Verkeer Indonesië
- Laatst gewijzigd op: 21-06-2023 | Nog steeds geldig op: 28-11-2023
Wegverkeer
Vergeleken met Nederland is het wegverkeer in Indonesië chaotisch. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Ook kunnen de wegen de grote hoeveelheid auto’s, bromfietsen, scooters en motorfietsen niet aan. Hierdoor ontstaan regelmatig files.
Bent u niet gewend om in drukke verkeersomstandigheden te rijden? Rijd niet zelf, maar ga met een ervaren chauffeur op pad.
Rijdt u wel zelf? Wees alert in het verkeer.
Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht altijd op de politie.
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Indonesië op de website van de ANWB.
Besturen motor of scooter op Bali
Om het grote aantal ongelukken met motoren en scooters te verminderen, gaat de overheid op Bali de regels van de verhuur van motoren en scooters strenger handhaven. U bent verplicht een geldig rijbewijs te laten zien. Ook zal er strenger worden gecontroleerd op het naleven van de verkeersregels.
Taxi’s
In de grote steden en op het eiland Bali is een ruim aanbod van taxi’s.
- Gebruik bij voorkeur taxi’s van geregistreerde bedrijven zoals Bluebird, Silverbird en Express.
- Controleer of deze taxi's gebruik maken van een taximeter.
- Boek vooraf uw taxivervoer via de apps Gojek en Grab. U ziet meteen wat de ritkosten zijn en ook de gegevens van de taxibestuurder.
Scheepvaart
Het bootvervoer naar en tussen de eilanden kan gevaarlijk zijn. Oorzaken zijn plotseling opkomende slechte weersomstandigheden, de kwaliteit van de boten en de beperkte navigatiemiddelen die worden gebruikt. Ook komt het voor dat te veel passagiers op de boot worden toegelaten.
Rood: niet reizen
- Reis niet naar de vulkanen Merapi, Anak Krakatau, Semeru en Karangetang. Het is te gevaarlijk om de vulkanen te betreden.
- Gaat u toch naar deze vulkanen? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
- Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Papoea, Papoea-Hooglanden, Centraal-Papoea en Zuid-Papoea.
- Het is niet veilig om naar deze oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
- Gaat u toch naar deze oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Indonesië of reist u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf in Indonesië gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit Indonesië? Geef dit zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Indonesië voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Indonesië.
Lees hier meer over Indonesië en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Indonesië | Ministerie van Buitenlandse Zaken