Loading...

Wetten en gebruiken India

 • Laatst gewijzigd op: 08-05-2024 | Nog steeds geldig op: 18-05-2024

Alcohol

Alcohol bezitten of drinken is verboden in de volgende deelstaten of gebieden:

 • Bihar
 • Gujarat
 • Mizoram
 • Lakshadweep
 • Manipur
 • Nagaland

Drinkt u hier alcohol of heeft u alcohol op zak? Dan kunt u gearresteerd worden en een gevangenisstraf krijgen van 5 tot 10 jaar. Bent u ergens anders in India? Drink geen alcohol op openbare plaatsen, zoals parken. Dit is strafbaar.

Drugs

U mag in India geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In India zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. U kunt een hoge boete of een gevangenisstraf krijgen.

Foto鈥檚 en video鈥檚 maken

Maak in India geen foto鈥檚 en video鈥檚 in metro鈥檚 of van vliegvelden, politieposten, legerposten en energiecentrales. Dit is verboden. Zelfs als u hiervan onbedoeld een foto of video maakt, kunt u gearresteerd worden.

Intimiteit

Toon geen intimiteit in het openbaar. Ook niet als het voor u onschuldig lijkt. In India kan dit tot heftige reacties leiden.聽

Pas op voor 鈥榯echnische verkrachting鈥, oftewel 鈥榯echnical rape鈥. Hiervan is sprake als een vrouw een man aanklaagt voor het verbreken van huwelijksbeloftes. Of als de vrouw een ander beeld heeft van de aard en de toekomst van de relatie dan de man. De juridische afhandeling na een beschuldiging van technische verkrachting kan jaren duren. Ondertussen mag u als verdachte het land niet verlaten.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar India reizen? Relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht zijn wettelijk toegestaan in India. Maar een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht niet. U kunt te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico鈥檚 te verkleinen.

Seks met minderjarigen

U mag in India geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige zegt dit te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.

De omstandigheden in de Indiase gevangenissen zijn slecht. Het kan heel lang duren voordat zaken voor de rechter komen.

Dierenhandel

U mag in India geen beschermde wilde dieren kopen, verkopen, doden en vangen zonder vergunning. U kunt hiervoor gevangenisstraf en een hoge boete krijgen.聽

In het kort

 • Tussen 19 april 2024 en 1 juni 2024 vinden in India verkiezingen plaats. De kans op gewelddadige demonstaties en stakingen in deze periode is groot. Lees meer onder Actueel.
 • De kleurcode van het reisadvies van India is rood voor de regio鈥檚 Ladakh, Jammu, Aksai Chin en Kasjmir, voor de deelstaat Manipur en voor de grensgebieden tussen India en Pakistan. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico鈥檚.
 • Kleurcode oranje geldt voor het grensgebied tussen India en Myanmar, Bangladesh en China, en voor de deelstaten Mizoram, Nagaland en Chhattisgarh. De kleurcode oranje geldt ook voor sommige gebieden in de deelstaten Jharkhand, Odisha, West-Bengalen, Andhra Pradesh en Maharashtra. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
 • Voor de rest van India geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico鈥檚.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in India of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in India?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar India op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor India voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar India?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in India.

Wat moet ik weten over het coronavirus in India?

Lees hier meer over India en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies India | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top