Loading...

Veiligheidsrisico's Jamaica

  • Laatst gewijzigd op: 19-12-2023 | Nog steeds geldig op: 21-05-2024

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

Let op: De veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Er zijn op Jamaica veiligheidsrisico's die afwijken van die in Nederland, vooral door criminaliteit. De overheid heeft als veiligheidsmaatregel tegen criminaliteit de noodtoestand in een aantal gebieden ingevoerd. Hier hebben het leger en de politie de mogelijkheid gekregen om samen op te treden tegen geweld en schietincidenten.

Criminaliteit

Er is veel zware criminaliteit en geweld op Jamaica. Vooral in de hoofdstad Kingston en in de directe omgeving van de hoofdstad, zoals de stad Spanish Town en een parochie (parish) van Jamaica, Clarendon, maar ook in de stad Montego Bay. Op Jamaica komen ook relatief veel moorden voor. Wees alert. Vermijd volkswijken, afgelegen gebieden en verlaten stranden.

Diefstal bij toeristen

Het motief voor de meeste aanvallen op toeristen is diefstal. De meeste hotels en resorts zijn goed bewaakt. Komt u buiten het resort of hotel? Neem dan voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

  • Bezoek niet te vaak dezelfde plaatsen, zoals restaurants buiten de hotelresorts. Dit kan u doelwit maken van berovingen.
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
  • Reis alleen bij daglicht als u met de auto reist. Neem geen onbekenden mee en houd autodeuren en ramen gesloten. Ook bij een stop.
  • Reis na zonsondergang en voor zonsopgang niet met de bus.
  • Maak geen gebruik van het openbaar vervoer in Kingston.聽
  • Ga niet alleen naar afgelegen gebieden of verlaten stranden. Ook niet overdag.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

LHBTIQ+

Op Jamaica is seksuele activiteit tussen personen van hetzelfde geslacht illegaal. Hoewel homoseksualiteit wettelijk verboden is, wordt men in de praktijk zelden vervolgd. De all-inclusive hotels die speciaal gericht zijn op koppels, accepteren ook boekingen van homoseksuele koppels.

De houding van veel Jamaicanen tegenover de lhbtiq+-gemeenschap (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen) is vijandig. Publieke uitingen van genegenheid (zoals hand vasthouden of kussen) tussen personen van hetzelfde geslacht zijn ongewenst. Er kan gewelddadig op worden gereageerd. Houd daar rekening mee.

Drugs

Het bezit, gebruik of verhandelen van alle soorten drugs (inclusief cannabisproducten) is op Jamaica illegaal en strafbaar. Bij overtreding krijgt u een zware gevangenisstraf. De leefomstandigheden in de gevangenis zijn zwaar.聽
Houd vooral bij vertrek van Jamaica uw persoonlijke bagage goed in de gaten zodat er geen kans bestaat dat er iets ongemerkt in uw bagage wordt gestopt. Neem nooit pakjes van onbekenden mee. Neem geen risico's.聽

Natuurgeweld

Op Jamaica kunnen van ongeveer juni tot en met november tropische stormen (zoals orkanen) voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan het nieuws en informeer u over de situatie.

Meer weten over de weersomstandigheden op Jamaica? Ga naar de websites (informatie het Engels):

Geel: let op, er zijn risico's

  • U kunt naar Jamaica reizen maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Jamaica?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Jamaica op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Jamaica voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Jamaica?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Jamaica.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Jamaica?

Lees hier meer over Jamaica en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Jamaica | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top