Gezondheid Indonesië
- Laatst gewijzigd op: 17-03-2023 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023
Corona-inreisvoorwaarden
Buitenlandse reizigers die aankomen in Indonesië moeten de volgende gezondheidsprotocollen en quarantainevoorschriften volgen, zoals:
- Reizigers van 18 jaar of ouder moeten een vaccinatiebewijs/certificaat kunnen laten zien van een volledige dosis COVID-19-vaccinatie (minimaal 2x gevaccineerd, of 1 vaccinatie van het Johnson & Johnson-vaccin) die minstens 14 dagen vóór de reisdatum is gezet. Dit kan bijvoorbeeld door middel van stempel(s) in het gele vaccinatieboekje of een geprinte internationale QR-code van de CoronaCheck-app. Een PCR-test is dan niet meer nodig.
- Reizigers jonger dan 18 jaar hoeven geen COVID-19 vaccinatiebewijs of negatieve PCR-testuitslag te laten zien.
- Reizigers die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren, moeten hiervan een recente officiële verklaring van een arts (in de Engelse taal) laten zien.
- Reizigers die in de periode van 30 dagen voor vertrek naar Indonesië positief getest zijn op COVID-19 en weer hersteld zijn, moeten een vaccinatiebewijs/certificaat kunnen laten zien van minimaal 1 vaccinatie EN moeten een officiële medische herstelverklaring van een arts (in de Engelse taal) laten zien waarin staat dat zij niet langer besmettelijk zijn en daarnaast niet in staat zijn (geweest) een 2e vaccinatie te halen om volledig gevaccineerd te zijn.
- Reizigers die de gezondheidscontrole hebben doorstaan, mogen hun reis voortzetten. Reizigers die COVID-19 gerelateerde symptomen hebben en/of tijdens de gezondheidscontrole een lichaamstemperatuur hebben die hoger is dan 37,5 graden Celsius, moeten een PCR-test laten doen op de luchthaven en wachten op de uitslag. Na ontvangst van een negatief PCR-testresultaat mag de reiziger zijn reis voortzetten. Als de PCR-test positief is, moet de reiziger met milde of geen symptomen 5 dagen in quarantaine in eigen accommodatie.
- Reizigers die de quarantaineperiode van 5 dagen ondergaan, moeten op de 4e dag opnieuw een PCR-test laten doen.
- Internationale reizigers jonger dan 18 jaar moeten de testvoorwaarden volgen die gelden voor hun ouders/verzorgers of reisgenoot.
- Meer informatie over de inreisvoorwaarden in Indonesië leest u op de website van de Indonesische ambassade in Den Haag (informatie in het Engels).
Binnenlandse reizen
Voor binnenlandse vluchten in Indonesië gelden geen testverplichtingen meer als u kunt laten zien dat u minimaal 2 keer gevaccineerd bent (of 1 keer met het Johnson & Johnson-vaccin). Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij wanneer u hierover vragen heeft.
Buitenlandse reizigers van 18 jaar of ouder die niet in Indonesië woonachtig zijn en binnen Indonesië willen reizen, moeten een vaccinatiebewijs/certificaat kunnen laten zien waarin staat dat ze een volledige dosis COVID-19-vaccinatie (minimaal 2x gevaccineerd, of 1 van het Johnson & Johnson-vaccin) hebben ontvangen. Dit kan met een (internationaal) vaccinatiebewijs zoals de CoronaCheck-app of met de Indonesische SatuSehat-app waarin de vaccinatiebewijzen kunnen worden gedownload. Let op: deze nieuwe applicatie werkt nog niet altijd naar tevredenheid. Een papieren of ander digitaal vaccinatiebewijs voldoet ook. Er is geen testverplichting.
Buitenlandse reizigers jonger dan 18 jaar die niet in Indonesië wonen, hoeven geen vaccinatiebewijs te laten zien.
Luchtvervuiling
In de grote Indonesische steden is de lucht ernstig vervuild, vooral in de hoofdstad Jakarta. In de droge tijd is dit erger dan in de regentijd. Raadpleeg voor de luchtkwaliteit de website van de World Air Quality Index (informatie in het Engels).
