Loading...

Veiligheidsrisico's Israël

 • Laatst gewijzigd op: 13-09-2023 | Nog steeds geldig op: 25-09-2023

In Israël is de algemene veiligheidssituatie instabiel. In het hele land kunnen grote en kleine demonstraties plaatsvinden die soms gepaard gaan met geweld. Daarnaast is er een risico op terroristische aanslagen of uitbarstingen van geweld tussen bevolkingsgroepen. Ook komen er regelmatig raketbeschietingen voor vanuit Gaza en soms Libanon en Syrië.

Let op: in ‘rode’ en 'oranje' gebieden kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Rond de Gazastrook

Blijf uit de buurt van de duidelijk gemarkeerde grenszone rond de Gazastrook. Het is te gevaarlijk om te dicht bij het hek van de grens te komen, omdat daar regelmatig veiligheidsincidenten voorkomen.

Grensgebied met Syrië

Reis niet langs de Syrische grens ten oosten van autoweg 98. In het grensgebied met Syrië kunnen granaten en andere explosieven inslaan. Dit komt door de strijd tussen het Syrische leger en verschillende rebellengroepen vlak bij de grens. Ook zijn er spanningen tussen Israël en Syrië over schendingen van elkaars luchtruim.

Grensgebied met Libanon

Blijf weg van de duidelijk gemarkeerde grenszone langs de Libanese grens. Het sluimerend conflict tussen Israël en Libanon kan onverwacht uitbarsten en kan door gevechten tot gevaarlijke situaties leiden.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Grensgebied met Egypte

In het grensgebied met Egypte (tussen Gaza en Taba) vinden criminele smokkelactiviteiten plaats. Dit gebied is niet veilig; reis hier alleen heen als het noodzakelijk is. De grenspostovergang Eilat-Taba is wel veilig.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar de rest van Israël. De veiligheidsrisico’s zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. Let op in de grote steden en bij checkpoints en overgangen naar de Palestijnse Gebieden. Wees ook voorzichtig in de verschillende grensgebieden.

Algemene veiligheidsinstructies

 • Wees altijd waakzaam
 • Volg het lokale nieuws
 • Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.
 • Meer informatie over veiligheidsmaatregelen leest u op de website van het Home Front Command (deze website is alleen beschikbaar vanuit Israël).

Jeruzalem

Voor West-Jeruzalem is het belangrijk demonstraties te vermijden rond het parlement (de Knesset) en andere overheidsgebouwen. Bekijk ook het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, waar ook de Oude Stad ligt. In de oude stad kan het op vrijdagen en op religieuze feestdagen (voor moslims en voor joden) tot een confrontatie tussen de 2 groepen komen. Wees voorzichtig.

Terrorisme

Terroristische aanslagen komen in Israël voor. Toeristen zijn in principe geen doelwit voor geweld of aanslagen. Toch is er een risico dat u betrokken raakt. Wees daarom alert. Vooral in de grote steden, in het openbaar vervoer, bij de grensovergangen met de Palestijnse gebieden of op plekken waar veel mensen samenkomen.

Risico op raketbeschietingen

Er vinden vanuit Gaza, Libanon of Syrië regelmatig raketbeschietingen plaats. Dit komt vaak onverwacht. Het bereik van deze beschietingen is verschillend. Israël heeft een luchtafweersysteem maar het kan gebeuren dat raketten toch niet worden onderschept. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en ga naar de dichtstbijzijnde schuilkelder. Schuilkelders zijn duidelijk aangegeven met bordjes.

Demonstraties

In Israël zijn regelmatig grotere en kleinere demonstraties. Deze kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Komt u toch in een demonstratie terecht? Verlaat deze plaats dan direct. Volg de veiligheidsaanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Criminaliteit

Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

 • Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam (bijvoorbeeld in een daarvoor geschikt dun tasje of riem onder uw kleding).
 • Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Bent u overvallen of beroofd? Of is u iets anders overkomen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.

Aardbevingen

Omdat Israël op een breuklijn ligt, is er een kans op aardbevingen. Volg bij een aardbeving de instructies op via de website van Home Front Command (deze website is alleen beschikbaar vanuit Israël).

Bosbranden

Door langdurige droogte kunnen bosbranden ontstaan. Volg het lokale nieuws voor de laatste ontwikkelingen.

Rood: niet reizen

 • Ga niet naar de grensstreek bij Gaza, Syrië en Libanon. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied tussen Israël en Egypte (tussen Gaza en Taba). Het is niet veilig om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.
 • Gaat u toch naar het grensgebied tussen Israël en Egypte? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico’s

 • U kunt naar het gele gebied reizen, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Bent u in Israël of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Let op: wilt u de Palestijnse Gebieden bezoeken, inclusief Oost-Jeruzalem waarin de oude stad ligt? Meld u ook aan bij de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah, zodat u meldingen krijgt over deze gebieden.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Israël?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Israël op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Israël voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Israël?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Israël.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Israël?

Lees hier meer over Israël en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Israël | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top