Loading...

Reisvoorbereiding (paspoort, visum, ...) Israël

  • Laatst gewijzigd op: 03-05-2024 | Nog steeds geldig op: 18-05-2024

Reisverzekering

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Israël is een goede reisverzekering extra belangrijk. Medische behandelingen kunnen duur zijn. U moet direct betalen in het ziekenhuis.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.  

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Israël te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

U hoeft vooraf geen visum voor Israël aan te vragen als u met een Nederlands paspoort reist. U krijgt bij aankomst een visum voor een bezoek van maximaal 90 dagen.

Neem contact op met de ambassade van Israël in Den Haag voor meer informatie over visa (informatie in het Engels).

Reizen naar de Palestijnse Gebieden

Reis niet naar de Palestijnse Gebieden (Westelijke Jordaanoever en Gaza). Hiervoor geldt een reisadvies met kleurcode rood. U kunt voor een noodzakelijke reis naar Oost-Jeruzalem reizen. Hiervoor geldt een reisadvies met kleurcode oranje. Check het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden voor de laatste updates en adviezen.

Verbod op toegang tot Israël

Heeft u een andere nationaliteit dan de Israëlische? De Israëlische autoriteiten kunnen u toegang tot Israël weigeren. Bijvoorbeeld als u openlijk heeft opgeroepen tot een boycot van Israël. Of als u werknemer bent bij een organisatie die heeft opgeroepen tot een boycot. Geldt dit voor u? Neem voor vertrek naar Israël contact op met de ambassade van Israël in Den Haag (informatie in het Engels).

Naar Israël met een Palestijns paspoort

Palestijnen mogen Israël niet binnenkomen of verlaten via het vliegveld Ben Gurion. Dit geldt ook voor personen die een Palestijns identiteitsbewijs én een paspoort van een ander land hebben (bijvoorbeeld Nederland). Deze personen reizen vaak via Jordanië naar Israël via de Allenby-grensovergang (King Hussein Bridge). Bij vertrek uit Israël wordt deze grensovergang meestal weer gebruikt.

Israëlische Arabieren mogen wel Israël binnenkomen via het vliegveld Ben Gurion. Het maakt dan niet uit of ze wel of geen andere nationaliteit hebben naast de Israëlische. Deze groep moet wel rekening houden met grondige veiligheidsprocedures bij binnenkomst en vertrek, zoals ondervragingen.

Naar Israël met de Libanese, Syrische, Iraanse of Iraakse nationaliteit

Heeft u naast de Nederlandse nationaliteit ook de nationaliteit van Libanon, Syrië, Irak (inclusief de Koerdische Autonome Regio) of Iran? Of bent u in deze landen geboren? Dan moet u voor vertrek naar Israël een visum of toestemming hebben om Israël binnen te komen. Dit kunt u aanvragen bij de ambassade van Israël in Den Haag (informatie in het Engels).

Naar Israël met een niet-Westerse achtergrond

Heeft u een (deels) niet-Westerse achtergrond? Dan is de kans groot dat u op het vliegveld Ben Gurion grondig wordt ondervraagd. Vooral als u een Arabische achtergrond heeft.

Ondervraging gebeurt ook als u (ook) een Westers paspoort heeft. Deze werkwijze is standaard. Wordt u ondervraagd? Werk dan hieraan mee en raak niet in paniek. Dat voorkomt dat de procedure nog moeilijker of trager verloopt.

U kunt voor vertrek meer informatie opvragen bij de ambassade van Israël in Den Haag (informatie in het Engels). Doe dit ruim van tevoren. Bij moeilijkheden bij binnenkomst of vertrek kan de Nederlandse ambassade niets voor u doen. Dat komt omdat de regels voor binnenkomst en vertrek worden bepaald door de Israëlische wet.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar Israël. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Israël. Lees meer over rijden in Israël op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?

Bagageregels

In het kort

  • Door de oorlog tussen Israël en Hamas, en de spanningen tussen Israël, Hezbollah en Iran, zijn er grote veiligheidsrisico's in Israël. Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de grensgebieden tussen Israël en Gaza, Libanon, Syrië en Egypte. Ook op de bezette Golanhoogten geldt kleurcode rood. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico's.
  • Voor de rest van Israël geldt kleurcode oranje. Reis alleen hierheen als het strikt noodzakelijk is. En verlaat het land als u geen dringende reden heeft om te blijven.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Israël of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Israël?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Israël op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Israël voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Israël?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Israël.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Israël?

Lees hier meer over Israël en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Israël | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top