen-gletsjer opengesteld voor toerisme. Toeristen moeten een vergunning hebben om te mogen reizen naar dit gebied. Door de extreme hoogte en de daarmee gepaard gaande geringe zuurstof is dit gebied gevaarlijk. Er zijn al veel personen, waaronder soldaten, omgekomen door het gebrek aan zuurstof en de extreme omstandigheden van dit gebergte.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Steden Jammu en Kasjmir in de deelstaat Jammu en Kashmir

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de steden Jammu en Srinagar en alleen als u rechtstreeks naar Jammu of naar Srinagar vliegt.

Deelstaat Nagaland en聽deelstaat Manipur

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaat Nagaland en de deelstaat Manipur. Hier zijn al jaren verschillende rebellengroepen actief. Deze groepen plegen regelmatig aanslagen op openbare plekken zoals bus- en treinstations, markten, "westerse" bedrijven, hotels en toeristische trekpleisters. Hierbij vallen ieder jaar burgerdoden. Vooral burgers en buitenlanders zijn het doelwit van deze aanslagen.

Daarnaast houden deze rebellengroepen zich bezig met afpersingen en ontvoeringen. In het verleden zijn buitenlanders hier slachtoffer van geweest. Reist u toch naar de deelstaten Nagaland en Manipur? Blijf dan goed op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Deelstaat Chhattisgarh

In de staat Chhattisgarh strijden linkse rebellengroepen tegen het leger en de politie. De strijd tussen de regeringstroepen en rebellen komt niet alleen voor op het platteland, maar ook in de bewoonde gebieden en steden. Vooral in Zuid-Chhattisgarh (alles ten zuiden van de stad Kanker) en de grensgebieden met de staat Jharkhand en de deelstaat Odisha聽zijn de rebellengroepen actief. Er komen regelmatig aanslagen voor op openbare plekken zoals markten, gemeentehuizen, politieposten, "westerse" bedrijven en hotels. Ook toeristische plaatsen en religieuze en politieke evenementen zijn soms een doelwit. De aanslagen zijn vooral gericht op buitenlanders. 聽

Andere deelstaten buiten de steden

Er zijn veiligheidsrisico鈥檚 voor reizen naar de gebieden buiten de steden in andere deelstaten. In deze gebieden zijn rebellengroepen actief. Vanuit de jungles en het platteland plegen linkse rebellen aanslagen op politie, veiligheidstroepen en overheidsmedewerkers. Burgers en buitenlanders zijn geen doelwit maar kunnen hier wel slachtoffer van worden. Daarnaast komen in deze deelstaten ontvoeringen en afpersing voor. De gebieden waarin de rebellengroepen actief zijn verschuiven soms.

Het gaat om de volgende deelstaten en gebieden binnen deze deelstaten:

 • Bihar;
 • Jharkhand;
 • uiterste zuidwesten en westen van Odisha;
 • uiterste westen van West-Bengal (grensgebieden met Jharkhand);
 • uiterste noorden van Andhra Pradesh;
 • uiterste oosten van Maharashtra.

Regio Ladakh

U kunt naar de regio聽Ladakh reizen als u zich aan de volgende regels houdt:

 • Reis alleen per vliegtuig, via de stad Leh, naar de regio Ladakh. U kunt ook over de weg reizen, maar dan alleen via de stad Manali.
 • Let op! Reis niet over de weg via de stad Srinagar naar de regio Ladakh.

Deelstaat Assam en deelstaat Tripura

In de noordoostelijke staten, vooral in de deelstaat Assam en de deelstaat Tripura, zijn regelmatig gewelddadige protesten, met name gericht tegen een nieuwe wet op het staatsburgerschap. Bij oplopende spanningen mag u 鈥檚 avonds en/of 鈥檚 nachts niet op straat zijn en moet u binnen blijven. Tijdens deze protesten kan internet afgesloten worden. Houd hier rekening mee.

Grenslanden

Er zijn bij de grenzen met Bangladesh, Myanmar en China regelmatig gevechten tussen het leger en rebellengroepen en smokkelaarsbendes.

Blijf altijd goed op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Volg altijd de aanwijzingen op van lokale autoriteiten.

