Paspoort, visum, rijbewijs Israël
- Laatst gewijzigd op: 13-01-2025 | Nog steeds geldig op: 21-03-2025
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar Israël te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 3 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in Israël.
ETA-IL en visum
Of u een ETA-IL of visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Israël blijft:
- Blijft u 90 dagen of korter in Israël? En reist u met een Nederlands paspoort? Vraag voor vertrek een ETA-IL aan via de website van de Israel Population & Immigration Authority (informatie in het Engels). Met een goedgekeurde ETA-IL mag u maximaal 90 dagen in Israël blijven. Een ETA-IL is maximaal 2 jaar geldig.
- Blijft u langer dan 90 dagen in Israël? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig.
Let op: heeft u de Israëlische nationaliteit of een permanente verblijfsstatus voor Israël? En heeft u een geldig Israëlisch identiteitsnummer? Dan hoeft u geen ETA-IL aan te vragen.
Neem contact op met de ambassade van Israël in Den Haag voor meer informatie over visa en ETA-IL (informatie in het Engels).
Verbod op toegang tot Israël
Heeft u een andere nationaliteit dan de Israëlische? De Israëlische autoriteiten kunnen u toegang tot Israël weigeren. Bijvoorbeeld als u openlijk heeft opgeroepen tot een boycot van Israël. Of als u werknemer bent bij een organisatie die heeft opgeroepen tot een boycot. Geldt dit voor u? Neem voor vertrek naar Israël contact op met de ambassade van Israël in Den Haag (informatie in het Engels).
Naar Israël met een Palestijns paspoort
Palestijnen mogen Israël niet binnenkomen of verlaten via het vliegveld Ben Gurion. Dit geldt ook voor personen die een Palestijns identiteitsbewijs én een paspoort van een ander land hebben (bijvoorbeeld Nederland). Deze personen reizen vaak via Jordanië naar Israël via de Allenby-grensovergang (King Hussein Bridge). Bij vertrek uit Israël wordt deze grensovergang meestal weer gebruikt.
Israëlische Arabieren mogen wel Israël binnenkomen via het vliegveld Ben Gurion. Het maakt dan niet uit of ze wel of geen andere nationaliteit hebben naast de Israëlische. Deze groep moet wel rekening houden met grondige veiligheidsprocedures bij binnenkomst en vertrek, zoals ondervragingen.
Naar Israël met de Libanese, Syrische, Iraanse of Iraakse nationaliteit
Heeft u naast de Nederlandse nationaliteit ook de nationaliteit van Libanon, Syrië, Irak (inclusief de Koerdische Autonome Regio) of Iran? Of bent u in deze landen geboren? Dan moet u voor vertrek naar Israël een visum of toestemming hebben om Israël binnen te komen. Dit kunt u aanvragen bij de ambassade van Israël in Den Haag (informatie in het Engels).
Naar Israël met een niet-Westerse achtergrond
Heeft u een (deels) niet-Westerse achtergrond? Dan is de kans groot dat u op het vliegveld Ben Gurion grondig wordt ondervraagd. Vooral als u een Arabische achtergrond heeft.
Ondervraging gebeurt ook als u (ook) een Westers paspoort heeft. Deze werkwijze is standaard. Wordt u ondervraagd? Werk dan hieraan mee en raak niet in paniek. Dat voorkomt dat de procedure nog moeilijker of trager verloopt.
U kunt voor vertrek meer informatie opvragen bij de ambassade van Israël in Den Haag (informatie in het Engels). Doe dit ruim van tevoren. Bij moeilijkheden bij binnenkomst of vertrek kan de Nederlandse ambassade niets voor u doen. Dat komt omdat de regels voor binnenkomst en vertrek worden bepaald door de Israëlische wet.
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een ETA-IL nodig voor een reis naar Israël. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Rijbewijs
Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Israël. Lees meer over rijden in Israël op de website van de ANWB.
In het kort
- Ondanks het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah zijn de spanningen in het Midden-Oosten groot. Lees meer onder Actueel.
- De kleurcode van het reisadvies is rood voor de grensgebieden tussen Israël en Gaza, Libanon en Egypte. Ook voor de bezette Golanhoogten geldt kleurcode rood. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico's.
- Voor de rest van Israël geldt vanaf 13 januari 2025 kleurcode oranje. Reis alleen hierheen als het strikt noodzakelijk is. En verlaat het land als u geen dringende reden heeft om te blijven. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Israël voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Israël.
Lees hier meer over Israël en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Israël | Ministerie van Buitenlandse Zaken