Loading...

Veiligheidsrisico's Israël

  • Laatst gewijzigd op: 28-02-2023 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

De veiligheidssituatie is niet stabiel. In heel Israël kan geweld tussen de verschillende bevolkingsgroepen voorkomen. Ook raketbeschietingen uit Gaza, Libanon en Syrië komen regelmatig voor. Blijf alert, volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en volg het lokale nieuws.

Rood: niet reizen

Rond de Gazastrook

Blijf uit de buurt van de duidelijk gemarkeerde grenszone rond de Gazastrook. Het is te gevaarlijk om te dicht bij het hek van de grens te komen, omdat daar regelmatig veiligheidsincidenten voorkomen.

Grensgebied met Syrië

Reis niet langs de Syrische grens ten oosten van autoweg 98. In het grensgebied met Syrië kunnen granaten en andere explosieven inslaan. Dit komt door de strijd tussen het Syrische leger en verschillende rebellengroepen vlak bij de grens. Ook zijn er spanningen tussen Israël en Syrië over schendingen van elkaars luchtruim.

Grensgebied met Libanon

Blijf weg van de duidelijk gemarkeerde grenszone langs de Libanese grens. Het sluimerend conflict tussen Israël en Libanon kan onverwacht uitbarsten en kan door gevechten tot gevaarlijke situaties leiden.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar de rest van Israël. De veiligheidsrisico’s zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. Let op in de grote steden en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse Gebieden. Wees ook voorzichtig in de verschillende grensgebieden.

Veiligheidssituatie

De veiligheidssituatie in Israël is instabiel. Informeer naar de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg de aanwijzingen van lokale autoriteiten op en volg het nieuws.

Er kan sprake zijn van geweld tussen bevolkingsgroepen binnen Israël. Vooral in Jeruzalem maar ook in andere steden, kan het onrustig zijn.

Meer informatie over veiligheidsmaatregelen vindt u op de website van het Home Front Command (deze website is alleen beschikbaar vanuit Israël). 

Jeruzalem

Voor West-Jeruzalem is het belangrijk demonstraties te vermijden rond het parlement (de Knesset) en andere overheidsgebouwen. Bekijk ook het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, waar ook de Oude Stad ligt. In de oude stad kan het op vrijdagen en op religieuze feestdagen (voor moslims en voor joden) tot een confrontatie tussen de 2 groepen komen. Wees voorzichtig.

Terrorisme

Terroristische aanslagen komen in Israël voor. Toeristen zijn in principe geen doelwit voor geweld of aanslagen. Toch is er een risico dat u betrokken raakt. Wees daarom alert. Vooral in de grote steden, in het openbaar vervoer, bij de grensovergangen met de Palestijnse gebieden of op plekken waar veel mensen samenkomen.

Risico op raketbeschietingen

Er vinden vanuit Gaza, Libanon of Syrië regelmatig raketbeschietingen plaats. Dit komt vaak onverwacht. Het bereik van deze beschietingen is verschillend. Israël heeft een luchtafweersysteem maar het kan gebeuren dat raketten toch niet worden onderschept. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en ga naar de dichtstbijzijnde schuilkelder. Schuilkelders zijn duidelijk aangegeven met bordjes.

Demonstraties

In Israël zijn regelmatig grotere en kleinere demonstraties. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de veiligheidsaanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Aardbevingen

Omdat Israël op een breuklijn ligt, is er een kans op aardbevingen. Volg bij een aardbeving de instructies op via de website van Home Front Command (deze website is alleen beschikbaar vanuit Israël).

Rood: niet reizen

  • Ga niet naar de grensstreek bij Gaza, Syrië en Libanon. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar de rode gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

  • Voor de rest van Israël geldt kleurcode geel. U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. 
  • Verblijft u in Israël? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Israël?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Israël op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Israël voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Israël?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Israël.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Israël?

Lees hier meer over Israël en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Israël | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top