Geel: let op, veiligheidsrisico鈥檚

Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Terrorisme

Publieke plaatsen zijn in het verleden doelwit van terroristische aanslagen geweest. Hieronder vallen ook plaatsen die worden bezocht door westerlingen. Wees alert op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals:

 • Restaurants
 • Hotels
 • Stations
 • Markten
 • Plaatsen van aanbidding
 • Festivals
 • Sportlocaties
 • Grote winkelcentra

Wees ook alert in aanloop naar en op de dagen van nationale betekenis. Zoals de Dag van de Republiek (26 januari), Onafhankelijkheidsdag (15 augustus), Diwali (datum wisselt) en Eid (datum wisselt).

De overheid heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen. Vooral bij grote hotels, op luchthavens en op treinstations en metrostations.

Criminaliteit

In toeristische gebieden in India, zoals de deelstaat Goa en de deelstaat Uttarakhand (in de (yoga)stad Rishikesh) is veel criminaliteit. Bijvoorbeeld berovingen, waarbij slachtoffers soms worden gedrogeerd via eten of drank. Ook zijn er oplichtersbendes actief die het op buitenlanders gemunt hebben. Wees alert als een hulpvaardig iemand u vriendelijk benadert en aanbiedt u rond te willen leiden.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje (money belt).
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.

Demonstraties

Vermijd demonstraties en samenscholingen. Tijdens oplopende spanningen kunnen de autoriteiten de wegen afsluiten in grote delen van de steden en zijn daardoor moeilijk bereikbaar. Houd rekening met langere reistijden. Internet- en telefoonverkeer kan tijdens deze spanningen ook worden afgesloten. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en houd het lokale nieuws goed in de gaten.聽

Natuurgeweld

Moesson

In India loopt de moessonperiode ongeveer van juni tot en met oktober. De moessonperiode begint in het oosten en zuidoosten ieder jaar rond 1 juni en trekt dan in noordelijke/noordwestelijke richting omhoog. De hoofdstad New Delhi wordt aan het einde van de maand bereikt. Het noordwesten kent een korte moessonperiode die pas eind juli/begin augustus begint. De moessonperiode duurt tot en met september of lokaal oktober.

Houd rekening met eventuele overstromingen en/of aardverschuivingen tijdens de moesson. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Cyclonen en tropische stromen

Cyclonen en tropische stormen kunnen voorkomen bij de oostkust van India. Houd de weersinformatie in de gaten en volg altijd het advies van de lokale autoriteiten op.

Aardbevingen

Verschillende delen van India zijn aardbevingsgevoelig. Bevingen kunnen voor aardverschuivingen zorgen in bergachtig gebied. Deze gebieden zijn slecht bereikbaar voor hulpdiensten.

Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in India? Ga naar de website van het India Meteorological Department (informatie in het Engels)

Luchtvervuiling grote steden India

In de meeste grote steden is de lucht ernstig vervuild. Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar India reist. Kijk voor meer informatie over de luchtvervuiling in verschillende grote steden op de website van:

Bent u op reis in India en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, terroristische aanslagen, aardbevingen of ander natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in India en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Bent u op reis in India en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, terroristische aanslagen, aardbevingen of ander natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Rood: niet reizen

 • De kleurcode van de gebieden POK (Pakistan Occupied Kashmir), Aksai Chin (occupied by China) rond de bestandslijnen (zie stippellijnen op de landkaart) tussen India en Pakistan en tussen India en China en de Kasjmir Vallei (met uitzondering van de stad Jammu, de stad Srinagar en het gebied Ladakh) en het gebied van de Siachen-gletsjer is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van de deelstaten Nagaland, Manipur, Bihar, Jharkhand, Assam, Tripuray, delen van Odisha, delen van West-Bengal, delen van Andhra Pradesh, delen van Maharashtra, de staat Chhattisgarh, regio Ladakh, de steden Jammu en Srinagar en de grensgebieden Bangladesh en Myanmar en China zijn oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, veiligheidsrisico鈥檚

 • U kunt reizen naar de gele gebieden. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Naar India? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
 • Verblijft u in India? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo blijft u ge茂nformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in India?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar India op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor India voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar India?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in India.

Wat moet ik weten over het coronavirus in India?

Lees hier meer over India en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies India | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top