Loading...

Praktische informatie Indonesië

  • Laatst gewijzigd op: 17-03-2023 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023

Strenge islamitische wetgeving

Indonesië heeft de grootste moslimbevolking ter wereld. In sommige delen van het land gelden strenge islamitische wetten. Houd hier rekening mee in de manier waarop u zich opstelt, kleedt en gedraagt.

Drugs

Het bezit, gebruik en verhandelen van drugs is verboden en strafbaar. Ook als het kleine hoeveelheden zijn. Wees u ervan bewust dat de straf hiervoor in Indonesië veel zwaarder is dan in Nederland. U kunt de doodstraf krijgen.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit is verboden.

LHBTIQ+

Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseks personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+) worden niet algemeen geaccepteerd in Indonesië. Houd hier rekening mee.

In gebieden waar islamitische wetgeving geldt, bijvoorbeeld in de provincie Atjeh (Aceh), is homoseksualiteit (LHBTIQ+) strafbaar. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd hier rekening mee.

Controles immigratiedienst

Regelmatig vinden controles plaats door de immigratiedienst om illegaal verblijf in Indonesië op te sporen. Zorg dat u altijd een geldig paspoort met een geldig visum, verblijfsstempel en/of verblijfsvergunning bij u draagt. Heeft u dit niet bij u, dan kunt u gearresteerd worden.

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar de vulkanen Merapi, Anak Krakatau, Semeru en Karangetang. Het is te gevaarlijk om de vulkanen te betreden.
  • Gaat u toch naar deze vulkanen? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Papoea, Papoea-Hooglanden, Centraal-Papoea en Zuid-Papoea, de gebieden (kabupaten) Sigi, Parigi Moutong en Tentena die aan het Poso-meer liggen in de provincie Midden-Sulawesi. Het is niet veilig om naar deze oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
  • Gaat u toch naar deze oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Indonesië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Indonesië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Indonesië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Indonesië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Indonesië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Indonesië?

Lees hier meer over Indonesië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Indonesië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top