Loading...

Corona en gezondheid Japan

 • Laatst gewijzigd op: 20-07-2022 | Nog steeds geldig op: 15-08-2022

Inreisvoorwaarden

Let op: U kunt niet met uw digitale coronabewijs in de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs - DCC) Japan inreizen. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs dus uitprinten en op papier meenemen.

Lees de actuele informatie over de reismaatregelen op de website van de Japanse overheid (informatie in het Engels).

 • Toeristen worden onder voorwaarden alleen via georganiseerde reisgroepen toegelaten. Een individuele toeristische reis is dus niet mogelijk. Neem voor de voorwaarden aan georganiseerde reisgroepen contact op met de ambassade van Japan in Den Haag.
 • Reizigers uit Nederland vallen in Japan onder het 鈥blauwe regime鈥. Dat betekent dat reizigers een PCR-testuitslag voor vertrek en bij aankomst in Japan moeten kunnen laten zien. Het maakt daarbij niet uit welke vaccinatiestatus u heeft.
 • De PCR-test moet binnen 72 uur voor vertrek zijn afgenomen.
 • De PCR-test en het certificaat moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Lees meer informatie over deze voorwaarden en over het format van het certificaat op de website van de Japanse overheid (informatie in het Engels). Als u niet aan deze voorwaarden voldoet, kan u de toegang tot Japan worden geweigerd.

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen van de inreisbeperkingen en vraag na of uw luchtvaartmaatschappij aanvullende eisen stelt aan passagiers. Zo kan het zijn dat de luchtvaartmaatschappij een kortere geldigheidsduur accepteert van de verplichte PCR-test.

Coronavirusmaatregelen

Meer informatie vind u op de website van het Japanse ministerie van Gezondheid en via deze link (informatie in het Engels).

Lokale overheden kunnen op korte termijn nieuwe coronamaatregelen afkondigen die de bewegingsvrijheid kunnen beperken zoals lokale lockdowns. U wordt geadviseerd zich goed te informeren over deze maatregelen in het gebied waarin u zich bevindt. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale overheid.

In Japan verwacht men dat u in openbare ruimten een mondkapje draagt.

Testlocaties in Japan

Wilt u zich laten testen op het coronavirus tijdens uw reis? Bekijk de lijst met testlocaties in Japan (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Gezondheidssituatie

Japan heeft zeer goede gezondheidszorg en is vergelijkbaar met de gezondheidszorg in Nederland. De kosten voor medische zorg in Japan zijn hoog. Sluit voor uw vertrek naar Japan een goede en voldoende dekkende zorgverzekering af.

Op de website van het Landelijk Co枚rdinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemie毛n, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Japan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar het zuidoosten van de stad Fukushima zoals de plaatsen Futaba, Iitate, Katsurao, Minamisoma, Namie, Okuma en Tomioka. Door het ongeluk in 2011 met de Fukushima Daiichi Nuclear Power Station is het te gevaarlijk om daarheen te reizen. De toegang tot een aantal gebieden met een hoge radioactieve straling is verboden.
 • Gaat u toch naar het zuidoosten van de stad Fukushima? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Groen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Japan is voor het grootste deel groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico鈥檚 vergelijkbaar zijn met die in Nederland.
 • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in het land? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo blijft u ge茂nformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in Japan bent.
 • Vertrekt u uit Japan? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Japan?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Japan op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Japan voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Japan?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Japan.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Japan?

Lees hier meer over Japan en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Japan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top