Loading...

Natuurgeweld Indonesië

  • Laatst gewijzigd op: 25-04-2024 | Nog steeds geldig op: 18-05-2024

Aardbevingen en tsunami's

De afgelopen jaren hebben meerdere aardbevingen plaatsgevonden in Indonesië. Ook zijn er een aantal tsunami’s geweest. Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). En lees informatie over tsunami’s op de website van het Indonesia Tsunami Early Warning System (informatie in het Engels).

Actieve vulkanen

In Indonesië liggen actieve vulkanen. Deze vulkanen kunnen onverwachts uitbarsten. Lees informatie over vulkanen en veiligheidszones op de website van de Indonesische overheid (informatie in het Indonesisch).

Overstromingen

Het regenseizoen (moesson) loopt in Indonesië van november tot april. Zware regenval kan in deze periode overstromingen en aardverschuivingen veroorzaken. Lees informatie over de weersomstandigheden in Indonesië op de website Tropical Storm Risk (informatie in het Engels). Of lees actuele informatie over het weer op de website van het Global Disaster Alert and Coordination System (informatie in het Engels).

Bosbranden

Van april tot november komen bosbranden voor in Indonesië. De rook van de bosbranden veroorzaakt slechte luchtkwaliteit. Dit gebeurt vooral in het noordwestelijke deel van Indonesië en op de eilanden Kalimantan en Sumatra.

Wat kunt u doen bij natuurgeweld?

Is er natuurgeweld op het moment dat u in Indonesië bent?

  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
  • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
  • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

In het kort

  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de vulkanen Merapi, Marapi, Anak Krakatau, Semeru, Karangetang en Ruang. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Kleurcode oranje geldt voor de provincies Papoea, Papoea-Hooglanden, Centraal- en Zuid-Papoea. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
  • Voor de rest van Indonesië geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Indonesië of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Indonesië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Indonesië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Indonesië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Indonesië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Indonesië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Indonesië?

Lees hier meer over Indonesië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Indonesië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top