Loading...

Veiligheidsrisico's Israël

  • Laatst gewijzigd op: 17-11-2022 | Nog steeds geldig op: 03-12-2022

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

De veiligheidssituatie is niet stabiel. Raketbeschietingen uit Gaza, Libanon en Syrië komen regelmatig voor. Israël heeft een luchtafweersysteem maar het kan gebeuren dat raketten toch niet worden onderschept. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en ga voor uw eigen veiligheid naar de dichtstbijzijnde schuilkelder. Verder kan er in heel Israël geweld tussen de verschillende bevolkingsgroepen plaatsvinden. Blijf alert, volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten en het lokale nieuws op.

Rood: niet reizen

Rond de Gazastrook

Blijf uit de buurt van de duidelijk gemarkeerde grenszone rond de Gazastrook.

Grensgebied met Syrië

Reis niet langs de Syrische grens ten oosten van autoweg 98. In het grensgebied met Syrië kunnen granaten en andere explosieven inslaan. Dit komt door de strijd tussen het Syrische leger en verschillende rebellengroepen vlak bij de grens. Ook zijn er spanningen tussen Israël en Syrië over schendingen van elkaars luchtruim.

Grensgebied met Libanon

Blijf weg van de duidelijk gemarkeerde grenszone langs de Libanese grens. Het sluimerend conflict tussen Israël en Libanon kan onverwacht uitbarsten en kan door gevechten tot gevaarlijke situaties leiden.

Geel: let op, er zijn risico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Israël. Let op in de grote steden en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse Gebieden. Wees ook voorzichtig in de verschillende grensgebieden. Aan de noordgrens met Libanon kan de situatie gespannen zijn en vinden af en toe geweldsincidenten plaats.

Veiligheidssituatie

De veiligheidssituatie in Israël is instabiel. Informeer naar de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg de aanwijzingen van lokale autoriteiten op en volg het nieuws.

Er kan sprake zijn van geweld tussen bevolkingsgroepen binnen Israël, en de situatie, vooral in Jeruzalem maar ook in andere steden, kan onrustig zijn.

Meer informatie over veiligheidsmaatregelen vindt u op de website van het Home Front Command (deze website is alleen beschikbaar vanuit Israël).

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. Volg het nieuws via de media en vraag bij uw hotel of reisorganisatie om meer informatie. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten via de website van het Home Front Command (deze website is alleen beschikbaar vanuit Israël).

Jeruzalem

Voor West-Jeruzalem is het belangrijk demonstraties te vermijden rond het parlement (de Knesset) en andere overheidsgebouwen. Bekijk ook het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, waar ook de Oude Stad ligt. In de oude stad kan het op vrijdagen en op religieuze feestdagen (voor moslims en voor joden) tot een confrontatie tussen de 2 groepen komen. Wees voorzichtig.

Terrorisme

Terroristische aanslagen komen in Israël voor. Toeristen zijn in principe geen doelwit voor geweld of aanslagen. Toch is er een risico dat u betrokken raakt. Wees daarom alert. Vooral in de grote steden, in het openbaar vervoer, bij de grensovergangen met de Palestijnse gebieden of op plekken waar veel mensen samenkomen.

Risico op raketbeschietingen

Er vinden vanuit Gaza, Libanon of Syrië regelmatig raketbeschietingen plaats. Dit komt vaak onverwacht. Het bereik van deze beschietingen is verschillend. Israël heeft een luchtafweersysteem maar het kan gebeuren dat raketten toch niet worden onderschept. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en ga naar de dichtstbijzijnde schuilkelder. Schuilkelders zijn duidelijk aangegeven met bordjes.

Demonstraties

In Israël zijn regelmatig grotere en kleinere demonstraties. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de veiligheidsaanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Aardbevingen

Omdat Israël op een breuklijn ligt, is er een kans op aardbevingen.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Israël en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Bent u op reis in Israël en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of een terroristische aanval? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Rood: niet reizen

  • Ga niet naar de grensstreek bij Gaza, Syrië en Libanon. Het is te gevaarlijk om te dicht bij het hek van de grens te komen omdat daar regelmatig veiligheidsincidenten voorkomen.
    Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • In rode gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • De rest van Israel is geel. U kunt naar gele gebieden reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. Houd het nieuws goed in de gaten en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.
  • Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u in Israël? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.       
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Israël?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Israël op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Israël voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Israël?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Israël.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Israël?

Lees hier meer over Israël en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Israël | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top