Loading...

Corona en gezondheid Indonesië

 • Laatst gewijzigd op: 04-07-2022 | Nog steeds geldig op: 15-08-2022

Indonesië inreizen

Let op: De digitale COVID-certificaten uit de EU worden door Indonesië erkend. Uw vaccinatie-, herstel- of testbewijzen worden ook in Indonesië geaccepteerd. Het is raadzaam om uw vaccinatie-, herstel- of testbewijzen ook uit te printen en op papier mee te nemen.

Indonesië grensovergangen

Buitenlandse reizigers kunnen via de volgende grensovergangen Indonesië binnenkomen en zijn vrijgesteld van quarantaine wanneer zij volledig zijn gevaccineerd:

 • Vliegvelden: (a) Soekarno Hatta in DKI Jakarta, (b) Ngurah Rai in Bali, (c) Kualanamu in North Sumatra, (d) Juanda in East Java, (e) Hasanuddin in South Sulawesi, (f) Sam Ratulangi in North Sulawesi, and (g) Yogyakarta in DI Yogyakarta.
 • Havens: (a) Nongsa Maritime Terminal in the Riau Archipelago, (b) Batam Center in the Riau Archipelago, (c) Sekupang in the Riau Archipelago, (d) Citra Tri Tunas in the Riau Archipelago, (e) Teluk Senimba Marina in the Riau Archipelago, (f) Bandar Bentan Telani Lagoi in the Riau Archipelago, (g) Bandar Seri Udana Lobam in the Riau Archipelago, and (h) Sri Bintan Temple in the Riau Archipelago.
 • Grensposten: (a) Entikong in West Kalimantan, (b) Aruk in West Kalimantan, (c) Mota'in in East Nusa Tenggara, and (d) Tunon Taka in North Kalimantan.

U kunt de informatie nalezen op de website van de Immigratiedienst (informatie in het Engels).

Indonesië inreisvoorwaarden

Om Indonesië in te mogen reizen, moet u voldoen aan de inreisvoorwaarden die de overheid van Indonesië heeft ingesteld.

De voorwaarden om naar Indonesië te kunnen reizen zijn:

Buitenlandse reizigers moeten voor een kort bezoek aan Indonesië een visum hebben en een ziektekostenverzekering die de behandeling met COVID-19 dekt.

Alleen voor toeristische reizen kunt u bij aankomst in Indonesië een toeristenvisum krijgen (VOA - Visa on Arrival). Het VOA is 30 dagen geldig en kan 1 keer voor maximaal 30 dagen worden verlengd. Visumaanvragen voor andere doeleinden dan toerisme (voor zover mogelijk) moeten online ingediend worden.

Ook is de reiziger verplicht om de PeduliLindungi app te gebruiken. Deze kunt u via uw telefoon (App Store en Play Store) downloaden.

De verantwoordelijkheid voor het goedkeuren van de vaccinaties ligt bij de Indonesische autoriteiten.

Vaccinatie

De reizigers moeten minimaal 14 dagen voor de reisdatum een volledige dosis COVID-19-vaccinatie hebben gekregen en dit kunnen aantonen.

Vrijstelling kan worden verleend aan:

 • Houders van een diplomatiek- of dienstvisum en die deel uitmaken van het staats- of officieel bezoek op ministerieel niveau en hoger, en degenen die via TCA binnenkomen;
 • Buitenlandse reizigers die zich nog niet hebben ingeënt en in transit op de luchthaven blijven voor een internationale eindbestemming. Hiervoor is toestemming nodig van het Port Health Office en moet de transitticket kunnen worden overlegd;
 • Buitenlandse reizigers onder de 18 jaar, en;
 • Buitenlandse reizigers met een speciale gezondheidstoestand waardoor die persoon het vaccin niet kan krijgen.
 • Reizigers hoeven geen PCR-test meer te laten zien bij aankomst op voorwaarde dat zij volledig gevaccineerd zijn.
 • Als er bij aankomst geen indicatie is van COVID-19 en geen lichaamstemperatuur van meer dan 37,5 graden Celsius, dan mogen reizigers hun reis voortzetten.

Als de reizigers de PCR-test moeten doen, gelden de volgende regels:

 • Reizigers moeten in afwachting van de negatieve uitslag van de PCR-test in hotelkamers, kamers in logementen of woonplaatsen blijven en mogen niet vertrekken en geen contact hebben met andere mensen;
 • Als de PCR-test negatief is, kunnen de reizigers hun reis voortzetten en wordt door de autoriteiten aangeraden 14 dagen in zelfquarantaine te blijven;
 • Als de PCR-test positief is, moeten reizigers met milde of geen symptomen 5 dagen in quarantaine gaan, hetzij in het hotel, in een centrale isolatievoorziening van de overheid of in zelfisolatie thuis. De reizigers met ernstige klachten worden behandeld in het verwijzingsziekenhuis COVID-19;
 • De ziekenhuiskosten voor buitenlandse burgers moeten zij zelf betalen, voor Indonesische burgers wordt dit door de Indonesische regering betaald.

Reizigers onder de 18 jaar volgen de quarantainebepaling opgelegd aan de ouders/reisgenoot.

Reizigers die maximaal 30 dagen voor vertrek positief zijn bevonden voor COVID-19 maar niet langer actief COVID-19 kunnen overdragen, moeten dit bevestigen met een schriftelijke verklaring door middel van een doktersattest of COVID-19-herstelcertificaat van een ziekenhuis.

