Loading...

Corona en gezondheid Indonesië

 • Laatst gewijzigd op: 08-11-2022 | Nog steeds geldig op: 27-11-2022

Corona-inreisvoorwaarden

Internationale reizigers die aankomen in Indonesië moeten de volgende gezondheidsprotocollen en quarantainevoorschriften volgen, zoals:

 • Reizigers van 18 jaar of ouder moeten een vaccinatiebewijs/certificaat kunnen laten zien van een volledige dosis COVID-19-vaccinatie (minimaal 2x gevaccineerd) die minstens 14 dagen vóór de reisdatum is gezet. Dit kan bijvoorbeeld door middel van stempel(s) in het gele vaccinatieboekje of een geprinte internationale QR-code van de CoronaCheck-app.
 • Reizigers jonger dan 18 jaar hoeven geen COVID-19 vaccinatiebewijs te laten zien;
 • Reizigers die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren, moeten hiervan een officiële verklaring van hun arts laten zien;
 • Reizigers die een volledige dosis COVID-19-vaccinatie hebben gekregen (minimaal 2 vaccins, of 1 van het Johnson & Johnson-vaccin) hoeven bij aankomst geen negatieve PCR-test te laten zien;
 • Reizigers die positief getest zijn op COVID-19 (maximaal 30 dagen voor vertrek) en niet besmettelijk zijn, hoeven voor vertrek geen bewijs van een volledige dosis COVID-19 vaccinatie of negatieve PCR-test te laten zien, onder de voorwaarde dat ze bij aankomst een PCR-test ondergaan en een International Recovery Certificate of doktersverklaring uit het land van vertrek bijvoegen;
 • Registreer voor uw vertrek naar Indonesië uw vaccinatiebewijzen via de website van het Indonesische ministerie van Volksgezondheid (informatie in het Engels) en upload deze gegevens in de Peduli Lindungi-app (informatie in het Engels). U ontvangt een QR-code die kan worden gescand, bijvoorbeeld als u naar winkelcentra, restaurants en andere openbare plaatsen wilt gaan;
 • Neem voor meer informatie contact op met het Indonesische ministerie van Gezondheid via: dto@kemkes.go.id;
 • Bij aankomst krijgen internationale reizigers een gezondheidscontrole;
 • Reizigers die 2 en 3 doses COVID-19-vaccins hebben gekregen en de gezondheidscontrole hebben doorstaan, mogen hun reis voortzetten;
 • Reizigers die niet volledig zijn gevaccineerd, moeten op eigen kosten 5 dagen in quarantaine gaan;
 • Reizigers die COVID-19 gerelateerde symptomen hebben en/of een lichaamstemperatuur  tijdens de gezondheidscontrole die hoger is dan 37,5 graden Celsius, moeten opnieuw een PCR-test laten doen op de luchthaven en wachten op de uitslag. Na ontvangst van een negatief PCR-testresultaat mag de reiziger zijn reis voortzetten. Als de PCR-test positief is, moet de reiziger met milde of geen symptomen 5 dagen in quarantaine in eigen accommodatie;
 • Reizigers die de quarantaineperiode van 5 dagen ondergaan, moeten op de 4e dag opnieuw een PCR-test laten doen;
 • Internationale reizigers jonger dan 18 jaar moeten de testvoorwaarden volgen die gelden voor hun ouders/verzorgers of reisgenoot.

Informeer u vooraf over de actuele inreisvoorwaarden op de website van de Indonesische ambassade in Den Haag (informatie in het Engels) of neem contact op met de ambassade. Houd er rekening mee dat lokale maatregelen en voorschriften plotseling zonder vooraankondiging kunnen veranderen.

Binnenlandse reizen

Buitenlandse reizigers van 18 jaar of ouder die niet in Indonesië woonachtig zijn en binnen Indonesië willen reizen, moeten een vaccinatiebewijs/certificaat kunnen laten zien waarin staat dat ze minimaal twee vaccinaties hebben ontvangen. Dit kan met een (internationaal) vaccinatiebewijs zoals de CoronaCheck-app of met de Indonesische Peduli Lindungi-app waarin de vaccinatiebewijzen kunnen worden gedownload. Let op: Vaak werkt de Peduli Lindungi-applicatie niet goed. Een papieren of ander digitaal vaccinatiebewijs voldoet ook. Er is geen testverplichting.

Buitenlandse reizigers jonger dan 18 jaar die niet in Indonesië wonen, hoeven geen vaccinatiebewijs te laten zien.

Coronamaatregelen Indonesië

Momenteel zijn er in Indonesië weinig restricties.

De basismaatregelen zoals 1,5 meter afstand en handen wassen zijn nog steeds van kracht. Het dragen van een mondkapje buiten is niet meer verplicht; binnen openbare ruimten wel.

