Veiligheidsrisico's Indonesië
- Laatst gewijzigd op: 17-03-2023 | Nog steeds geldig op: 09-06-2023
Let op: in ‘rode’ en in ‘oranje’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar:
- De vulkaan Merapi en het omliggende gebied in de provincie Midden-Java: door de aanhoudende uitbarstingen heeft de lokale overheid een veiligheidszone ingesteld van 7 kilometer rondom de vulkaan.
- Dit geldt ook voor de vulkanen Anak Krakatau, Semeru en Karangetang.
Lees verderop meer informatie over vulkanen (‘Actieve Vulkanen’).
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende gebieden:
Provincie Midden-Sulawesi
In de gebieden (kabupaten) Poso, Sigi, Parigi Moutong en Tentena die aan het Poso-meer liggen in de provincie Midden-Sulawesi is het onrustig door veiligheidsincidenten.Â
Reis alleen als het noodzakelijk is naar deze gebieden rond het Poso-meer en de steden Bora en Parigi.Â
Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en vermijd grote menigten.
Internet en andere communicatiemogelijkheden zijn beperkt. Houd hier rekening mee.
Provincies Papoea, Papoea-Hooglanden, Centraal-Papoea en Zuid-PapoeaÂ
In deze provincies vindt regelmatig en in toenemende mate geweld plaats. Er zijn in deze gebieden gewapende aanvallen tussen de onafhankelijkheidsbewegingen zoals de West Papua National Liberation Army (TPNPB) en de Free Papua Movement (OPM) en de lokale autoriteiten. Daarbij zijn slachtoffers gevallen, ook burgers.
Rond het gebied bij de ‘Freeport-mijn’ zijn regelmatig veiligheidsincidenten. Hierbij zijn ook slachtoffers gevallen.
Deze spanningen leiden tot nieuwe protesten en demonstraties in Papoea, Papoea-Hooglanden, Centraal-Papoea, en Zuid-Papoea die gewelddadig kunnen worden. Vermijd deze protesten, demonstraties en contacten met groepen die behoren tot de onafhankelijkheidsbewegingen.Â
Als u in de hierboven genoemde provincies voor noodzakelijke doeleinden moet reizen, bereid u zich dan goed voor en ga op reis met lokale betrouwbare veiligheidsondersteuning. Vermijd het gebruik van voertuigen met overheidsmarkeringen en bedrijfslogo’s.Â
Houd het lokale nieuws goed in de gaten.Â
Internet en andere communicatiemogelijkheden zijn beperkt. Houd hier rekening mee.
Geel: Let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar het gele gebied. De risico’s zijn anders zijn dan in Nederland. Bereid uw reis goed voor en let op.
Provincie Atjeh (Aceh)
In de provincie Atjeh (Aceh) wordt de Sharia-wet toegepast. Voorkom belediging van het geloof door niet te gokken, geen alcohol te drinken, gepaste kleding te dragen en onderlinge publiekelijke aanraking te vermijden. Aceh is de enige provincie in Indonesië waar homoseksualiteit/LHBTIQ strafbaar is. Reis in dit gebied alleen overdag en via de hoofdwegen. Blijf via de media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en vermijd grote menigten en demonstraties.
Terrorisme
Wereldwijd bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Ook in Indonesië is dit risico aanwezig.
Wees alert in heel Indonesië op drukbezochte plekken. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Blijf via de (sociale) media op de hoogte van de lokale ontwikkelingen en vermijd grote menigten.
Criminaliteit
Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding.
- Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Blijf ook overdag op uw hoede. Ook overdag vinden overvallen en berovingen plaats.
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
DrogerenÂ
Soms worden buitenlanders gedrogeerd in bars of taxi’s en daarna beroofd. Blijf alert en onthoud het volgende:
- Neem geen drank of eten aan van een vreemde. Als u toch een drankje van die persoon wil, loop dan samen naar de bar.Â
- Verlies uw drankje niet uit het oog.Â
- Houd altijd uw hand over uw glas.Â
- Drinkt u iets dat vreemd smaakt of er vreemd uitziet? Stop direct met drinken en gooi het drankje weg.Â
Demonstraties
In heel Indonesië vinden regelmatig politieke demonstraties plaats. Deze kunnen gewelddadig worden. Zorg ervoor dat u niet in een demonstratie terechtkomt. Blijf op de hoogte via de media en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.
