Loading...

Veiligheidsrisico's Indonesië

 • Laatst gewijzigd op: 08-11-2022 | Nog steeds geldig op: 08-12-2022

Onveilige gebieden

Let op: In ‘rode’ en in ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Reis niet naar:

 • Het gebied rondom de vulkaan Mount Merapi in de provincie Midden-Java.
 • Het gebied rondom de vulkaan Mount Agung op Bali.

Lees verderop meer informatie over vulkanen (‘Actieve Vulkanen’).

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende gebieden:

Provincie Midden-Sulawesi

In de gebieden (kabupaten) Poso, Sigi en Parigi Moutong in de provincie Midden-Sulawesi is het onrustig door veiligheidsincidenten. Niet-noodzakelijke reizen naar de steden Bora en Parigi en de gebieden rond het meer van Tentena en Poso worden afgeraden.

Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en vermijd grote menigten. Internet en andere communicatiemogelijkheden zijn beperkt. Houd hier rekening mee.

Provincies Papoea en West-Papoea

In de centrale hooglanden waaronder in de regentschappen Puncak Jaya en Intan Jaya, in de provincies Papoea en West-Papoea, vindt regelmatig geweld plaats. Er zijn gewapende aanvallen tussen de onafhankelijkheidsbeweging (OPM) en de lokale autoriteiten. Daarbij zijn slachtoffers gevallen, ook onder gewone burgers.

Rond het gebied bij de ‘Freeport-mijn’ zijn regelmatig veiligheidsincidenten. Hierbij zijn ook slachtoffers gevallen.

Er is nog steeds een verhoogd risico op nieuwe demonstraties in Papoea en West-Papoea. Vermijd demonstraties en contacten met groepen die behoren tot de onafhankelijkheidsbeweging (OPM) in Papoea en West-Papoea.

Als u in de provincie Papoea of West-Papoea voor noodzakelijke doeleinden moet reizen, bereid u zich dan goed voor en ga op reis met lokale betrouwbare veiligheidsondersteuning. Vermijd het gebruik van voertuigen met overheidsmarkeringen en bedrijfslogo’s.

Geel: Let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar het gele gebied. Er zijn veiligheidsrisico’s die anders zijn dan wat u in Nederland gewend bent.

Provincie Atjeh (Aceh)

In de provincie Atjeh (Aceh) wordt de Sharia-wet toegepast. Voorkom belediging van het geloof door niet te gokken, geen alcohol te drinken, gepaste kleding te dragen en onderlinge publiekelijke aanraking te vermijden. Aceh is de enige provincie in Indonesië waar homoseksualiteit/LHBTIQ strafbaar is. Reis in dit gebied alleen overdag en via de hoofdwegen. Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en vermijd grote menigten en demonstraties.

Terrorisme

Wereldwijd bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Ook in Indonesië is dit risico aanwezig.
Wees alert in heel Indonesië op drukbezochte plekken. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Blijf via de (sociale) media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en vermijd grote menigten.

Criminaliteit

Criminaliteit komt voor in Indonesië. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

 • Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding. Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Blijf ook overdag op uw hoede. Ook overdag vinden overvallen en berovingen plaats.
 • Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld, dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.

Demonstraties

In heel Indonesië vinden regelmatig politieke demonstraties plaats. Deze kunnen gewelddadig worden. Zorg ervoor dat u niet in een demonstratie terechtkomt. Blijf op de hoogte via de media en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Natuurgeweld

Aardbevingen

Indonesië ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami’s. De afgelopen jaren hebben meerdere aardbevingen plaatsgevonden in Indonesië. Volg de berichten in de lokale media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). Volg de instructies van de autoriteiten op.

