Loading...

Corona en gezondheid Japan

 • Laatst gewijzigd op: 22-12-2022 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023

Coronavirus

Inreisvoorwaarden

Japan heeft corona-inreismaatregelen ingesteld. Dit houdt het volgende in:

 • Gevaccineerde reizigers moeten minimaal 3 keer gevaccineerd聽 zijn tegen COVID-19 en moeten hun vaccinatiebewijzen tegen COVID-19 laten zien. De vaccinatiebewijzen moeten in het Japans of in het Engels zijn opgesteld. De vaccins moeten door Japan erkend zijn. Een (1) dosis Janssen-vaccin telt als 2 vaccinaties.
 • Niet gevaccineerde of niet-volledig gevaccineerde reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag laten zien, die op het moment van vertrek naar Japan niet ouder is dan 72 uur. De PCR-testuitslag (testcertificaat) moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Lees meer informatie over deze voorwaarden op de website van het Japanse ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).

Op de website van de Japanse ambassade in Den Haag (informatie in het Engels) leest u meer over de corona-inreisvoorwaarden voor Japan.

Lees de actuele informatie over de reismaatregelen op de website van de Japanse overheid (informatie in het Engels).

Maatregelen in Japan

Lokale overheden kunnen op korte termijn nieuwe coronamaatregelen afkondigen die de bewegingsvrijheid kunnen beperken, zoals lokale lockdowns. U wordt geadviseerd zich goed te informeren over deze maatregelen in het gebied waarin u zich bevindt. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale overheid.

In Japan verwacht men dat u in openbare ruimten een mondkapje draagt.

Meer informatie vind u op de website van het Japanse ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).聽Als u symptomen van COVID-19 heeft, kunt u contact opnemen met een lokaal contactcenter van het Japanse ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).

Testlocaties in Japan

Wilt u zich laten testen op het coronavirus tijdens uw reis? Bekijk de lijst met testlocaties in Japan (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Gezondheidszorg

Japan heeft zeer goede gezondheidszorg die vergelijkbaar is met de gezondheidszorg in Nederland. De kosten voor medische zorg in Japan zijn hoog. Sluit voor uw vertrek naar Japan een goede en voldoende dekkende zorgverzekering af.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan.

Bent u in Japan en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:

 1. Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
 2. Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
 3. Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis in Japan.
 4. Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders dan het medicijn dat beschikbaar is in Japan? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn van Japan geschikt is voor u.

Op de website van het Landelijk Co枚rdinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemie毛n, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om infectieziekten in Japan te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar het zuidoosten van de stad Fukushima. Dit zijn de ge毛vacueerde gebieden in Fukushima, delen van Futaba, Litate, Katsurao, Minamis艒ma, Namie, Okuma en Tomioka. Door de kernramp in 2011 met de Fukushima Daiichi Nuclear Power Station is het te gevaarlijk om daarheen te reizen. De toegang tot een aantal gebieden met een hoge radioactieve straling is verboden.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Groen

 • De kleurcode van het reisadvies voor Japan is voor het grootste deel groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico鈥檚 vergelijkbaar zijn met die in Nederland.
 • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubrieken Reischecklist en Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Japan? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Japan?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Japan op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Japan voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Japan?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Japan.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Japan?

Lees hier meer over Japan en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Japan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top