Het kan voorkomen dat u bij de toegang tot winkels of malls uw (internationale) vaccinatie- en testbewijzen moet laten zien. Dit kan met de papieren versie van uw internationale coronavaccinatie- en testbewijzen, het gele boekje of via de Indonesische Peduli Lindungi-app.

Testlocaties in Indonesië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Indonesië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Luchtvervuiling

In de grote Indonesische steden is de lucht ernstig vervuild, vooral in de hoofdstad Jakarta. In de droge tijd is dit erger dan in de regentijd. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de website van de World Air Quality Index (informatie in het Engels).

Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening aan de luchtwegen? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar Indonesië reist.

Gezondheidssituatie

Gezondheidszorg

De kwaliteit van de lokale gezondheidszorg en medische voorzieningen in Indonesië is van een ander niveau dan in Nederland. U kunt meestal voldoende medische verzorging krijgen in een ziekenhuis als dat nodig is. Ingewikkelde medische ingrepen kunnen beter buiten het land worden gedaan, bijvoorbeeld in de omringende landen Singapore, Maleisië en Thailand. In de meer afgelegen gebieden is de gezondheidszorg vaak niet of bijna niet beschikbaar. Houd hier rekening mee en zorg voor een goede reisziektekostenverzekering die medische behandelingen en repatriëring dekt.

Ziekten

 • Dengue (of knokkelkoorts)
  Er bestaat een risico op knokkelkoorts vooral in het regenseizoen, dat duurt van ongeveer november tot maart.
 • Zikavirus
  Ook in Indonesië komt het zikavirus voor. Reizigers wordt aangeraden zich altijd te beschermen tegen muggenbeten (muggenspray, slapen onder muskietennetten die geïmpregneerd zijn met een muggenwerende vloeistof, dragen van kleren met lange mouwen en lange broekspijpen). Zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, wordt gevraagd extra voorzichtig te zijn of de reis uit te stellen. Voor vragen, neem contact op met uw huisarts of GGD.
 • Hondsdolheid (rabiës)
  Er zijn veel straathonden in Indonesië waarbij hondsdolheid (rabiës) voorkomt. Vermijd direct contact met alle (huis)dieren maar ook met wilde dieren. Zoek onmiddellijk medische hulp als u gebeten of gekrabd bent door een huisdier of wild dier.
 • Vogelgriep
  Vermijd het bezoeken van markten met levende dieren, pluimveeboerderijen en andere plekken waar u in contact kan komen met levende dieren.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?
Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Indonesië.

Bent u in Indonesië en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:

 1. Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
 2. Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
 3. Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in Indonesië.
 4. Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders dan het medicijn dat beschikbaar is in Indonesië? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn in Indonesië geschikt is voor u.

De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden geen medicijnen aan. U moet dit zelf regelen. Kunt u uw medicijnen vanuit Nederland laten opsturen, dan kunt u gebruik maken van gewone koeriersdiensten.

Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten

Bekijk voor vertrek naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over:

 • Actuele epidemieën
 • Aanbevolen reisvaccinaties
 • Maatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen

Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.

Illegaal gestookte sterke drank alcohol (Arak/Arrack/Oplosan)

Pas op met het drinken van lokaal illegaal gestookte sterke drank (Moonshine) in Indonesië. In de afgelopen jaren is het voorgekomen dat in de illegaal gestookte alcohol en cocktaildranken (in Indonesië ook wel Arak/Arrack en Oplosan genoemd) methanol voorkomt. Methanol is giftig en kan dodelijk zijn. Ook andere (giftige) stoffen en vloeistoffen (bijvoorbeeld insectenverdelger, muggenspray, spiritus) kunnen toegevoegd zijn aan de lokale sterke drank en cocktaildranken. Hierdoor zijn de afgelopen jaren al tientallen doden gevallen.
Dit kan ook voorkomen bij Jamu, een soort kruidendrank. Als u denkt dat u een onschuldig kruidendrankje heeft gekocht, kan hierin mogelijk giftige vloeistof zitten.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar de vulkanen Mount Merapi in de provincie Midden-Java en Mount Agung op het eiland Bali. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
 • Gaat u toch naar deze vulkanen? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de centrale hooglanden in de provincie Papoea en West-Papoea, de gebieden (kabupaten) Sigi en Parigi Moutong en de gebieden rond het meer van Tentena en Poso in de provincie Midden-Sulawesi. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar deze oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u  goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over de inreisvoorwaarden en de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Indonesië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Indonesië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Indonesië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Indonesië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Indonesië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Indonesië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Indonesië?

Lees hier meer over Indonesië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Indonesië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top