Lees de actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van de Indonesische ambassade in Den Haag (informatie in het Engels) of neem contact op met de ambassade. Houd er rekening mee dat lokale maatregelen en voorschriften plotseling zonder vooraankondiging kunnen veranderen.

Binnenlandse reizen

Voor binnenlandse vluchten in Indonesië gelden geen testverplichtingen meer als u volledig (2e en 3e) gevaccineerd bent. Als u nog niet volledig bent gevaccineerd moet u voor vertrek een negatief PCR-testresultaat laten zien die niet ouder is dan 72 uur of een negatief antigeentestresultaat, die niet ouder is dan 24 uur. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij wanneer u hierover nadere vragen heeft. Ook moet u een gezondheidsformulier online invullen.

Hiervoor moet u gebruik maken van de eHAC Indonesia app die een onderdeel is van de Peduli Lindungi App. Deze kunt u via de App store of Playstore downloaden.

Coronamaatregelen Indonesië

De coronamaatregelen (PPKM) zijn voor Jakarta nog steeds op niveau II. De rest van Indonesië schommelt op niveau’s I en II.

De basismaatregelen zoals 1,5 meter afstand en handen wassen zijn nog steeds van kracht. Het dragen van een mondkapje buiten is niet meer verplicht, binnen openbare ruimten wel. 

PPKM niveau II houdt bijvoorbeeld in dat er vooral vanuit huis wordt gewerkt. Winkels en restaurants voor 75% mogen worden bezet en om 21.00 uur moeten sluiten.

Bijna overal moet u bij de toegang uw (internationaal) vaccinatie- en testbewijzen laten zien. Dit kan met de papieren versie van uw internationaal corona vaccinatie- en testbewijzen, gele boekje of via de lokale corona app Peduli Lindungi.

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Testlocaties in Indonesië

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Indonesië de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Luchtvervuiling

In de grote Indonesische steden is de lucht ernstig vervuild, vooral in de hoofdstad Jakarta. Steeds vaker heeft Jakarta de meest vervuilde lucht ter wereld. In de droge tijd is dit erger dan in de regentijd. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de website van de World Air Quality Index (informatie in het Engels).

Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening aan de luchtwegen? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar Indonesië reist.

Dengue

Tijdens het regenseizoen (meestal tussen oktober en april) is er in geheel Indonesië een verhoogd risico op dengue.

Gezondheidssituatie

Gezondheidszorg

De kwaliteit van de lokale gezondheidszorg en medische voorzieningen in Indonesië is van een ander niveau dan dat u gewend bent in Nederland. U kunt meestal voldoende medische verzorging krijgen in een ziekenhuis als dat nodig is. Ingewikkelde medische ingrepen kunnen beter buiten het land worden gedaan, bij voorkeur in Singapore. In de meer afgelegen gebieden is de gezondheidszorg vaak niet of bijna niet beschikbaar. Houd hier rekening mee en zorg voor een goede reisziektekostenverzekering die medische behandelingen en repatriering dekken.

Ziekten

 • Dengue (of knokkelkoorts): er bestaat een risico op knokkelkoorts vooral in het regenseizoen dat duurt van ongeveer november tot maart.
 • Zikavirus: ook in Indonesië komt het Zikavirus voor. Reizigers wordt aangeraden zich altijd te beschermen tegen muggenbeten (muggenspray, slapen onder muskietennetten die geimpregneerd zijn met een muggenwerende vloeistof, dragen van kleren met lange mouwen en lange broekspijpen). Zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, wordt gevraagd extra voorzichtig te zijn of de reis uit te stellen. Voor vragen neem contact op met uw huisarts of GGD.
 • Hondsdolheid: er zijn veel straathonden in Indonesië waarbij hondsdolheid voorkomt. Vermijd direct contact met alle (huis)dieren maar ook met wilde dieren. Zoek onmiddellijk medische hulp als u gebeten of gekrabd bent door een (huis)dier of wild dier.
 • Vogelgriep: vermijd het bezoeken van markten met levende dieren, pluimveeboerderijen en andere plekken waar u in contact kan komen met dieren.

LCR

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Indonesië te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Rood: niet reizen

 • De kleurcode voor de vulkanen Mount Merapi in de provincie Midden-Java en Mount Agung op het eiland Bali is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze vulkanen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
 • Gaat u toch naar deze vulkanen in de provincie Midden-Java en op het eiland Bali? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode voor de centrale hooglanden in de provincie Papoea en West-Papoea, in de gebieden (kabupaten) Sigi en Parigi Moutong, gebieden rond het meer van Tentena en Poso in de provincie Midden-Sulawesi is oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden op vakantie te gaan. Ga alleen als het nodig is en mogelijk is, bijvoorbeeld voor familiebezoek bij overlijden, ernstige ziekte of ongeval van een familielid. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar deze oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid en bereid u zich goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • De kleurcode is voor het grootste deel van Indonesië geel, behalve gebieden in de provincies Papoea, West-Papoea, Midden-Sulawesi, Midden-Java en het eiland Bali. U kunt reizen naar geel gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Naar Indonesië reizen? Lees meer over of u het land kunt inreizen en de inreisvoorwaarden in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Indonesië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit Indonesië? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Indonesië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Indonesië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Indonesië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Indonesië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Indonesië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Indonesië?

Lees hier meer over Indonesië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Indonesië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top