Reist u met jonge kinderen of heeft u een aandoening aan de luchtwegen? Raadpleeg dan uw arts voordat u naar Indonesië reist.
Gezondheidszorg
De kwaliteit van de lokale gezondheidszorg en medische voorzieningen in Indonesië is van een ander niveau dan in Nederland. U kunt meestal voldoende medische verzorging krijgen in een ziekenhuis als dat nodig is. Ingewikkelde medische ingrepen kunnen beter buiten het land worden gedaan, bijvoorbeeld in de omringende landen Singapore, Maleisië en Thailand. In de meer afgelegen gebieden is de gezondheidszorg vaak niet of bijna niet beschikbaar. Houd hier rekening mee en zorg voor een goede reisziektekostenverzekering die medische behandelingen en repatriëring dekt.
Ziekten
- Dengue (of knokkelkoorts):
Er bestaat een risico op knokkelkoorts vooral in het regenseizoen, dat duurt van ongeveer november tot maart. - Zikavirus:
Ook in Indonesië komt het zikavirus voor. Reizigers wordt aangeraden zich altijd te beschermen tegen muggenbeten (muggenspray, slapen onder muskietennetten die geïmpregneerd zijn met een muggenwerende vloeistof, dragen van kleren met lange mouwen en lange broekspijpen). Zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, wordt gevraagd extra voorzichtig te zijn of de reis uit te stellen. Voor vragen, neem contact op met uw huisarts of GGD. - Hondsdolheid (rabiës):
Er zijn veel straathonden in Indonesië waarbij hondsdolheid (rabiës) voorkomt. Vermijd direct contact met alle (huis)dieren maar ook met wilde dieren. Zoek onmiddellijk medische hulp als u gebeten of gekrabd bent door een huisdier of wild dier. - Vogelgriep:
Vermijd het bezoeken van markten met levende dieren, pluimveeboerderijen en andere plekken waar u in contact kan komen met levende dieren.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan. Check voor welke medicijnen u een verklaring nodig heeft om ze mee te mogen nemen naar Indonesië.
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor vertrek naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over:
- Actuele epidemieën
- Aanbevolen reisvaccinaties
- Maatregelen om bepaalde ziekten te voorkomen
Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Illegaal gestookte sterke drank alcohol (Arak/Arrack/Oplosan)
Pas op met het drinken van lokaal illegaal gestookte sterke drank (Moonshine) in Indonesië. In de afgelopen jaren is het voorgekomen dat in de illegaal gestookte alcohol en cocktaildranken (in Indonesië ook wel Arak/Arrack en Oplosan genoemd) methanol voorkomt. Methanol is giftig en kan dodelijk zijn. Ook andere (giftige) stoffen en vloeistoffen (bijvoorbeeld insectenverdelger, muggenspray, spiritus) kunnen toegevoegd zijn aan de lokale sterke drank en cocktaildranken. Hierdoor zijn de afgelopen jaren al tientallen doden gevallen.
Dit kan ook voorkomen bij Jamu, een soort kruidendrank. Als u denkt dat u een onschuldig kruidendrankje heeft gekocht, kan hierin mogelijk giftige vloeistof zitten.
Rood: niet reizen
- Reis niet naar de vulkanen Merapi, Anak Krakatau, Semeru en Karangetang. Het is te gevaarlijk om de vulkanen te betreden.
- Gaat u toch naar deze vulkanen? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Papoea, Papoea-Hooglanden, Centraal-Papoea en Zuid-Papoea, de gebieden (kabupaten) Sigi, Parigi Moutong en Tentena die aan het Poso-meer liggen in de provincie Midden-Sulawesi. Het is niet veilig om naar deze oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u toch naar deze oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Indonesië of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf in Indonesië gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U krijgt dan een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Daarnaast krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Indonesië voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Indonesië.
Lees hier meer over Indonesië en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Indonesië | Ministerie van Buitenlandse Zaken