Actieve vulkanen

Er zijn veel actieve vulkanen in Indonesië, die zonder voortekenen plotseling kunnen uitbarsten. Deze vulkanen maken deel uit van de Pacifische "Ring van Vuur". Meerdere vulkanen in verschillende gebieden en eilanden van Indonesië vertonen verhoogde vulkanische activiteit. Informeer  vooraf naar de actuele veiligheidsrisico’s als er verhoogde vulkanische activiteiten worden waargenomen.
Voor een aantal van deze vulkanen heeft het Indonesische ministerie van Energie en Minerale Hulpbronnen, Geologisch Agentschap (informatie in het Indonesisch) veiligheidszones ingesteld waar u niet mag komen. Dit is het geval bij:

 • De vulkaan Mount Merapi in de provincie Midden-Java is de actiefste vulkaan van Indonesië. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 10 kilometer rondom de vulkaan Mount Merapi komen.
 • De vulkaan Mount Agung op het eiland Bali is een actieve vulkaan. U mag van de autoriteiten niet binnen een straal van 4 kilometer rondom de vulkaan Mount Agung komen. Hier geldt het advies daar niet heen te reizen.
 • De vulkaan Sinabung in de provincie Noord-Sumatra is een actieve vulkaan. Op 10 augustus 2020 is de vulkaan uitgebarsten. U mag van de lokale autoriteiten niet binnen een straal van 4 tot 6,5 km rondom de vulkaan Sinabung komen.   
 • De vulkaan Anak Krakatau is een actieve vulkaan en een van de Krakatau-eilanden in de Straat van Soenda. De Krakatau-eilanden bevinden zich in een van de vulkanisch actiefste delen van Indonesië. U mag van de lokale autoriteiten niet binnen een straal van 4 tot 6,5 km rondom de vulkaan Anak Krakatau komen.
 • De vulkaan Soputan is een actieve vulkaan in de provincie Noord-Celebes op het eiland Sulawesi. U mag van de lokale autoriteiten niet binnen een straal van 4 tot 6,5 km rondom de vulkaan Soputan komen.
 • De vulkaan Semeru in Oost Java is actief. U mag van de lokale autoriteiten niet binnen een straal van 4 tot 6,5 km rondom de vulkaan komen.

Vulkaanuitbarstingen veroorzaken vaak asregens. Die kunnen voor ernstige verstoringen van het vliegverkeer zorgen. Vooral het vliegverkeer in de provincies Noord-Sumatra, Oost-Java en Bali kan hier last van krijgen. Ook worden vliegvelden regelmatig voor kortere of langere tijd gesloten. Verder stellen de autoriteiten vaak lokale veiligheidszones in na vulkaanuitbarstingen. Houd hier rekening mee. Informeer bij uw (lokale) reisorganisatie naar de actuele veiligheidsrisico’s voor u naar een gebied met vulkanen reist.

Orkanen

Vooral tussen november en april komen tropische stormen (cyclonen, tyfoons of orkanen) voor, die door zware regenval en overstromingen schade kunnen aanrichten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Informeer u over de situatie en volg het lokale nieuws.

Bosbranden

In het algemeen is in de periode van april tot oktober een groot deel van het noordwestelijke deel van Indonesië een rooknevel aanwezig. De eilanden Kalimantan en Sumatra zijn vaak de zwaarst getroffen gebieden. De rooknevel kan schadelijk zijn voor de gezondheid en gevolgen hebben voor uw reisplannen. Houd hier rekening mee.

Overstromingen

Het regenseizoen duurt van november tot maart. Tijdens, maar ook buiten deze periode, komen er door zware regenval regelmatig overstromingen en aardverschuivingen voor. Sommige gebieden zijn dan niet of nauwelijks bereikbaar. Houd hier rekening mee.

Meer weten over de weersomstandigheden in Indonesië? Ga naar de volgende websites (informatie in het Engels):

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Indonesië en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Bent u op reis in Indonesië en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval, natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar de vulkanen Mount Merapi in de provincie Midden-Java en Mount Agung op het eiland Bali. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
 • Gaat u toch naar deze vulkanen? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de centrale hooglanden in de provincie Papoea en West-Papoea, de gebieden (kabupaten) Sigi en Parigi Moutong en de gebieden rond het meer van Tentena en Poso in de provincie Midden-Sulawesi. Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar deze oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u  goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
 • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over de inreisvoorwaarden en de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Indonesië? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Indonesië?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Indonesië op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Indonesië voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Indonesië?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Indonesië.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Indonesië?

Lees hier meer over Indonesië en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Indonesië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top