Natuurgeweld
Aardbevingen
Indonesië ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami’s. De afgelopen jaren hebben meerdere aardbevingen plaatsgevonden in Indonesië. Volg de berichten in de lokale media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). Volg de instructies van de autoriteiten op.
Actieve vulkanen
Er zijn veel actieve vulkanen in Indonesië, die zonder voortekenen plotseling kunnen uitbarsten. Deze vulkanen maken deel uit van de Pacifische "Ring van Vuur". Meerdere vulkanen in verschillende gebieden en eilanden van Indonesië vertonen verhoogde vulkanische activiteit. Informeer vooraf naar de actuele veiligheidsrisico’s als er verhoogde vulkanische activiteiten worden waargenomen.
Voor een aantal van deze vulkanen heeft het Indonesische ministerie van Energie en Minerale Hulpbronnen, Geologisch Agentschap (informatie in het Indonesisch) veiligheidszones ingesteld waar u niet mag komen. Dit is het geval bij:
- De vulkaan Mount Merapi in de provincie Midden-Java is de actiefste vulkaan van Indonesië. Sinds de recente uitbarstingen is de vulkaan gesloten voor bezoekers.
- De vulkaan Anak Krakatau is een actieve vulkaan en een van de Krakatau-eilanden in de Straat van Soenda. De Krakatau-eilanden bevinden zich in een van de vulkanisch actiefste delen van Indonesië en is vanwege verhoogde activiteit niet toegankelijk .
- De vulkaan Semeru in Oost-Java is momenteel actief en gesloten voor bezoekers.
- De vulkaan Karangetang is een actieve vulkaan. Ook deze is gesloten.
- Op het eiland Lembata wordt aangeraden op voldoende afstand te blijven van de vulkaan Ile Ape/Ile Lewotolo.
Vulkaanuitbarstingen veroorzaken vaak asregens. Die kunnen voor ernstige verstoringen van het vliegverkeer zorgen. Vooral het vliegverkeer in de provincies Noord-Sumatra, Oost-Java en Bali kan hier last van krijgen. Ook worden vliegvelden regelmatig voor kortere of langere tijd gesloten. Verder stellen de autoriteiten vaak lokale veiligheidszones in na vulkaanuitbarstingen. Houd hier rekening mee. Informeer bij uw (lokale) reisorganisatie naar de actuele veiligheidsrisico’s voor u naar een gebied met vulkanen reist.
Orkanen
Vooral tussen november en april komen tropische stormen (cyclonen, tyfoons of orkanen) voor, die door zware regenval en overstromingen schade kunnen aanrichten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Informeer u over de situatie en volg het lokale nieuws.
Bosbranden
In het algemeen is in de periode van april tot oktober een groot deel van het noordwestelijke deel van Indonesië een rooknevel aanwezig. De eilanden Kalimantan en Sumatra zijn vaak de zwaarst getroffen gebieden. De rooknevel kan schadelijk zijn voor de gezondheid en gevolgen hebben voor uw reisplannen. Houd hier rekening mee.
Overstromingen
Het regenseizoen duurt van november tot maart. Tijdens, maar ook buiten deze periode, komen er door zware regenval regelmatig overstromingen en aardverschuivingen voor. Sommige gebieden zijn dan niet of nauwelijks bereikbaar. Houd hier rekening mee.
Meer weten over de weersomstandigheden in Indonesië? Ga naar de volgende websites (informatie in het Engels):
Rood: niet reizen
- Reis niet naar de vulkanen Merapi, Anak Krakatau, Semeru en Karangetang. Het is te gevaarlijk om de vulkanen te betreden.
- Gaat u toch naar deze vulkanen? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Papoea, Papoea-Hooglanden, Centraal-Papoea en Zuid-Papoea, de gebieden (kabupaten) Sigi, Parigi Moutong en Tentena die aan het Poso-meer liggen in de provincie Midden-Sulawesi. Het is niet veilig om naar deze oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u toch naar deze oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Indonesië of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf in Indonesië gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent.
- U krijgt dan een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Daarnaast krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Indonesië voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Indonesië.
Lees hier meer over Indonesië en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Indonesië | Ministerie van Buitenlandse Zaken