Loading...

Criminaliteit Indonesië

  • Laatst gewijzigd op: 30-08-2024 | Nog steeds geldig op: 10-09-2024

Zakkenrollers en diefstal

In Indonesië komt criminaliteit voor. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken en in winkelcentra. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.

Drogeren

Let op dat u geen slachtoffer wordt van drogeren. Dit gebeurt meestal in een bar of taxi. Neem geen eten, drinken of sigaretten aan van vreemden. U kunt daarna worden beroofd.

Drankvergiftiging

In Indonesië zijn personen, ook toeristen, overleden of ernstig ziek geworden na het drinken van alcoholische drank waaraan methanol is toegevoegd. Methanol is giftig en kan dodelijk zijn. Ook andere giftige stoffen kunnen zijn toegevoegd, bijvoorbeeld muggenspray of spiritus.

Deze alcoholische dranken heten Arak/Arrack of Oplosan, een lokale rijst- of palmlikeur. Criminelen gebruiken hiervoor vaak flessen met etiketten van bekende drankmerken. Wees vooral voorzichtig op Bali, Lombok, de Gillis-eilanden en Sumatra:

  • Neem geen drank aan van vreemden.
  • Koop geen lokaal gemaakte alcoholische drank op straat.
  • Koop alcoholische drank bij bekende bedrijven of supermarkten met een vergunning. Of drink alcohol alleen in officiële horeca.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

In het kort

  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de vulkanen Merapi, Marapi, Anak Krakatau, Semeru, Karangetang en Ruang. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Kleurcode oranje geldt voor de provincies Papoea, Papoea-Hooglanden, Centraal- en Zuid-Papoea. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
  • Voor de rest van Indonesië geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Indonesië of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Indonesië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Indonesië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Indonesië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Indonesië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Indonesië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Indonesië?

Lees hier meer over Indonesië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Indonesië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top