Loading...

Paspoort, visum, rijbewijs Indonesië

 • Laatst gewijzigd op: 25-04-2024 | Nog steeds geldig op: 20-07-2024

Paspoort

 • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Indonesië te reizen.
 • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.
 • Is uw paspoort beschadigd? Dan kunt u Indonesië niet binnenkomen of verlaten. De Indonesische overheid ziet waterschade, kleine scheurtjes of scheuren in de pagina’s als een beschadiging.

Visum

U heeft een visum nodig voor Indonesië als u met een Nederlands paspoort reist. Welk visum u nodig heeft, hangt af van het doel van uw reis.

Reist u naar Indonesië met 1 van de volgende doelen?

 • toeristisch bezoek
 • officieel bezoek
 • zakelijk bezoek
 • bezoek voor het kopen van lokale producten
 • overstap

Dan heeft u een visum bij aankomst nodig (visa on arrival). Lees informatie over het visum bij aankomst op de website van de Indonesische ambassade (informatie in het Engels). U kunt dit visum alleen krijgen als u via 1 van de aangegeven grensposten Indonesië binnenkomt. Het visum is maximaal 30 dagen geldig vanaf de dag dat u aankomt in Indonesië.

U mag het visum 1 keer verlengen met maximaal 30 dagen, zolang uw visum nog niet verlopen is. Verleng uw visum op tijd bij de Indonesische immigratiedienst (informatie in het Engels). Heeft u een vraag over dit visum? Neem contact op met de ambassade van Indonesië in Den Haag (informatie in het Engels).

Reist u naar Indonesië met een ander doel? Vraag een e-visum aan via de Indonesische immigratiedienst (informatie in het Engels). Heeft u een vraag over dit visum? Neem contact op met de ambassade van Indonesië in Den Haag of neem contact op met de Indonesische immigratiedienst (informatie in het Engels).

U mag niet langer in Indonesië blijven dan uw visum geldig is. Doet u dit wel? Dan kunt u een boete krijgen van 1.000.000 Indonesische roepia per dag dat u te lang bent gebleven. U kunt ook een gevangenisstraf krijgen of het land worden uitgezet.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Indonesië . Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Registratie voor aankomst

U moet 48 uur voor aankomst in Indonesië een online verklaring invullen. Vul het Electric Customs Declaration in op de website van de Indonesische overheid (informatie in het Engels). U krijgt een QR-code die u aan de douane moet laten zien.

Rijbewijs

In Indonesië is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. U heeft ook een Indonesisch rijbewijs nodig. Vraag dit aan bij het dichtstbijzijnde politiebureau. Lees meer over rijden in Indonesië op de website van de ANWB.

Toeristenbelasting Bali

Op Bali moet u toeristenbelasting betalen. Dit is ongeveer 150.000 Indonesische roepia per persoon. U kunt de belasting vooraf betalen via de website LoveBali (informatie in het Engels).

Sommige reizigers hoeven geen toeristenbelasting te betalen. Lees of dit ook voor u geldt op de website van de provincie Bali (informatie in het Engels).

In het kort

 • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de vulkanen Merapi, Marapi, Anak Krakatau, Semeru, Karangetang en Ruang. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
 • Kleurcode oranje geldt voor de provincies Papoea, Papoea-Hooglanden, Centraal- en Zuid-Papoea. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
 • Voor de rest van Indonesië geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Indonesië of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Indonesië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Indonesië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Indonesië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Indonesië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Indonesië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Indonesië?

Lees hier meer over Indonesië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Indonesië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top